szerző:
hvg.hu

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Magyarország és Wales válogatottja kenyértörésre viszi majd dolgot az utolsó Európa-bajnoki selejtezőmeccsen. Ő legalábbis mindenképpen el akarja kerülni, hogy a szlovákok lehetőséget kapjanak a kijutásra.

Marco Rossi szövetségi kapitány és Nagy Ádám, a válogatott és az angol másodosztályban szereplő Bristol City középpályása válaszolgatott a magyar és a walesi sportújságírók kérdéseire Cardiffban az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó mérkőzése előtt. A kedden 20:45-kor kezdődő meccs mindkét csapat számára sorsdöntő: amelyik nyer, kijut a kontinenstornára, a vesztesnek – vagy döntetlen esetén mindkét együttesnek – marad a pótselejtező.

Nagy Ádám szerint az egész csapat tudja, mekkora felelősség nyugszik a vállukon, hiszen tisztában vannak azzal, hogy milyen régen (utoljára 1985-ben – a szerk.) sikerült egyenes ágon nagy tornára kijutnia a válogatottnak. „Már az Uruguay elleni meccs előtt, egész múlt héten az járt mindenki fejében, mit kell tennünk, hogy holnap el tudjuk hozni a három pontot” – magyarázta.

Amikor arról kérdezték, megnyugvást jelent-e számára, hogy legalább már a pótselejtezős részvétel biztos – azzal, hogy Svédország egyenes ágon kijutott a szombati, Románia elleni győzelmével –, azt mondta Nagy: ez szóba sem került a csapatban.

Nem akarunk azzal foglalkozni, hogy van egy második esélyünk. A pénteki meccs megmutatta, mekkora lehetőség lenne hazai közönség előtt játszani, ezért nem is kell extra motiváció egyikünknek sem. Fellengzősség nélkül mondhatom: tudjuk, hogy nem csak magunkért, hanem egész Magyarországért játszunk holnap.”

Akkor sem fognak számolgatni – ígérte Nagy Ádám –, ha a walesi-magyar meccsel egyszerre kezdődő szlovák-azeri találkozón meglepetésre az utóbbiak állnának nyerésre. Ebben az esetben Magyarországnak elég volna egy döntetlen Cardiffban az Eb-re jutáshoz. „Felhívtuk egymás figyelmét arra, hogy a hangolódás és a meccs alatt csak egyetlen közös célunk lesz: nyerni. Akkor nem kell tovább számolgatni, nem kell egy másik nemzet sikertelenségéért imádkozunk.

Kimegyünk, megszerezzük a három pontot, és kivívjuk a továbbjutást.”

Azt is megkérdezték Nagytól, milyen érzés újra a Cardiff City stadionjában játszani. Nyolc napja ugyanis a magyar játékos csapata, a Bristol City nyert a walesi klub ellen, amelynek edzőjét később menesztették.

Elnézést kérek, talán faragatlan leszek, de nem bánnám, ha holnap egy újabb edző veszítené el az állását a csapatom miatt”

– hangzott a válasz. Nagy azt is elárulta, hogy hetek óta zrikálják egymást a csapattársával, a walesi válogatott Ashley Williamsszel a mérkőzés miatt, és reméli, hogy a keddi selejtező után majd sokáig az orra alá dörgölheti az eredményt.

Marco Rossi arról beszélt, hogy a horvátok és az uruguayiak ellen rossz mentalitással mentek fel a pályára a játékosai, de Wales ellen ezt nem engedhetik meg maguknak. „A focistáim tudják, hogy mennyire fontos ez a meccs. Azt fogom csak mondani nekik, hogy tisztában vannak azzal, hogy a walesiek milyen energiákat képesek mozgósítani a pályán.

Ha ők sárkányok lesznek, nekik oroszlánokká kell válniuk.”

Meglepetés nem lesz Rossi szerint a kezdő tizenegyben, már csak azért sem, mert a védelemben – a sérülések és az eltiltások miatt – a kényszerűség határozza meg az összeállítást. Középen és elöl is azok fognak kezdeni, akik általában.

Arról is beszélt, hogy papíron a védelemben lehetnek problémák, de emlékeztetett, hogy a horvátok ellen a lyukas középpálya adott okot aggodalomra a meccs előtt, aztán mégsem amiatt kaptunk ki. Rossi méltatta a walesi támadókat, azt mondta, elöl vannak az igazán kvalitásos játékosai az ellenfélnek, de ha a magyar védelem szervezetten játszik, lehet ellenük esélye.

A siker kulcsa az olasz szakember szerint az lehet, hogy agresszívan játszik a csapata, de úgy, hogy nem enged területet a gyors walesi támadóknak, különösen Daniel Jamesnek, aki „mintha motorbiciklivel” közlekedne a pályán. „A legfontosabb az optimális távolság megtartása a csapategységek között” – magyarázta Rossi, aki azért reméli, hogy együttesének egy kis szerencséje is lesz a meccsen.

Egyetértett a szakvezető Nagy Ádámmal abban, hogy a csapatnak csak magával szabad foglalkoznia kedden. „Mindenki tudja, hogy nagyon nehéz lesz, de meg fogjuk próbálni.

Őszintén megvallva – bár lehet, hogy ez nem hangzik túl diplomatikusan – nem akarunk esélyt adni Szlovákiának a továbbjutásra. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért, ahogyan a walesi csapat is. Nem hiszem, hogy ez a meccs döntetlenre végződhet”

– jelentette ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
6 méter hosszú, 91 kilós kígyók okoznak egyre nagyobb kalamajkát az USA-ban

6 méter hosszú, 91 kilós kígyók okoznak egyre nagyobb kalamajkát az USA-ban

Egy "magyar" tagja is lehet az amerikai képviselőháznak

Egy "magyar" tagja is lehet az amerikai képviselőháznak

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő

Nincs is napirenden, úgyhogy marad a chipsadó

Nincs is napirenden, úgyhogy marad a chipsadó

Kisajátított egy szakmát, mert abból senki más nem tud megélni

Kisajátított egy szakmát, mert abból senki más nem tud megélni