szerző:
Vincze Szabolcs

Kedden kezdődnek az ausztriai férfi kézilabda Európa-bajnokság küzdelmei, ahol a magyar válogatott első ellenfele rögtön a világbajnok Franciaország lesz. A magyar szövetség a csoportból való továbbjutást tűzte ki teljesítendő célul, de a szoros mezőnyben ez sem lesz könnyű. Az utóbbi évek egyik legkiszámíthatatlanabb kontinensbajnokságára készülhetünk.


A magyar csapat a D jelű csoportba került Franciaországgal, Spanyolországgal és Csehországgal együtt, ahonnan majd az utolsóként végzett csapat búcsúzik a csoportküzdelmek után. Az egymás elleni eredményeket azonban mindenki viszi tovább a középdöntőbe. Valamiféle erősorrend a mi kvartettünkön belül ugyan felállítható, de előre lefutott meccs nincs. „Az elnökség hivatalosan az első körből való továbbjutást tűzte ki célul, de kicsit csalódott lennék, ha nem végeznénk az első nyolcban – mondta a hvg.hu-nak Hajdu János, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szakmai igazgatója, aki a 2009-es horvátországi világbajnokságon a válogatott szövetségi kapitánya volt. – Ez már csak a világbajnoki selejtezősorozat miatt is fontos lenne. Az ausztriai egy nagyon erős Európa-bajnokság lesz, alig van kakukktojás a csapatok között. Éppen ezért nehéz jósolni, még a csoportok végeredményét illetően is.”

"Úgy gondolom, a D csoportban bárki kieshet a négy csapat közül. Ha számokat kell mondanom, akkor úgy jósolnék, hogy a franciák ellen negyvenszázaléknyi esélyünk van, a csehek ellen hatvan százalék, a spanyolok ellen pedig 51 százalékot mondok.” Az erőket tekintve tehát nagyon szoros és izgalmas Európa-bajnokság áll a csapatok és a szurkolók előtt, ahol az osztrákokon és az ukránokon kívül bárki felállhat a dobogóra. "Szerbia, Dánia, Franciaország, Horvátország vagy Magyarország mind-mind odaérhet, szerintem a harmadik és a tizenkettedik helyezett között csak minimális különbség lesz. A pillanatnyi forma dönt majd a meccseken, és így torna végeredményét illetően is, akárcsak a tavalyi világbajnokságon."

A beállós Gál Gyulára (középen) most is küzdelmes Európa-bajnokság vár
© MTI/EPA

Emberanyagban nem áll rosszul a magyar válogatott, hiszen nemzetközi szinten is kiemelkedő játékosaink vannak. A válogatottsági gondokkal küzdő Nagy László távolmaradását nyilvánvalóan megérzi majd a csapat, amely a kedden kezdődő torna előtt sérülésekkel is küzd. Ha posztonként nézzük végig: balszélsőként ott van Ilyés Ferenc, aki mostanában ugyan kevesebbet játszik klubcsapatánál, a német TBV Lemgonál, de évek óta alappillére a válogatottnak. Katzirz Dávid ugyanezen a poszton remélhetőleg teljesen felépül a sérüléséből. Csoknyai István szövetségi kapitány két klasszis irányítóval számolhat: a csapatkapitánnyá avanzsált Nikola Eklemovics és Császár Gábor remekül kiegészítik egymást. A jobbátlövő helyén Laluska Balázs és Milorad Krivokapics személyében megint csak két megbízható játékossal rendelkezünk, széleken pedig az Iváncsik-testvérek neve garanciát jelent. Kapusposzton Fazekas Nándor már a világbajnokságon, és korábban a Bundesligában is nagyszerűen védett.

Nikola Eklemovics (balra) és Ilyés Ferenc
© AP

"Nyugodtan mondhatom, hogy az elitmezőnyhöz tartozó játékosaink vannak a keretben, emiatt nem kell aggódnunk - tette hozzá Hajdu. - A kézsérüléssel bajlódó Császár Gábor már edz, jól mozog, erőseket lő és az segíti, hogy nagyon akar játszani Ausztriában. Nagy Laci esetével most már ne foglalkozzunk. Ő úgy döntött, az Eb-n inkább pihen, nekünk pedig azokra a játékosokra kell figyelnünk, akik a csapatot alkotják. Nyilván könnyebb lenne vele, de meg kell találnunk azokat az embereket, akik támadásban és védekezésben helyettesíteni tudják. Bárhogy is szeretünk valakit, pótolhatatlan ember nincs.”

"Egy Nagy Lászlóra mindig szükség van, és senki sem akarja úgy lezárni ezt a dolgot, hogy többet nem hívja be a válogatottba - mondta munkatársunknak Kökény Bea, olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, az MKSZ elnökségi tagja. - Ez méltatlan lenne. Ő most a pihenés mellett döntött, így legfeljebb jövőre kerül pont az eset végére azzal, hogy a vb-részvételt majd vállaja-e. Mindenestre a magassága hiányozni fog a védekezésnél, a támadásnál pedig azért, mert az ellenfél védői többnyire rá koncentráltak, így más csapatrész kicsit szabadabb lehetett. Nincs mese, a többieknek meg kell oldaniuk a hiányát." A keretből szinte még senki sem teljes értékű a korábbi sérülések miatt, ami a felkészülést sem segítette.

2010-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, AUSZTRIA
A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI (Bécsújhely):
1. forduló: Franciaország - Magyarország, január 19., 20:15
2. forduló: Magyarország - Spanyolország, január 20., 20:15
3. forduló: Magyarország - Csehország, január 22., 20:15
Lépésről lépésre, meccsről meccsre kell haladni (Oldaltörés)


Nagy László távolmaradása a csapatkapitányi szalag miatt is kérdéseket vetett fel, de Csoknyai István végül Nikola Eklemovicsot, az MKB Veszprém rutinos irányítóját választotta. "Posztjánál fogva valószínűleg hallgatnak rá a játékosok a pályán, igazi vezéregyéniségről van szó - tette hozzá Kökény Bea. - Szerintem a szövetségi kapitány nem akart fiatal játékost választani erre a posztra." A Szerbiából származó játékos februárban lesz 32 éves, jelenleg az MKB Veszprém játékosa. Kinevezése jó megoldásnak tűnik, de a válogatott a sérülések miatt egyébként is nehéz helyzetbe kerülhet, emiatt pedig a felkészülés sem úgy alakult, ahogy tervezték.

„Az osztrák Interwetten Kupa volt az utolsó felkészülési tornánk, ez alapján azt mondom, hogy a kapusaink megfelelő formában vannak, a szélsőjátékunk viszont elmaradt a várttól - mondta Csoknyai István szövetségi kapitány a hvg.hu-nak. - Ezen mindenképpen javítanunk kell. Jelenleg nincs extraklasszis játékosunk, aki egymaga képes eldönteni egy-egy meccset, mint amilyen Nagy Laci volt. Nagyon sok jó játékosunk van, de lövő pozícióban egyelőre sajnos elmaradunk a világ élvonalától.” Ilyés Ferenc két hónapja bajlódik sérüléssel, és nincs teljesen rendben Laluska Balázs könyöke, valamint Milorad Krivokapics bokája sem. „Csodát két hét alatt nem lehet csinálni, de eddig tettük a dolgunkat és továbbra is próbáljuk megoldani a felmerülő problémákat. A felkészülés folyamán elsősorban taktikai és technikai elemekre helyeztük a hangsúlyt.”

Iváncsik Tamás
© MTI/AP

S ez mire lesz elég Ausztriában? „Sosem gondolkodtam helyezésekben, most sem teszem – mondta a kapitány. – Több problémával is küzdünk, a sérülések és a távolmaradások is hátráltatták a felkészülésünket. Nehéz csoportba kerültünk, én elégedett lennék az innen való továbbjutással, ami egyben a szövetség által is kitűzött cél.” A szakember szerint a világbajnok franciák kimagaslanak a csoportunkból, a másik három csapat – spanyol, cseh és magyar – között viszont nehéz rangsort állítani. A spanyolok a világbajnokságon leszerepeltek (13. hely), az Európa-bajnokságra történt egy-két változás a keretben. Új kapust hoztak magukkal, és nyilván mindent elkövetnek majd, hogy javítsanak a csúfos horvátországi eredményen. "Én bravúrnak tekinteném a középdöntőbe való bejutást” - fogalmazott a szakvezető.

"Valóban nehéz jósolni, de ha a franciák ezúttal is olyan teljesítménnyel rukkolnak elő, mint az olimpián vagy a világbajnokságon, akkor ők a legesélyesebbek a végső győzelemre - fogalmazott Kökény Bea. - A horvátokat láttam játszani, és nem olyan meggyőzőek, mint a hazai világbajnokságon. Én még a dánokat, a lengyeleket és a németeket tartom esélyesnek, de a spanyolok is meglepetést okozhatnak annak ellenére, hogy az utóbbi időben nem hozták az eredményeket." Az egykori klasszis szerint nekünk semmiképpen nem szabad a fiatal, agilis és gyors cseh csapatot alábecsülni, még ha egy hajszállal  gyengébbnek is tűnik a csoport többi tagjánál.

"Lépésről lépésre kell haladnunk, meccsről meccsre kell harcolni a pontokért. Hosszútávú jóslatokba ezért nem is szeretnék bocsátkozni. Jól látható volt a női világbajnokságon, hogy még az abszolút favorit, olimpiai- és világbajnok Norvégia önbizalmát is meg lehetett törni." Ez is csak a női- és férfi kézilabdamezőny megerősödését bizonyítja, egy tizenhat csapatos Európa-bajnokság pedig mindig élesebb küzdelmeket hoz egy világbajnokságnál.

2010-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, AUSZTRIA

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
KAPUSOK: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Puljezevics Nenad (TSV Hannover-Burgdorf, német)
JOBBSZÉLSŐK: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)
JOBBÁTLÖVŐK: Krivokapics Milorad (Pick Szeged), Laluska Balázs (Cimos Koper, szlovén)
IRÁNYÍTÓK: Eklemovics Nikola (MKB Veszprém), Császár Gábor (Chambéry, francia), Nagy Kornél (Dunaferr)
BEÁLLÓSOK: Gál Gyula (Tatabánya Carbonex), Schuch Timuzsin (HCM Constanta, román)
BALÁTLÖVŐK: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo, német), Katzirz Dávid (Pick Szeged)
BALSZÉLSŐK: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (JD Arrate, spanyol)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Csoknyai István

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Lezárták a kínai Everest-tábort a turisták előtt

Lezárták a kínai Everest-tábort a turisták előtt

Videón egy óriáshajó, amint elviszi a kikötői mólókat

Videón egy óriáshajó, amint elviszi a kikötői mólókat

Hasznos dologgal újított a CIB Bank, az online vásárlásoknál lesz jó

Hasznos dologgal újított a CIB Bank, az online vásárlásoknál lesz jó

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Sokkoló videót adott ki a magyar rendőrség, fókuszban a mobilozó zombik

Sokkoló videót adott ki a magyar rendőrség, fókuszban a mobilozó zombik

Harmadszor is engedékeny volt az MNB Matolcsy unokatestvérének bankjával

Harmadszor is engedékeny volt az MNB Matolcsy unokatestvérének bankjával