szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A ma este 20:00-kor kezdődő Magyarország - Szlovénia Divízió I-es világbajnoki meccs az A csoportba való feljutásról dönt. A hazaiak eddig biztosra vették a feljutásukat, szerda óta azonban visszavettek. A mérkőzést élőben követhetik a hvg.hu-n.

A mérleg egy kissé a magyarok felé billen, mivel az eddig mutatott játék alapján a mezőny fölé nőttek, négy meccs alatt csak két gólt kaptak, s az utolsó három találkozón egyetlen egyszer sem rezdült a hálójuk. A szlovénok már vesztettek egy pontot, a briteket csak hosszabbításban verték, de ennek nincs hatása a zárómeccsre, lévén döntetlen nem lehet: aki nyer - alapjátékidőben, hirtelen halálban vagy büntetőkkel - az első helyen zár, és jut fel az elitbe. Oda, ahol a magyarok csak egyszer, tavaly játszhattak, míg a szlovénok már többször is megtapasztalhatták a legfelsőbb osztály semmihez sem hasonlítható miliőjét.

Még csak a hazai pálya sem szól a szlovénok mellett, hiszen az a közel ezer szerencsés magyar szurkoló, akit beengednek a 4300 férőhelyes Tivoli-csarnokba, bizonyosan fantasztikus hangulatot varázsol majd. A magyar szövetség ismételten kéri a magyar drukkereket, csak azok próbáljanak bejutni az arénába, akiknek érvényes jegyük vagy bérletük van. Akinek a belépéshez fel kellene mutatnia szlovén okmányt, mert csak ilyen belépővel rendelkezik, ne is próbálkozzon, a szervezők őket nem engedik be. A helyszínen több tucat rendőr és rohamosztagos teljesít majd szolgálatot. 

TEJFALUSSY BÉLA JEGYZETEI A HELYSZÍNRŐL

Palkovics Krisztián, aki a napi blogjában megígérte, hogy a fontos meccseken gólt fog ütni, az angolok ellen ezt be is tartotta, mert a gólpassza mellett egy szép gólt is ütött. Mikor szóba hoztam, csak ennyit mondott: "blöfföltem és bejött" - az ilyen blöfföknek szoktunk örülni, és hasonlót várunk a pénteki döntőben is. Fekete Dániel azt mondta, hogy a szlovének a hét elején száz százalékra vették a saját feljutásukat, de az angolok elleni győzelmünk után már ötven-ötven százalékban látják az esélyeket. Horváth András édesapjával beszéltem, Balu jatszani fog. A városban sok magyar van, és mindenki nagyon bizakodó. Hajrá!

A csapat eddigi hőse, a 170 perc 28 másodperce góltalan Hetényi Zoltán elmondta: nagyon jól esik neki a bizalom, a védők sokat segítenek neki, és bízik benne, hogy az utolsó akadályon nem buknak el. "Tudjuk, hogy nehéz meccs lesz, de inkább izguljon az ellenfél. Több meccsüket is láttuk, semmivel sem jobbak nálunk. Ha okosak és türelmesek vagyunk, nyerhetünk. Valószínű, hogy már az elején nekünk ugranak, azt a szakaszt kell valahogy kibírni" - nyilatkozta Hetényi, akinek ez az első olyan vb-je, amikor elsőszámú kapus.

 Ted Sator szövetségi kapitány kiemelte: most következik az a meccs, amiért jöttek, amiért hajtottak. "Amikor elvállaltam a válogatott irányítását, már akkor is mondtam, hogy a feljutás a cél. Azt is lehetett tudni, hogy a szlovénok lesznek a fő riválisaink. Mi kell még? Játszunk egy igazi döntőt. A külső körülményekkel nem kell foglalkozni. Arra kell figyelnie minden játékosnak, ami a feladata. Védekezésnél zárjunk vissza, próbáljuk meg kizárni őket a kapunk elől, üssük el a korongot a veszélyes területről. A védelem eddig remekül zár, bár vannak hibák, ám Hetényi mindent fog. Támadásban sem kell kapkodni, és a lényeg, hogy ne a mi harmadunkban folyjon a játék. Azzal nem kívánok foglalkozni, hogy három éve még a szlovén válogatott kapitánya voltam, és a magyarok ellen kellett kivívni a továbbjutást. Most csak a magyar csapat sikere lebeg előttem" - tette hozzá az észak-amerikai profiligát, az NHL-t is megjárt amerikai szakvezető.

Palkovics Krisztián úgy érzi, most már megtört az átok, az utolsó fordulóban végre betalált a tornán, és a szlovénok ellen is kemény meccsre számít: "Saját közönségük előtt játszanak, eddig semmi extrát nem nyújtottak, és nekik van több veszítenivalójuk. Ha továbbra is ilyen jó lesz a védelmünk, akkor meglesz a győzelem." Gondot jelent, hogy a britek elleni szerdai összecsapáson a védelem egyik oszlopa, Tokaji Viktor megsérült, és vállficama miatt nem játszhat, bár a szlovénoknál is lesz egy hiányzó a védők közül. Tokaji csak annyit jegyzett meg, reméli, a cserepadra leülhet majd, még ha nem is küldik be őt a jégre.

A MÉRKŐZÉST ELŐBEN TEKINTHETI MEG A HVG.HU-N!

MAGYARORSZÁG - SZLOVÉNIA, EGYMÁS ELLENI JÉGKORONGMÉRKŐZÉSEK
1993. február 6.: Magyarország - Szlovénia 1-2, Székesfehérvár, barátságos
1993. március 16.: Magyarország - Szlovénia 2-14, Ljubljana, C csoportos vb
1994. március 18.: Magyarország - Szlovénia 2-8, Igló, C csoportos vb
1996. március 28.: Magyarország - Szlovénia 3-4, Jesenice, C csoportos vb
1997. március 16.: Magyarország - Szlovénia 4-5, Jesenice, barátságos
1999. április 11.: Magyarország - Szlovénia 1-5, Rödovre, B csoportos vb
2000. március 11.: Magyarország - Szlovénia 5-3, Székesfehérvár, barátságos
2001. április 4.: Magyarország - Szlovénia 2-4, Ljubljana, barátságos
2001. április 5.: Magyarország - Szlovénia 2-2, Ljubljana, barátságos
2002. augusztus 31.: Magyarország - Szlovénia 1-3, Nottingham, Euro Challenge (EC)
2002. november 9.: Magyarország - Szlovénia 2-2, Dunaújváros, EC
2003. szeptember 6.: Magyarország - Szlovénia 3-5, Claut, EC
2003. december 20.: Magyarország - Szlovénia 2-4, Maribor, EC
2006. február 10.: Magyarország - Szlovénia 3-5, Budapest, EC
2006. november 10.: Magyarország - Szlovénia 7-1, Budapest, EC
2006. december 16.: Magyarország - Szlovénia 4-3, Bled, EC
2007. április 16.: Magyarország - Szlovénia 1-4, Ljubljana, divízió I-es vb
2009. november 8.: Magyarország - Szlovénia 1-3, Székesfehérvár, EC

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Rasszista nézetei miatt Voltaire-t ma már be sem engednék a párizsi szalonokba

Rasszista nézetei miatt Voltaire-t ma már be sem engednék a párizsi szalonokba