szerző:
hvg.hu

Magyarország kínos vereséggel kezdte az U20-as világbajnokságot Egyiptomban. A Hondurastól elszenvedett sima 3-0-s vereség után azonban válogatottunk összeszedte magát és a csehek, majd az olaszok legyőzésével a torna elődöntőjébe jutott. Bár Koman Vladimir eltiltás miatt nem játszik, a csapat Ghána ellen sem marad vezér nélkül.


A nemzetközi sajtó is egyre többet foglalkozik a csapattal, ami elsősorban a külföldön játszó fiataloknak köszönhető. A magyar játékosok ugyan a csapategységre esküsznek, amivel nincs is probléma, de minden gárdában vannak vezéregyéniségek, akikre szüksége van a többieknek, legyen bármilyen tehetséges a keret. A magyar válogatottban jelenleg Koman Vladimir, Németh Krisztián és Gulácsi Péter tölti be ezt a szerepet.

A kapus - Gulácsi Péter (19 éves, klubja: Hereford United, kölcsönben a Liverpool FC-től)

A fiatal magyar hálóőr a BVSC csapatában kezdte pályafutását, ahonnan 2003-ban az MTK-hoz került és a Sándor Károly Akadémia növendéke lett. A korosztályos válogatottaknál már ekkoriban felbukkant a neve, de kevés lehetőséget kapott az edzőktől. 2007-ben bekerült az MTK felnőtt csapatának keretébe, de augusztusban 1+2 éves szerződés keretében Angliába került, a Liverpoolhoz. Idén kölcsönbe adták a harmadosztályú Hereford United csapatának.

Biztos pont a kapuban
© MTI/AP
A fiatal kapus remek képességei mellett igazi szervező. Egervári Sándor, az U20-as válogatott szövetségi edzője a csapat egyik alapemberének tekinti, ezt a bizalmat Gulácsi eddig teljesítményével meg is hálálta. A 19 éves játékos a modern kapusok szinte minden adottságával rendelkezik, Erwin Koeman szövetségi kapitány egyszer már meg is hívta a felnőtt válogatott keretébe, a debütálás azonban még várat magára. Az idei vb-n azonban mind ő, mind a csapat igazolja a vele kapcsolatos reményeket.

„Mentálisan mindenképpen erősebbek vagyunk most – mondta a Hereford United kapuját őrző Gulácsi Péter, aki Egyiptomban eddig remek teljesítményt nyújt. – Már bizonyítottuk, hogy jobbak vagyunk annál, mint amit az első meccsen mutattunk. Leültünk az edzőnkkel, elemeztük és próbáltuk kijavítani a hibákat. Azt hiszem, túl idegesek voltunk az első meccs előtt és nem tudtuk, mire számítsunk. A 3-0 mindenestre sokkolt minket, de fő erőnk a csapategység. Van, amikor a csatár viszi hátán a csapatot és van, amikor a kapus, és mi mindig ott segítjük egymást, ahol kell.”

A csatár: Németh Krisztián (20 éves, klubja: AEK Athén, kölcsönben a Liverpool FC-től)

Németh Krisztián válasz lehet a csatárgondokra
A fiatal játékos Győrben kezdett focizni, ahonnan 2005-ban a fővárosba került, egyenesen az utánpótlásáról itthon jól ismert MTK első csapatába. Két szezon alatt 37 bajnoki mérkőzésen húzta magára a kék-fehér mezt, 14 gólt szerzett. 2007 nyarán az Anfield Roadra került, és rövid időn belül az angol klub egyik legnagyobb tehetségei között emlegették. A 2007/2008-as szezonban a Pool szurkolói a legjobb tartalék játékosnak választották meg.

A tavalyi szezonban már a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott, igaz csak felkészülési mérkőzésen. 2009. januárjában kölcsönadták a másodosztályú Blackpool FC csapatának, de az első mérkőzésen rögtön fejen könyökölték és arccsonttörést szenvedett. Nyárom Rafael Benítez, a Liverpool trénerének tanácsára Görögországba, az AEK Athén csapatába került kölcsönbe, ahol folyamatos lehetőséget kap az első csapatban, ezekkel rendszerint él is. Agilis és technikás támadó, aki felveszi a harcot az erőteljesebb fizikumú védőkkel is.

Németh szerint az egyiptomi világbajnokságra mentálisan nem készültek fel tökéletesen, ami a közvetlenül a torna előtti tisztújításnak is volt köszönhető. „Fejben nem voltunk erősek, a folytatásban azonban egyre szervezettebbé vált a játékunk – nyilatkozta a fiatal támadó a sportsillustrated.com-nak. – Ghána nagyon jó csapat, gyors és erős. Szerencsére sok jó védőnk van, úgyhogy a kontrákra biztosan építhetünk. Meglátjuk, hogyan dönt az edzőnk.” Németh még hozzátette, hogy nem gondolta volna, hogy az elődöntőig jut a csapat, most bizonyítaniuk kell, hogy helyük van az elitben.

A játékmester: Koman Vladimir (20 éves, klubja: AS Bari, kölcsönben a Sampdoriától)

Koman Vladimir (jobbra) az U20 motorja
© MTI
Szombathelyen kezdett focizni, majd 2005 nyarán Genovába került a Sampdoria juniorjaihoz. 2007-ben az olaszok felnőtt csapatában is bemutatkozott (18 évesen), és mindjárt gólpasszt adott. A Primavera-csapattal bajnokságot és kupát nyert a 2007/2008-as szezonban, majd a következő idényre kölcsönadták a másodosztályban (Serie B) szereplő US Avellino csapatának. Idén újra kölcsönbe került, ezúttal az első osztályba feljutott AS Barihoz, ahol első meccsén rögtön gólt szerzett.

A játékossal kapcsolatban mindenképpen az a kérdés kavarta eddig a legnagyobb port itthon, hogy az ukrán, vagy a magyar válogatottságot választja-e. A válasz hónapokig foglalkoztatta a sportsajtót, mert hirtelen mindenki észrevette a középpályás nem mindennapi képességeit, a magyar foci pedig az utóbbi időben nem volt elkényeztetve sem kiemelkedő játékosok, sem eredmények terén. Egyszeriben mindenkinek fontos lett Koman Vladimir, azt azonban senki nem vette figyelembe, hogy mi történt az elmúlt időszakban. Hogy a játékos és családja egyáltalán hogyan jutott el odáig, hogy ezen a kérdésen elgondolkozzon.

Bármit is számon kérni mindenképpen igazságtalan lett volna vele szemben, hiszen nem csoda, ha egy fiatal játékos amellett a nemzeti (de legyen az klub-) csapat mellett határoz, amelyről érzi, hogy számít rá és szüksége van rá. Határozott választ persze sosem hallott senki (talán nem is fog), de annyi pont elegendő, hogy Koman Vladimir jelenleg is a korosztályos magyar válogatott csapatkapitánya és játékmestere. Az Olaszország ellen adott két gólpassza pedig igazi mestermunka volt.

„A gólpasszok? Megszámlálhatatlan meccset játszottunk már együtt Krisztiánnal, ő tudja, mikor kell indulni akkor is, ha rám se néz. Nem kiabál, és én mégis tudom mikor és hová kell rúgni. Most újra bejött, ő pedig fantasztikusan fejezte be mindkét akciót” – mondta az olaszok elleni meccs után Koman. – A tavalyi Eb elődöntő után az élet igazságot szolgáltatott nekünk, megérdemeltük ezt a sikert.” Egervári Sándor kedden délután Ghána ellen azonban nem számíthat a fiatal tehetségre, lapjai miatt ugyanis ki kell hagynia az elődöntőt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Marad a hőség, jön a vihar, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Marad a hőség, jön a vihar, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Megígérte a Posta: a 2022-es karácsonyi szezonban már modern lesz a csomagküldés

Megígérte a Posta: a 2022-es karácsonyi szezonban már modern lesz a csomagküldés

Négy nap alatt 55 Jóbarátok-részt nézett meg munkaidőben, most perelik

Négy nap alatt 55 Jóbarátok-részt nézett meg munkaidőben, most perelik