szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit humorista hamis bankjegyekből álló köteget helyezett el nem túl diszkréten a FIFA volt elnökének asztalán, majd meg is szórta némi pénzesővel a korrupcióval vádolt sportvezetőt. Blatter meg a biztonsági őrök után kiáltozott. A sajtótájékoztatón egyébként azt jelentette be: biztos, hogy nem indul február végén a FIFA elnöki posztjáért.

Lee Nelson brit botrányfigura (ez valójában Simon Brodkin humorista aliasa) hozta rendkívül kellemetlen helyzetbe a FIFA lemondott elnökét, Joseph Blattert egy hétfői sajtótájékoztatón.

Nelson megjelent a sportvezető asztala előtt, egy hamis bankjegyekből álló köteget helyezett el a korrupcióval vádolt Blatter előtt, majd beszédet intézett a hallgatósághoz, és megszórta hamis pénzzel a kelletlen arcot vágó sporttisztviselőt, amit a közönség visszafogott kuncogással fogadott. A performansz közben Blatter erős akcentussal a biztonsági szolgálatát hívta: "Where is my security? Come on!".

A sajtótájékoztatón egyébként Blatter kizárta annak a lehetőségét, hogy újra induljon a FIFA-elnöki posztért. Február 26-ig, a rendkívüli tisztújító kongresszusig tölti be tisztségét, utána pedig visszatér régi hobbijához, és rádiózni fog.

Észak-Korea 2026

A sajtótájákoztatót kénytelenek voltak félbeszakítani az incidens miatt – írta a BBC. Brodkin egy másik alteregója Twitter-oldaláról a FIFA-sajtótájékoztató meghekkelése előtt azt üzente: alig várja, hogy részt vehessen a FIFA-megbeszélésen, ahol Blatter bebiztosítja a 2026-os észak-koreai foci-vb-t. A brit közszolgálati hírportál szerint a viccmesternek nem ez az első akciója, a 2014-es foci-vb idején például megpróbált a Rióba induló brit válogatottal együtt felszállni a gépre.

A FIFA volt elnökét súlyos pénzügyi visszaélésekben tartják érintettnek: májusban a FIFA több magas rangú vezetőjét letartóztatták.

Blattert mégis újraválasztották elnöknek az esedékes tisztújításon május végén. Később önként távozott a testület éléről, majd június végén már azt mondta, ő valójában nem mondott le, hanem a mandátumát a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta. Portrénkat Sepp Blatterről itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg szervizben most ingyen lehet átnézetni az autókat

Rengeteg szervizben most ingyen lehet átnézetni az autókat

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat