szerző:
hvg.hu

Magyarország csapata mág egyszer sem jutott tovább a csoportból az U20-as világbajnokságok történetében. Egyiptomban azonban a Magyar Labdarúgó-szövetség és Egervári Sándor szövetségi edző is a kvartettből való továbbjutást jelölte meg minimális célként.


Szeptember 24-én kezdetét vesz a 17. U20-as labdarúgó világbajonkság Egyiptomban, nagy helyszínen: Kairóban, Alexandriában, Port Szaidban és Iszmailiában. A torna nyáron került volna megrendezésre, a dél.afrikai konföderációs kupa miatt azonban elhalasztották őszre. Összesen huszonnégy válogatott nemzeti csapata vesz részt a megmérettetésen, köztük a magyar U20-as válogatottal, mely eddig öt alkalommal vett részt a korosztályos világbajnokságon, de egyszer sem élte túl a csoportküzdelmeket.

Kisteleki István az MLSZ elnöke egy hétfői sajtótájoztatón hivatalosan is megfogalmazta a csapat céljait, azaz az F csoportból való továbbjutást. Ellenfeleink Dél-Afrika, Honduras és az Egyesült Arab Emírségek lesznek. A magyar labdarúgás első embere prémiumot ígért a jó szereplésre, ami akár százmillió forintot is jelenthet. Ha ugyanis első helyről lépünk a nyolcaddöntőbe, akkor húszmillió forintot kap a csapat, a kieséses szakaszban pedig minden egyes győzelem után ugyanennyit. (A szabályok szerint a csoportelsők és -másodikok egyből kvalifikálják magukat a egyenes kieséses szakaszba, valamaint a négy legjobb harmadik is. A többi csapat búcsúzik a küzdelmektől.)

A VB RÉSZTVEVŐI

EURÓPA: Anglia, Németország, Olaszország, Csehország, Magyarország, Spanyolország
DÉL-AMERIKA: Brazília, Paraguay, Uruguay, Venezuela
AFRIKA: Egyiptom (rendező), Dél-Afrika, Ghána, Kamerun, Nigéria
ÓCEÁNIA: Tahiti
ÁZSIA: Üzebegisztán, Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek, Dél-Korea
CONCACAF: Costa Rica, Egyesült Államok, Honduras, Trinidad és Tobago

Az ellenfeleink közül talán Honduras okozhatja a legtöbb gondot, hiszen a közép-amerikai csapat remekül szerepelt a selejtezők során, a világbajnokság előtt pedig alig fértek be az újságokba önbizalomtól duzzadó nyilatkozataik. Legjobb játékosuk talán a gólerős Roger Rojas, akivel alaposan meggyűlhet a bajuk védőinknek. Ugyanakkor azt lehet mondani, hogy egyáltalán nem lehetetlen továbbjutni az F csoportból, a kedvező sorsolás mellett a gárda csapategysége és összeszokottsága is döntő lehet.

A fiatal magyar csapat ráadásul erősen motivált, ami a válogatott eddigi legjobb szerepléshez vezethet az egyiptomi világbajnokságon, bár a keret csak két hete dolgozik együtt aktívan, ez az idő pedig kevésnek tűnhet. A kerettagok közül egyedül Kádár Tamást nem engedte el klubcsapata, az angol Newcastle United, az edzőtáborozáson pedig Németh Krisztián, az AEK Athén csatára sem vehetett részt. Mivel azonban a csapat régóta játszik együtt, nem lesz gond a beépítésével. A torna több csapata is küzd hasonló gondokkal, hiszen több fiatal és tehetséges játékost nem engedett el klubcsapata Egyiptomba.

AZ MAGYAR U20-AS VÁLOGATOTT KERETE ÉS AZ F CSOPORT PROGRAMJA

KAPUSOK: Gulácsi Péter (Liverpool FC), Megyeri Balázs (FTC), Kovácsik Ádám (Reggina)
VÉDŐK: Debreceni András (Budapest Honvéd), Korcsmár Zsolt (Újpest FC), Szekeres Adrián (MTK Budapest), Présinger Ádám (Videoton), Szabó János (Paks), Zámbó Bence (Győri ETO)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Koman Vladimir (Bari, csk), Dudás Ádám (Győri ETO), Tóth Bence (FTC), Takács Péter (DVTK), Simon Ádám (Szombathelyi Haladás), Varga Roland (Brescia), Kiss Máté (Győri ETO FC)
CSATÁROK: Németh Krisztián (AEK Athén), Simon András (Córdoba), Gosztonyi András (MTK Budapest), Futács Márkó (Werder Bremen)
Szövetségi edző: Egervári Sándor

F-CSOPORT: Egyesült Arab Emírségek, Honduras, Magyarország, Dél-Afrika
  Egyesült Arab Emírségek – Dél-Afrika, 09.27., 18.45  
  Honduras – Magyarország, 09.27, 21.30 (tv: m2)  
  Magyarország – Dél-Afrika, 09.30., 18.45 (tv: m2)  
  Egyesült Arab Emírségek – Honduras, 09.30., 21.30  
  Magyarország – Egyesült Arab Emírségek, 10.03., 18.45 (tv: m2)  
  Dél-Afrika – Honduras, 10.03, 18.45  Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Sport

"Nincs időnk pihenni" - Egervári a magyar foci utánpótlásáról

Szeptember végén U20-as válogatottunk Egyiptomba utazik a korosztályos világbajnokságra. Az esemény előtt a Magyar Labdarúgó-szövetség menesztette a holland Wilco Van Buurent a csapat éléről, helyére a tapasztalt Egervári Sándort nevezte ki. Milyen eredményre számíthatunk a tornán?

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára