szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága egy évre eltiltotta minden sportággal kapcsolatos tevékenységtől Wolfgang Niersbachot, a szervezet vezető testületének német tagját. A FIFA szerint a sportvezető tudott a 2006-os németországi világbajnokság helyszínkijelölési folyamata során elkövetett vesztegetésekről, de nem jelentette azokat.

A 65 éves sportvezetőt azért büntették meg, mert - a vizsgálat megállapítása szerint - a 2006-os németországi világbajnokság helyszínkijelölési folyamata során tudott bizonyos szabálytalanságokról, de nem jelentette azokat. A mostani eljárás során a nyomozati testület kétéves felfüggesztést terjesztett elő, de az etikai bizottság bírói kamarája végül egy esztendőre tiltotta el.

Niersbach a német szövetséget (DFB) és a FIFA-t is érintő korrupciós botrány miatt tavaly novemberben lemondott a DFB elnöki posztjáról, de az európai szövetségben (UEFA) és a FIFA-ban megtartotta funkcióit, utóbbiban a vezetőtestület tagja.

A FIFA hétfői közleménye leszögezi, hogy Niersbach - aki a németországi világbajnokság szervezőbizottságának alelnökeként dolgozott - nem volt részese a vesztegetésnek, de tudomása volt róla és nem értesítette időben az etikai bizottságot.

A vesztegetési ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna helyszínének 2000-es kijelölése előtt, a 24 tagú végrehajtó testületből négy ázsiai tag pénzt kapott tőlük. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus - az Adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója - segítségével "feketekasszát" hoztak létre, és a cégvezető kölcsönözte a pénzt.

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Niersbach, a DFB akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6,7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította, alaptalannak nevezte a Spiegel által írtakat, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a svájci szövetségi ügyészség is vizsgálatot folytat.

2015 decemberében az UEFA-t irányító Michel Platinit és a korábbi FIFA-vezér Sep Blattert a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A szervezet később hat évre csökkentette a büntetést, enyhítő körülményként a sportágban elvégzett munkájukat hozták fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében