szerző:
Bogár Zsolt
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valószínűleg csúcsot döntött a Vivicitta futóverseny, már ami a résztvevők számát illeti. Nem is az a baj ezzel, hogy ekkora tumultus a pálya környékén már zavarja az ember komfortérzetét. Nagyobb probléma, hogy az útvonallal és a versenytávval kapcsolatos alkuk miatt épp az veszett el, ami miatt a Vivicitta egész Európában még jóval a rendszerváltás előtt elindult.

A Vivicitta városvédő futás eredendően arról szólt, hogy Európa nagyvárosaiban a tavasz beköszöntével futóversenyt rendeznek városlakóknak, az útvonal pedig a város legszebb részeit érinti. Ilyenkor a verseny idejére leáll az autós forgalom, fiatal, öreg, rutinos róka és "elsőbálos" futó egyszerre kocog azokon az utakon, melyeken máskor a tömegközlekedés és az autó az úr.

Rajt előtti pillanatok
©

Egyfajta futós critical mass-nek indult ez is, csak amikor a futás már áttörte az ingerküszöbot, ez nem szűnt meg, mint a biciklis felvonulás. A megszűnést nem is tartottuk volna jó ötletnek, de sajnos mára nemcsak az útvonal, hanem a jól kitalált táv is megváltozott.

Elindultunk
©

A 12 kilométer tökéletes táv volt: már kihívás az amatőröknek, de még a félprofikat is felpörgette, és az sem volt igazán zavaró, hogy  voltak, akik alig tették meg az első kilométereket, az élboly már célba ért. Az útvonal ugyanakkor kárpótolt: kezdetben az Árpád-hídon Budára futottak a résztvevők, Pestre a Lánchídon keresztül értek, így megvolt mindkét oldalról a dunai panoráma - nem hiszem, hogy mire a Margit-hídon befutottunk a Margitszigetre, valaki is ne azt gondolta volna, hogy nem Budapesten zajlott abban az évben a legfestőibb Vivicitta.

Nehéz futás közben fotózni avagy Sokan valamilyen jó ügyért futottak
©

Aztán hamar győztek az autós és a rendezvénybiztosítási / költség szempontok: elveszett a futók számára az Árpád-híd, a Lánchíd, Buda is kiesett, a futókat pedig inkább ide-oda köröztették a belvárosi utcákon, hogy mire visszaérnek a Szigetre, meglegyen a 12 km nagyja. Tavaly aztán már a klasszikus táv is lecsökkent (12 km helyett 10 km), a nap kihívásának bejött a félmaraton, és hogy családiasak is legyünk, már korábbban is megjelentek a rövidebb távok (3,2 km, 7 km). Mindez nem kedvezett az eredeti gondolatnak, ami kezdőket és profikat is egyazon távon hívta versenybe. A logika érthető, valamennyi futóverseny kínál ma már több számot is ugyanazon a napon, melyen mindenki kvalitásai szerinti távot választhatja ki, és keresekedelmi szempontból sem mellékes, hogy így több résztvevőt lehet becsábítani, több a fizető vendég, nagyobb a kasza, dőlnek a részvételi csúcsok.

Adatok
Az elmúlt évi létszámhoz képest idén 5100-al tovább nőtt a mezőny, összesen 20750 nevezést regisztráltak az eseményt rendező Budapest Sportiroda (BSI) munkatársai. Egy év alatt egy harmados növekedés és ezzel  ez a verseny minden idők második leglátogatottabb szabadidő sport eseménye Magyarországon, a top listán csak a tavalyi SPAR Maraton áll előtte, 21930 futó regisztrációjával - közölte BSI a versenyt követően. Az eseményre Magyarország összesen 770 településéről neveztek. 57 ország képviseletében több mint ezer külföldi is jelentkezett (a legtöbben a félmaratonin). Egészen távoli vidékekről is érkeztek nevezések, többek közt Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnámból, Venezuelából. A legtöbb, száznál is több külföldi Horvátországból és Angliából indul Budapestre.
Ennyi a városból - látványosság 5 km-nél
©

Mára már egyértelmű, hogy a Vivicitta jelen formájában rég nem azt a célt szolgálja, amiért elindult. A Parlament megkerülése, egy kis pesti alsó rakparttal fűszerezve, rég nem tekinthető hiteles árukapcsolásnak egy olyan címadás esetén, hogy "városvédő futás". Az pedig, hogy bejött a félmaraton,a  mennyiség fetisisztáit elszívja a fő versenyszámtól, aminek még mindig a Vivicittának kellene lennie. A megoldás pofonegyszerű lenne: csak a klasszikus Vivicitta-táv erejéig vissza kellene térni az eredeti útvonalhoz. Azt mondani, hogy egy évben egyszer kibírják az autósok, hogy három híd a versenyszám idejére le van zárva. Attól még meg lehet tartani a többi versenyszámot is, hangsúlyozottan nem a városvédő útvonalon. Ezzel biztosítanánk, hogy továbbra is a Vivicitta legyen a királykategória.

Célban
©

Mindez azért is fájdalmas, mert a versenyszervezés az idők folyamán elképesztően professzionálissá vált. A résztvevők számára biztosított szolgáltatások (idén például rajtszámra "szerelt" időmérő csipet vezettek be) minden igényt kielégítőek, színvonalasak a kísérőprogramok, és a társadalmi felelősségvállalás is megjelenik a kereskedelemi bevételek elköltésénél (A rajtpénz egy része automatikusan alapítványok számlájára megy). Tehát minden egyben van ahhoz, hogy a rendezők még egyszer átgondolják, és azt mondják, az eredeti célt se tévesszük szem elől.

A szervezők videója a futóversenyről

A verseny különlegességét ugyanis az adta. 

(A szerző ugyan nem számolta, de a 29 eddig megrendezett Vivicitta futóversenynek legalább a felén részt vett - az elsőn még 1990-ben. Idén 46 percen belül futott, nagyon sokszor próbált a telefonjával futás közben fotózni, legtöbbször az exponálás sem sikerült, több esetben pedig belelógott a képbe valamelyik ujja. De ez legalább hiteles: ilyen volt belülről.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

Pert nyert a Fidesz ellen egy férfi, mert a párt nem tudta igazolni, honnan szerezte az e-mail-címét

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok