szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtartották a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság pótselejtezőjének sorsolását. Magyarország idegenben kezd Norvégia ellen november 12-én. A norvég csapat az utolsó pillanatig versenyben volt az egyenes ági továbbjutásért, végül az olasz és a horvát válogatott előzte meg őket.

A svájci Nyonban rendezték a 2016-os foci Európa-bajnokság pótselejtezőinek a sorsolását. Magyarország Norvégiáva csap össze, Ukrajna Szlovéniával játszik majd a pótselejtezőn, Svédország Dánia ellen játszik majd, Bosznia-Hercegovina ellenfele Írország lesz.
©

A meccseket novemberben rendezik oda-visszavágós alapon. Az első meccs november 12–14. között, a második 15–17. között lesz, Magyarország idegenben kezd november 12-én, és 15-én lesz a visszavágó a Groupama Arénában.

A magyar válogatott szakvezetője, Bernd Storck azt nyilatkozta, hogy a sorsolás előtt nem volt különösebb preferenciája az ellenfelet illetően, hiszen aki eljut idáig, biztos, hogy kiváló csapat, és a norvégekről is ez a véleménye, különösen azt figyelmebe véve, hogy a norvég csapat a csoportjában az utolsó pillanatig versenyben volt az egyenes ági továbbjutásért, vezettek is az olaszok ellen az utolsó meccsen idegenben, ám azok fordítottak. Viszont azt szerette volna, ha idegenben kezdünk, és ez így is lesz, odakint szoros meccser kellene játszanunk. Az a kívánsága viszont nem jött be, hogy a pótselejtezőknek ne az első játéknapján legyen a meccs, így kevesebb idő jut a felkészülésre, mondta Storck.

A norvég kapitány, Per-Mathias Högmo szerint nagy motivációt jelent a csapatának, hogy otthon, telt ház előtt kezdheti a párharcot. A magyart nagyon tapasztalt együttesként jellemezte, ugyanakkor úgy vélte, Norvégiának jó esélye van, hogy a két meccsen felülmúlja riválisát.

Magyarország 34 éve nem győzte le a norvégokat, és a legutóbbi tétmeccseken eléggé elverték a magyar csapatot: a 2008-as Eb-t megelőző selejtezőkben 4:0-ra és 4:1-re verték a magyar csapatot, az 1998-as vébé selejtezőiben pedig 1-1-es budapesti döntetlen mellett 3-0-s oslói vereség szerepelt.


A magyar csapat összmérlege ellenük mégis pozitív, mivel a 34 évvel ezelőtti meccset megelőzően ötször megvertük a norvég válogatottat. De a magyar válogatott szémára gyenge ellenfél egyébként sem volt a lehetséges ellenfelek között, az íreket 22 éve győztük le utoljára, a dánok ellen 32 éve sikerült nyernünk, a szlovénok ellen pedig négy meccsből hármat elveszítettünk.

A norvég válogatott a H csoportban szerepelt, az olasz és a horvát válogatott végzett előttük, így kerültek a harmadik helyre. Maguk mögé utasították Bulgáriát, Azerbajdzsánt, és Máltát.

A pótselejtezőkön azon a csapatok vettek részt, amelyek csoportjukban harmadikként végeztek. (A legjobb harmadik helyezett, Törökország egyből kijutott az Eb-re.) A csapatokat két csoportra osztották az UEFA által a héten kiszámolt együttható alapján, így Ukrajna, Svédország és Bosznia-Hercegovina a magyar válogatottal együtt kiemelt helyre került, őket sorsolták össze a dán, a szlovén, a norvég és az ír csapattal.

A magyarok úgy kerültek pótselejtezőre, hogy Észak-Írország és Románia mögött, de Finnországot, Feröer-szigeteket és Görögországot megelőzve harmadikok lettek selejtezőcsoportjukban. A magyarok legutóbbi pótselejtezőjén, amelyet az 1998-as vb-részvételért játszottunk, a jugoszlávok 12-1-es összesítéssel verték ki a Csank János vezette válogatottat.

A magyar fociválogatott az 1986-os világbajnokság óta először indulhatna nagy nemzetközi tornán, az Eb-re pedig története során harmadszor juthat ki, erre legutóbb 1972-ben volt példa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!