szerző:
G. M.

Gary Linekertől mind tudjuk, hogy a labdarúgás olyan játék, amelyet 22-en űznek, és a végén... Nos, az oroszországi világbajnokság nyitó körében a németek kikaptak, az angolok viszont az utolsó másodpercben nyertek. Itt a napi összefoglalónk a labdarúgó vb-ről.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A hétfői nap másnaposan kezdődött a németek és brazilok részére, és még az argentinok fejfájása sem sokat csillapodott. Olyan még nem volt, hogy ez a három csapat egyike sem nyerjen az első vb-fordulóban, most a két dél-amerikai döntetlen játszott lényegesen szerényebb képességű ellenfelekkel szemben, a német címvédők pedig ki is kaptak Mexikótól.

  • A brazilok a sok svájci szabálytalanságot okolták Neymar ellen.
  • Maradona közben az argentin szövetségi kapitányt fenyegette meg nyíltan.
  • A németek pedig kínjukban magukon röhögtek, és már el is kezdték a csapatuk temetését, mondván: a legutóbbi két világbajnok is a csoportmeccseken elvérzett.

Ezzel meg is érkeztünk a hétfői játéknaphoz, amelyen három európai csapat találkozott a papíron náluk (különböző mértékben) gyengébb, távoli csapatokkal. 

©

A németek csoportjába tartozó svédek kezdtek dél-korea ellen. A tét az volt,

tud-e valaki magának előnyt szerezni a németek botlásából?

Végeredmény: igen, a svédeknek sikerült. (Itt az összefoglaló.)

Nehezen tudjuk ezt a kijelentést részletezni, mert a Svédország–Dél-Korea mérkőzés legfeljebb sportszakmai alapon volt érdekes. Kilencven percet vesztettünk az életünkből, hogy lássuk, ahogy jól védekező skandinávok hatástalanították a gyenge ázsiaiakat, és a végén egy videóbíró által megítélt büntető döntsön a csekély mértékben agilisebb, többször próbálkozó svédek javára. A tizenegyest Granqvist érvényesítette.

Az eredmény viszont azt jelenti, hogy a németek számára szombaton kvázi el is kezdődik az egyenes kieséses szakasza a világbajnokságnak. Ha Mexikó a várakozások szerint megveri Dél-Koreát, akkor Löw csapatának nyernie kell. Márpedig a német újságírók első esti elemzésük szerint a svédeknek épp a védelmük volt nagyon erős. Na jó, nekik muszáj volt lelkiismeretesen nézniük a találkozót. Nekünk inkább az erőtlen támadósor tűnt fel: kilenc meccs óta képtelenek egynél több gólra. Igaz, annyi akár pont elég is lehet.

©

A belgák következtek, akiknek azt kellett volna bizonyítaniuk, hogy

tényleg az esélyesek közé lehet őket sorolni?

Végeredmény: némi fenntartásokkal igen. (Itt az összefoglaló.)

A belgák lendületesen kezdtek a vb-újonc Panama ellen, de tizenöt perc után alábbhagyott az energia, megcsappant a kreativitás. Kevin De Bruyne és társai nem találták a fogást a panamai védelmen. Megannyi lövést leadtak, birtokolták a labdát, tökéletesen passzolgattak, de a kaput csak háromszor találták el, és a hárításhoz nem is kellett bravúr. A fordulatot Mertens hatalmas kapáslövése hozta el. Ahogy vasárnap a braziloknál Coutinho, úgy most is egy egyéni akció hozta el a vezetést. De a belgák tudtak is élni a lehetőséget, miután Mertens kvázi feltörte a diót.

Két szépen kijátszott góllal Lukaku bebiztosította a belga győzelmet. Igaz, Panama azért nem mutatott akkora ellenállást, mint Svájc az előző napon. Egy holland szakújság gyors ítélete szerint a belgák ezzel behúzták 20. veretlen meccsüket egymás után, és ezzel bizonyították, hogy az esélyesek közé tartoznak. Mivel mi már láttuk, mit mutattak a legnagyobb esélyesek eddig, hajlamosak vagyunk elfogadni a hollandok értékelését.

©

A végére pedig maradt minden világbajnokság nagy kérdése:

ez alkalommal mit bírnak az angolok?

Hiszen minden alkalommal nagy a bizakodás a szigeten, illetve az angol foci rajongói között. Hogy most aztán megmutatják. Most már tényleg beért, hogy a helyi bajnokság a legerősebb a világon. Hogy itt az új nagy generáció. Hogy előttük a jövő.

A végeredmény: az akarat és a szerencse megvan hozzá. (Itt az összefoglaló.)

Az angolok lendületesen kezdtek, már az első negyedórában vezetést szereztek Harry Kane révén. Lineker gyorsan meg is üzente a világnak, mennyire meg van elégedve a lendülettel. Az angolok megtalálták a lyukakat a tunéziai védelemben, és számos veszélyes támadást indítottak. Aztán... Igen, aztán egyenlítettek a tunéziaiak. Szasszi rúgta be tizenegyesből az afrikai kontinens első idei vb-gólját.

Az angol átok már közel volt. A gyors, fiatal, tehetséges csapat, amelynek azonban épp döntő pillanatban nem jön ki a lépés. Hát most kijött. A második félidő végén, a hosszabbítás kezdetén ismét Kane volt az, aki betalált, és hozta az angoloknak a várva várt 3 pontot. Ezzel Cristiano Ronaldo után talán Kane a második olyan szupersztár, aki hozta a vele szemben személy szerint is megfogalmazott magas elvárásokat.

A G csoportban ezzel nagyon hamar letisztulhat a kép. A két első fordulóban győztes csapat a másodikban a két vesztessel találkozik. Ha ezeken is érvényesül a papírforma, akkor az angolok és belgák már csak az első helyért játszanak a csoportkörök zárásaként.

És közben lehet, hogy a németek már most szombaton biztos kiesők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kunhalmi Ágnes: Jobb később, mint soha

Kunhalmi Ágnes: Jobb később, mint soha

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Borkai nélkül ünnepeltek Győrben

Borkai nélkül ünnepeltek Győrben

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban