szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 21 éves magyar párbajtőröző az orosz Szergej Bidát győzte le egy rendkívül fordulatos mérkőzésen.

Drámai asszóban 15-14-re győzött a döntőben a fiatal magyar, aki kétszer is fordított orosz ellenfele ellen.

A győzelem után ennek ellenére úgy fogalmazott, végig azt érezte, hogy nincs gond, meg tudja csinálni.

A fináléban a balkezes Bida vitte be az első találatot 35 másodpercnyi tapogatózás után, de Siklósi hamar egyenlített, majd átvette a vezetést, az első szünetre pedig két tusos előnyt dolgozott ki (4-2).

Az újrakezdésnél ismét az orosz talált először - miután Siklósi támadása a fegyvere kosarán csattant, az ellentámadása sikeres volt -, a magyarnak azonban volt gyors válasza. Nem így a következő három Bida-tusra, amellyel az orosz, egy perccel a második szakasz vége előtt átvette a vezetést (5-6).

Siklósi nem talált rést Bida védekezésén, aki így további két ponttal ellépett, mindkettőt a magyar indításából szerezve, a második szünetre így 5-8-nál vonultak le a párbajtőrözők.

A rövid pihenő után a magyar vált kezdeményezőbbé, határozottabban indult meg előre, és megpróbált azzal élni, amivel korábban az orosz több tust is szerzett rajta: a pást végére szorította, majd egy gyors támadással talált.

Másfél perccel a vége előtt sikerült egyenlítenie (9-9), a vezetést azonban nem tudta átvenni, sőt: Bida ismét lendületbe került, és megint ellépett két tussal.

Siklósi kapaszkodott, találata után azonban az orosz a fegyvert tartó csuklóját találta el pimaszul, majd egy előkészítetlen rohamot megtorolva ismét kettőre növelte az előnyét.

Innentől azonban már a végig rendkívül higgadt magyar pillanatai következtek: előbb a maszkján találta el az oroszt, aztán egyetlen másodperccel az újraindítás után visszaadta a csuklótalálatot, majd Bida elöl lévő lábán a cipőt szúrta meg, ezzel 13-13-ra alakította az állást.

Húsz másodperccel a vége előtt még végigvitt egy sikeres támadást - a negyediket egyhuzamban -, végül egy együttes találattal megszerezte a világbajnoki címet.

A magyar a venezuelai Francisco Limardóval szemben izgalommentes, 15-10-es győzelemmel kezdte a napot a 64-es táblán, majd következett két olyan mérkőzése, amelyet hosszabbításban nyert meg. Az elsőt a Rio de Janeiróban olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jung, a másodikat pedig a japán Jamada Maszaru ellen, egyformán 9-9 után 10-9-re. A negyeddöntőben könnyebben boldogult Bas Verwijlennel, a hollandot - aki az előző fordulóban Rédli Andrást győzte le ráadástussal - 15-8-ra verte.

A BHSE 21 éves vívója a döntőért az olasz Andrea Santarellivel vívott, és menet közben egy 12-0-s sorozatot produkálva 15-9-es sikerrel lépett tovább, majd a fináléban fordulatos küzdelemben, parádés tusokkal 15-14-re bizonyult jobbnak az orosz Szergej Bidánál.

Az övé a magyar válogatott második érme a hazai vb-n, miután csütörtökön a kardozó Szatmári András ezüstérmes lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Révész Sándor: Orbán veszíteni akar

Révész Sándor: Orbán veszíteni akar

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz