szerző:
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Magyarország és Wales válogatottja kenyértörésre viszi majd dolgot az utolsó Európa-bajnoki selejtezőmeccsen. Ő legalábbis mindenképpen el akarja kerülni, hogy a szlovákok lehetőséget kapjanak a kijutásra.

Marco Rossi szövetségi kapitány és Nagy Ádám, a válogatott és az angol másodosztályban szereplő Bristol City középpályása válaszolgatott a magyar és a walesi sportújságírók kérdéseire Cardiffban az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó mérkőzése előtt. A kedden 20:45-kor kezdődő meccs mindkét csapat számára sorsdöntő: amelyik nyer, kijut a kontinenstornára, a vesztesnek – vagy döntetlen esetén mindkét együttesnek – marad a pótselejtező.

Nagy Ádám szerint az egész csapat tudja, mekkora felelősség nyugszik a vállukon, hiszen tisztában vannak azzal, hogy milyen régen (utoljára 1985-ben – a szerk.) sikerült egyenes ágon nagy tornára kijutnia a válogatottnak. „Már az Uruguay elleni meccs előtt, egész múlt héten az járt mindenki fejében, mit kell tennünk, hogy holnap el tudjuk hozni a három pontot” – magyarázta.

Amikor arról kérdezték, megnyugvást jelent-e számára, hogy legalább már a pótselejtezős részvétel biztos – azzal, hogy Svédország egyenes ágon kijutott a szombati, Románia elleni győzelmével –, azt mondta Nagy: ez szóba sem került a csapatban.

Nem akarunk azzal foglalkozni, hogy van egy második esélyünk. A pénteki meccs megmutatta, mekkora lehetőség lenne hazai közönség előtt játszani, ezért nem is kell extra motiváció egyikünknek sem. Fellengzősség nélkül mondhatom: tudjuk, hogy nem csak magunkért, hanem egész Magyarországért játszunk holnap.”

Akkor sem fognak számolgatni – ígérte Nagy Ádám –, ha a walesi-magyar meccsel egyszerre kezdődő szlovák-azeri találkozón meglepetésre az utóbbiak állnának nyerésre. Ebben az esetben Magyarországnak elég volna egy döntetlen Cardiffban az Eb-re jutáshoz. „Felhívtuk egymás figyelmét arra, hogy a hangolódás és a meccs alatt csak egyetlen közös célunk lesz: nyerni. Akkor nem kell tovább számolgatni, nem kell egy másik nemzet sikertelenségéért imádkozunk.

Kimegyünk, megszerezzük a három pontot, és kivívjuk a továbbjutást.”

Azt is megkérdezték Nagytól, milyen érzés újra a Cardiff City stadionjában játszani. Nyolc napja ugyanis a magyar játékos csapata, a Bristol City nyert a walesi klub ellen, amelynek edzőjét később menesztették.

Elnézést kérek, talán faragatlan leszek, de nem bánnám, ha holnap egy újabb edző veszítené el az állását a csapatom miatt”

– hangzott a válasz. Nagy azt is elárulta, hogy hetek óta zrikálják egymást a csapattársával, a walesi válogatott Ashley Williamsszel a mérkőzés miatt, és reméli, hogy a keddi selejtező után majd sokáig az orra alá dörgölheti az eredményt.

Marco Rossi arról beszélt, hogy a horvátok és az uruguayiak ellen rossz mentalitással mentek fel a pályára a játékosai, de Wales ellen ezt nem engedhetik meg maguknak. „A focistáim tudják, hogy mennyire fontos ez a meccs. Azt fogom csak mondani nekik, hogy tisztában vannak azzal, hogy a walesiek milyen energiákat képesek mozgósítani a pályán.

Ha ők sárkányok lesznek, nekik oroszlánokká kell válniuk.”

Meglepetés nem lesz Rossi szerint a kezdő tizenegyben, már csak azért sem, mert a védelemben – a sérülések és az eltiltások miatt – a kényszerűség határozza meg az összeállítást. Középen és elöl is azok fognak kezdeni, akik általában.

Arról is beszélt, hogy papíron a védelemben lehetnek problémák, de emlékeztetett, hogy a horvátok ellen a lyukas középpálya adott okot aggodalomra a meccs előtt, aztán mégsem amiatt kaptunk ki. Rossi méltatta a walesi támadókat, azt mondta, elöl vannak az igazán kvalitásos játékosai az ellenfélnek, de ha a magyar védelem szervezetten játszik, lehet ellenük esélye.

A siker kulcsa az olasz szakember szerint az lehet, hogy agresszívan játszik a csapata, de úgy, hogy nem enged területet a gyors walesi támadóknak, különösen Daniel Jamesnek, aki „mintha motorbiciklivel” közlekedne a pályán. „A legfontosabb az optimális távolság megtartása a csapategységek között” – magyarázta Rossi, aki azért reméli, hogy együttesének egy kis szerencséje is lesz a meccsen.

Egyetértett a szakvezető Nagy Ádámmal abban, hogy a csapatnak csak magával szabad foglalkoznia kedden. „Mindenki tudja, hogy nagyon nehéz lesz, de meg fogjuk próbálni.

Őszintén megvallva – bár lehet, hogy ez nem hangzik túl diplomatikusan – nem akarunk esélyt adni Szlovákiának a továbbjutásra. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért, ahogyan a walesi csapat is. Nem hiszem, hogy ez a meccs döntetlenre végződhet”

– jelentette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát