szerző:
MTI

A ma este 20:00-kor kezdődő Magyarország - Szlovénia Divízió I-es világbajnoki meccs az A csoportba való feljutásról dönt. A hazaiak eddig biztosra vették a feljutásukat, szerda óta azonban visszavettek. A mérkőzést élőben követhetik a hvg.hu-n.

A mérleg egy kissé a magyarok felé billen, mivel az eddig mutatott játék alapján a mezőny fölé nőttek, négy meccs alatt csak két gólt kaptak, s az utolsó három találkozón egyetlen egyszer sem rezdült a hálójuk. A szlovénok már vesztettek egy pontot, a briteket csak hosszabbításban verték, de ennek nincs hatása a zárómeccsre, lévén döntetlen nem lehet: aki nyer - alapjátékidőben, hirtelen halálban vagy büntetőkkel - az első helyen zár, és jut fel az elitbe. Oda, ahol a magyarok csak egyszer, tavaly játszhattak, míg a szlovénok már többször is megtapasztalhatták a legfelsőbb osztály semmihez sem hasonlítható miliőjét.

Még csak a hazai pálya sem szól a szlovénok mellett, hiszen az a közel ezer szerencsés magyar szurkoló, akit beengednek a 4300 férőhelyes Tivoli-csarnokba, bizonyosan fantasztikus hangulatot varázsol majd. A magyar szövetség ismételten kéri a magyar drukkereket, csak azok próbáljanak bejutni az arénába, akiknek érvényes jegyük vagy bérletük van. Akinek a belépéshez fel kellene mutatnia szlovén okmányt, mert csak ilyen belépővel rendelkezik, ne is próbálkozzon, a szervezők őket nem engedik be. A helyszínen több tucat rendőr és rohamosztagos teljesít majd szolgálatot. 

TEJFALUSSY BÉLA JEGYZETEI A HELYSZÍNRŐL

Palkovics Krisztián, aki a napi blogjában megígérte, hogy a fontos meccseken gólt fog ütni, az angolok ellen ezt be is tartotta, mert a gólpassza mellett egy szép gólt is ütött. Mikor szóba hoztam, csak ennyit mondott: "blöfföltem és bejött" - az ilyen blöfföknek szoktunk örülni, és hasonlót várunk a pénteki döntőben is. Fekete Dániel azt mondta, hogy a szlovének a hét elején száz százalékra vették a saját feljutásukat, de az angolok elleni győzelmünk után már ötven-ötven százalékban látják az esélyeket. Horváth András édesapjával beszéltem, Balu jatszani fog. A városban sok magyar van, és mindenki nagyon bizakodó. Hajrá!

A csapat eddigi hőse, a 170 perc 28 másodperce góltalan Hetényi Zoltán elmondta: nagyon jól esik neki a bizalom, a védők sokat segítenek neki, és bízik benne, hogy az utolsó akadályon nem buknak el. "Tudjuk, hogy nehéz meccs lesz, de inkább izguljon az ellenfél. Több meccsüket is láttuk, semmivel sem jobbak nálunk. Ha okosak és türelmesek vagyunk, nyerhetünk. Valószínű, hogy már az elején nekünk ugranak, azt a szakaszt kell valahogy kibírni" - nyilatkozta Hetényi, akinek ez az első olyan vb-je, amikor elsőszámú kapus.

 Ted Sator szövetségi kapitány kiemelte: most következik az a meccs, amiért jöttek, amiért hajtottak. "Amikor elvállaltam a válogatott irányítását, már akkor is mondtam, hogy a feljutás a cél. Azt is lehetett tudni, hogy a szlovénok lesznek a fő riválisaink. Mi kell még? Játszunk egy igazi döntőt. A külső körülményekkel nem kell foglalkozni. Arra kell figyelnie minden játékosnak, ami a feladata. Védekezésnél zárjunk vissza, próbáljuk meg kizárni őket a kapunk elől, üssük el a korongot a veszélyes területről. A védelem eddig remekül zár, bár vannak hibák, ám Hetényi mindent fog. Támadásban sem kell kapkodni, és a lényeg, hogy ne a mi harmadunkban folyjon a játék. Azzal nem kívánok foglalkozni, hogy három éve még a szlovén válogatott kapitánya voltam, és a magyarok ellen kellett kivívni a továbbjutást. Most csak a magyar csapat sikere lebeg előttem" - tette hozzá az észak-amerikai profiligát, az NHL-t is megjárt amerikai szakvezető.

Palkovics Krisztián úgy érzi, most már megtört az átok, az utolsó fordulóban végre betalált a tornán, és a szlovénok ellen is kemény meccsre számít: "Saját közönségük előtt játszanak, eddig semmi extrát nem nyújtottak, és nekik van több veszítenivalójuk. Ha továbbra is ilyen jó lesz a védelmünk, akkor meglesz a győzelem." Gondot jelent, hogy a britek elleni szerdai összecsapáson a védelem egyik oszlopa, Tokaji Viktor megsérült, és vállficama miatt nem játszhat, bár a szlovénoknál is lesz egy hiányzó a védők közül. Tokaji csak annyit jegyzett meg, reméli, a cserepadra leülhet majd, még ha nem is küldik be őt a jégre.

A MÉRKŐZÉST ELŐBEN TEKINTHETI MEG A HVG.HU-N!

MAGYARORSZÁG - SZLOVÉNIA, EGYMÁS ELLENI JÉGKORONGMÉRKŐZÉSEK
1993. február 6.: Magyarország - Szlovénia 1-2, Székesfehérvár, barátságos
1993. március 16.: Magyarország - Szlovénia 2-14, Ljubljana, C csoportos vb
1994. március 18.: Magyarország - Szlovénia 2-8, Igló, C csoportos vb
1996. március 28.: Magyarország - Szlovénia 3-4, Jesenice, C csoportos vb
1997. március 16.: Magyarország - Szlovénia 4-5, Jesenice, barátságos
1999. április 11.: Magyarország - Szlovénia 1-5, Rödovre, B csoportos vb
2000. március 11.: Magyarország - Szlovénia 5-3, Székesfehérvár, barátságos
2001. április 4.: Magyarország - Szlovénia 2-4, Ljubljana, barátságos
2001. április 5.: Magyarország - Szlovénia 2-2, Ljubljana, barátságos
2002. augusztus 31.: Magyarország - Szlovénia 1-3, Nottingham, Euro Challenge (EC)
2002. november 9.: Magyarország - Szlovénia 2-2, Dunaújváros, EC
2003. szeptember 6.: Magyarország - Szlovénia 3-5, Claut, EC
2003. december 20.: Magyarország - Szlovénia 2-4, Maribor, EC
2006. február 10.: Magyarország - Szlovénia 3-5, Budapest, EC
2006. november 10.: Magyarország - Szlovénia 7-1, Budapest, EC
2006. december 16.: Magyarország - Szlovénia 4-3, Bled, EC
2007. április 16.: Magyarország - Szlovénia 1-4, Ljubljana, divízió I-es vb
2009. november 8.: Magyarország - Szlovénia 1-3, Székesfehérvár, EC

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Nyíregyházát vitte a Fidesz-KDNP

Nyíregyházát vitte a Fidesz-KDNP

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület első női vezetője

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület első női vezetője

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel