szerző:
hvg.hu

A magyar labdarúgó-válogatott szép gólokat szerezve 2-1-re nyert Görögország ellen a Nemzetek Ligájában.

Marco Rossi szövetségi kapitány három helyen változtatott kezdőcsapatán a finnek elleni vereség után: bekerült Bese Barnabás, Nagy Ádám és Varga Roland. A taktikai hadrend nem változott, bár Kovács István némileg mélyebben játszott, mint Tamperében és mint ahogy a Vidiben szokott.

Ismét bebizonyosodott, hogy a futball nézők nélkül olyan, mint Mészáros Lőrinc nyertes közbeszerzés nélkül: irreális. A románok elleni 2015-ös büntetés ezúttal lépett életbe, üres lelátók előtt rendezték a találkozót, így pedig a játékosok egymás közötti kommunikációja tisztán hallatszott. A védelmet Kádár irányította, a középpályán pedig Nagy és Kleinheisler volt a leghangosabb, de a csapatkapitány, Szalai is kiengedte a hangját.

©

Az első tíz perc óvatos játékkal telt, nem rontottak egymásnak a csapatok, mindkét fél a szervezettségre épített. Aztán a 15. percben megszerezte a vezetést a magyar együttes: Kovács ívelte előre a labdát, amit a kilépő Varga középre fejelt, majd Szalai és Bese is fejjel tette azt tovább, mintha csak a strandon stukkolgatnának, Sallai pedig kapásból, ballal óriási gólt szerzett.

Az előny azonban csak három percig tartott. A görögök hagyományosan jók pontrúgásokból, és ezt most is bizonyították: Manolasz középen bántóan könnyedén ugrotta túl Langot, Gulácsi pedig már tehetetlen volt.

Az egyenlítéstől a görögök bátorodtak fel, és többször próbálkoztak a magyar kapu előtt, a távoli lövések és a szögletek is veszélyesek voltak. A hajrát aztán megnyomták a mieink, és olyan perceket produkáltak, amit régen láttunk magyar válogatottól. Tűzijátékot rendeztek a görög kapu előtt, és végül a negyedik lövés már beakadt: Kovács nagyszerű cselei után Kleinheisler ritkán látható hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba.

A görögök a szünetben kettőt is cseréltek, beállt a tapasztalt Mitroglu is, de sokáig nem tudták felpörgetni a játékukat. A magyarok visszaálltak, a kontrákat sem tudták végigvinni. A félidő derekától egyre nagyobb elánnal támadtak a vendégek, többször is megmozgatták Gulácsit, és bár akadtak meleg pillanatok is a pontrúgások után, valahogy mindig jött egy láb, amely felszabadított.

©

A magyar cserékkel Rossi a biztonságot részesítette előnyben, Lovrencsics és Pátkai is támadóbb szellemű embert váltott, és bejött Eppel a sokat güriző Szalai helyett.

Az utolsó tíz percre megérkeztek a szurkolók is a stadionhoz, drukkolásuk behallatszott, és még a kint gyújtott görögtüzek füstjét is befújta a szél a stadionba, egészen szürreális látványt előidézve az üres arénában.

©

A görögök közben mentek előre az egyenlítésért, és még az utolsó percekben is ziccerbe kerültek, de minden próbálkozásuk kimaradt, így maradt a 2-1-es eredmény.

A magyar válogatott első idei győzelmét érte el, és életben tartotta esélyeit a Nemzetek Ligájában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!