szerző:
Biró Péter

Javában zajlik ausztrál Grand Slam torna selejtezője úgy, hogy a versenynek otthont adó Melbourne levegőjénél jelenleg nincs rosszabb minőségű a világon. A teniszezők bevállalták a szereplést, de egyre több jel mutat arra, hogy az egészségük érdekében ki kellene hagyniuk a tornát. Australian Open a bozóttüzek árnyékában.

Elkezdődött az év első tenisz Grand Slam tornája, az Australian Open, azt viszont még nem lehet teljesen kijelenteni, hogy a verseny döntőjéig is eljutunk majd. A kontinensen tomboló bozóttüzek és azok következményei alapvetően befolyásolják a torna lebonyolítását, Fucsovics Márton és Dalila Jakupovic feladta, Marija Sarapova és Eugenie Bouchard pedig alaposan megszenvedte a mérkőzését. Részletkérdés, hogy a magyar és az orosz teniszező nem az Australian Openen szerepelt. A torna helyszíne, Melbourne levegője jelenleg a legrosszabb a világon, a szervezők a közép- és hosszútávú meteorológiai előrejelzésekbe kapaszkodhatnak.

Már a tavalyi Open sem volt problémamentes

2019 szeptembere óta sokkolóan gyorsan és pusztítóan halad végig a kontinensen az ország történetének legsúlyosabb tűzvésze. Ausztrália mind a hat államában több mint százezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok, családok ezreinek lett oda az otthona, komplett városokat kellett evakuálni, eddig egymilliárd állat pusztulhatott el, és több tucat ember veszítette életét. Jogosan merült fel korábban a kérdés, hogy elhalasztják vagy esetleg eltörlik az idei Australian Opent, főleg annak tudatában, hogy az országban hagyományosan az év első két hónapjában kapnak lángra a bozótosok.

2019 hasonló szakaszában, hónapokkal a tűzvész kirobbanása előtt sem volt ideális a helyzet, a hatalmas hőség miatt volt olyan terület, ahol megolvadt az aszfalt az utakon, és sorra dőltek meg a melegrekordok Ausztráliában. A 2019-es Australian Open résztvevői is megszenvedték a nagy meleget, Heather Watsont kezelni kellett a mérkőzés közben, a németek sztárja, Andrea Petkovic pedig a pályán esett össze.

2020 első hónapjában viszont még a korábbiaknál is több teniszverseny volt Ausztráliában, a WTA-szezon első tornája és az ATP Challenger Tour is január 6-án rajtolt az országban, és az ATP Kupa küzdelmei is ebben az időszakban zajlottak három ausztrál városban, Brisbane-ben, Sydney-ben és Perthben. Az, hogy ezeket a versenyeket megrendezték, azt jelenti, hogy a tűzvész miatt nem feltétlenül szükséges halasztani, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet.

A közvetlen előzmények sem az Australian Open megrendezése mellett szóltak

A Challenger torna eredetileg Canberrában kapott volna helyet, de a rendkívüli helyzet miatt végül Bendigóban rendezték meg. Liam Brody egyike volt annak a több mint 100 játékosnak, akik a 75 000 dollár összdíjazású tenisztornán kezdték az évet. A brit teniszező arról számolt be, hogy a fővárosban üres utcákat és mindent beborító hamufelhőket látott, és késő délután már olyanok voltak a fényviszonyok, mintha már este lenne – idézte a teniszezőt a New York Times. Az amerikai Denis Kudla január 3-án, pénteken edzett Melbourne-ben, mielőtt a Bendigo-ba indult volna, ő arról számolt be, hogy edzés közben nehezére esett a be- és kilégzés.

Nem hiszem, hogy pár nap alatt javulna helyzet. Játszani lehet, de nem tudni, milyen károkat okozunk magunknak

– mondta Kudla.

Jelzésértékű, hogy a január 3-án játszott Melbourne City-Western United bajnoki mérkőzés után Mark Rudan, a vendégek edzője azt mondta, hogy a füst miatt a játékot el kellett volna halasztani.

Néhány játékos visszatért a szobába, és azt mondták, hogy küzdenek a légzéssel, úgy érezték, hogy a torkuk és a tüdejük lejjebb esik

– mondta Rudan a Melbourne-i Herald Sunnak. Tegyük hozzá, egy 90 perces focimeccs gyakran kevesebb, mint fele egy teniszmérkőzés hosszának, különösen a férfiak oldalán (2012-ben Djokovic és Rafael Nadal között 5 óra 53 percig tartott az összecsapás). Kudla a New York Times-nak ki is jelentette, hogy nem tudja elképzelni, hogy négy-öt órás mérkőzést játszik ilyen viszonyok között.

Djokovic játékra alkalmasnak találta a feltételeket

A hétszeres Australian Open-győztes Novak Djokovic is felmérte helyzetet. Az ATP játékostanácsának elnöke a The Guardiannek még korábban azt mondta, aggódik az esetleges egészségügyi problémák miatt, és úgy véli, a játékosok védelme érdekében megfelelő intézkedéseket kell hozni.

©

A szerb teniszező szoros kapcsolatban van a Tennis Australia ügyvezető igazgatójával, Craig Tiley-val, aki nemcsak Melbourne-ben, hanem Sydney-ben, az ATP-kupa döntőjének helyszínén is figyeli a levegő minőségét. Egyeztetésük után, január 12-én Djokovic már játékra alkalmasnak tartotta a levegő minőségét.

"Pár napig igazán rossz volt a levegő minősége, de tegnap és ma már megfelelő volt. A játékosok többsége is erről számolt be, ez azt jelenti, hogy játékra alkalmasak a feltételek" – mondta a teniszező, aki egyébként meg is nyerte később az ATP-kupa döntőjét, Szerbiával 2-1-re győzték le a spanyolokat.

Eddig a SOLAS Big Boat Challenge hajósversenyt kellett lefújni a sűrű füst miatt, és töröltek egy mérkőzést a nemzeti krikettbajnokságban, a Big Bash-ben is. A rendezvények többségét azonban megtartották, az Australian Opent sem törölték a rajt előtt.

Hányás, légszomj, köhögőrohamok

A hét elején viszont felpörögtek az események, mikor láthatóvá vált, a levegő minősége nem tudott annyira javulni, hogy a fokozott fizikai igénybevételnek kitett profi teniszezők ne érezzék meg a káros hatásokat.

Marija Sarapova és Laura Siegemund
©

Marija Sarapova a Malbourne-ben zajló bemutatótornán, a Kayoong Classicon nem tudta végigjátszani a mérkőzését, a korábbi világelső és Laura Siegemund az első szetten még túljutottak, a másodikat azonban 5-5-ös állásnál félbeszakította a bíró, elmondása szerint a játékosokon látni lehetett, hogy érzik a füstöt, és nehezíti a játékukat.

Dalila Jakupovic sem tudta folytatni a játékot a svájci Stefanie Vogele ellen az Australian Open első selejtező körében, a szlovén teniszező egy köhögőroham után letérdelt a pályán, és jelezte, befejezi a játékot, a találkozó így 6-5, 5-6-os állásnál félbeszakadt.

"Nincs asztmám, légzési problémáim sem voltak, és a meleget is szeretem, de volt egy pont amikor már azt éreztem, nem kapok levegőt. Ilyet még nem tapasztaltam, attól féltem, hogy elájulok. A földön könnyebben kaptam levegőt – mondta a világranglista 180. helyezettje.

A korábbi világranglista ötödik Eugenie Bouchard ugyan befejezte a meccsét Xiadoi You ellen, de többször is ápolási szünetet kellett kérnie selejtező első fordulójában.

"Nehezebben vettem levegőt, mint általában és hányingerem is volt. Azt éreztem, ha folytatódik a meccs, még rosszabbak lesznek a körülmények" – mondta Bouchard, aki folytatta a meccset és végül 4-6, 7-6, 6-1-re nyert.

A jelenleg legsikeresebb magyar férfi teniszező, Fucsovics Márton is feladta a mérkőzését Andrea Vavassori ellen a Bendigóban. Emlékezhetünk, éppen Bendigóba helyezték át a Canberra Challenge-et a levegő minősége miatt.

Fucsovics korábban azt nyilatkozta, hogy Dohában azért nem szerepelt a várakozásoknak megfelelően, mert minden energiájával az Australian Openre összpontosított. A magyar teniszező főtáblás, kihagyja a selejtezőket, de bendigói viszonyok és az Australian Open eddig történései után nem biztos, hogy lehetősége lesz mérkőzést játszani a legjobb 32 között.

Torna a világ legrosszabb levegőjű városában

Craig Tiley tornaigazgató többször hangsúlyozta, hogy azért adtak zöld utat a keddi mérkőzéseknek, mert menet közben javultak a körülmények.

A 2019 októbere óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt füstköd borítja Ausztrália második legnagyobb városát, Melbourne-t 2020. január 14-én
©

Ez nem tudni, mit jelent pontosan, hiszen a globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon, elsősorban a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por miatt. Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét, a hatóságok pedig felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A lehűlő levegő miatt a szilárd részecskék a földfelszín közelében telepednek meg. Környezetvédelmi szakemberek szerint nappal némi javulás várható, de az éjszaka nagyon rossz volt a helyzet

– mondta az állam tisztifőorvosa, Brett Sutton.

Az Australian Open szervezői múlt hét kedden kijelentették, hogy ha a körülmények veszélyessé válnak Melbourne-ben, az összes mérkőzést fedett és visszahúzható tetővel rendelkező pályákon kell játszani. A pályákat esőzéseknél és szélsőséges melegben szokták befedni, a másik nyolc pálya pedig eredetileg edzésre, gyakorlásra, felkészülésre szolgál.

Tom Larner, a Tennis Australia vezérigazgatója elmondta, amennyiben a játék közben romlana a helyzet, azt úgy kezelik, mint a hőség vagy az eső miatti szüneteket, így egész mérkőzéseket nem törölnek el, hanem játék közben reagálnak a viszonyokra.

A helyszínen folyamatosan levegőminőségi méréseket végeznek és ezek eredményei, valamint az orvosi stábbal való konzultáció alapján döntenek a játékról. Tiley ugyanakkor elismerte, a zárt pályákon túl nem igazán tudják, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket kellene tenniük, mivel ahogy elmondta, a "helyzet mindannyiunk számára új".

Beláthatatlan egészségügyi következmények

A versenyigazgató szerint a hosszú, de még a középtávú előrejelzések is jók – a gond az, hogy a meccseket most kell lejátszani. Így aztán a játékosok úgy készülnek, hogy játszanak, még akkor is, ha úgy érzik, ilyen körülmények között nem kellene pályára lépniük.

A női világranglistán ötödik Jelina Szvitolina közösségi oldalán meg is osztotta a levegőminőségi adatokat. Ezt írta az ukrán játékos: "Mintha egy borsólevesben lennénk. Miért kell megvárni, amíg valami szörnyűség történik?"

A férfi rangsor korábbi hatodikja, a francia Gilles Simon az Australian Open rendezőihez fordult gúnyos posztjában: "Ha találunk orvost, aki szerint veszélytelen teniszezni 45 fokban, és találunk bírókat, akik szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, akkor most találni kell egy olyan szakértőt, aki szerint kielégítő a levegő minősége, ugye?"

A Euronews arról számolt be, hogy a nézőket is megosztják a történések. Van, aki szerint a teniszezők érdekében fel kellene függeszteni a versenyt, mások csalódottak lennének, ha véget érne az Australian Open.

Néhány egészségügyi szakember is a halasztás mellett lenne. "Továbbra is fennáll a jelentős légszennyezés veszélye Melbourne-ben. Ha rosszabbra fordult a helyzet, az növeli a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, mentális rendellenességek a kockázatát" – mondta Yuming Guo professzor, a melbourne-i Monash Egyetem szakértője, aki támogatná a verseny késleltetését vagy lefújását, ha a levegő minősége továbbra is ilyen rossz marad. Guo rámutatott az ellentmondásra: elismerte, hogy játszani ugyan lehet ilyen levegőben, de olyan egészségügyi kockázatoknak teszik ki magukat a játékosok, amelyeknek beláthatatlan következményeik lehetnek.

Az esőben bíznak

Múlt pénteken egy trópusi ciklon érte el Ausztrália északi-északnyugati partjait, mely a következő napokban várhatóan tovább erősödik, bár a csapadék zöme az előrejelzések alapján a kontinenstől észak-északnyugatra fekvő térségben fog hullani, a part menti részeken is 50-100 mm-nyi eső eshet, ami segíthet az erdőtüzek oltásában.

Eső áztatja az egyik pályát az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont adó Melbourne Park teniszközpontban 2020. január 15-én
©

Emellett még Ausztrália nyugati felében okozhatnak a zivatarok lokálisan kiadós csapadékot. A helyi hatóságok szerint a pénteki heves széllökések és a rendkívüli hőség után szombaton valamelyest javultak a körülmények a bozóttüzek oltásához Ausztrália délkeleti részén azzal, hogy űvösebb időjárás közeledik.

Szintén jó hír, hogy az ausztrál tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonni az egyik legnagyobb kiterjedésű, a Gospers-hegyen csaknem három hónapja tomboló "megatüzet" Sydney közelében, a hatóságok abban bíznak, hogy most már ellenőrzés alatt tudják tartani a területet. Az oltás sikerének esélyét növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen. Shane Fitzsimmons, a helyi tűzoltóság parancsnoka azt mondta, a héten várható hűvösebb időjárástól azt várják, hogy javulnak a rendkívüli rossz körülmények.

Keddről szerdára viszont nem javult a levegő minősége, a minősítés veszélyesről „nagyon rossz”-ra változott.  EPA Victoria előrejelzése szerint nem várható érdemi változás a következő négy napban.

Szerdán ráadásul több, köztük egy magyar játékos mérkőzését is fel kellett függeszteni, Bondár Anna mindössze 19 percet töltött a pályán a cseh Barbora Krejcíková ellen, amikor 2:2-es állásnál félbeszakították találkozót.

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy az Australian Open tovább folytatódik, és mérkőzéseket akkor sem halasztanak el, ha a levegő minősége játékra alkalmas, de a játékosok egészségére már káros lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz

Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz

Zürichben megcsinálták a "mesterséges testet", a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat

Zürichben megcsinálták a "mesterséges testet", a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat

A tudósok félbevágtak egy aprócska biorobotot – megállt, "összevarrta" magát, aztán ment tovább

A tudósok félbevágtak egy aprócska biorobotot – megállt, "összevarrta" magát, aztán ment tovább

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Újabb pletyka terjed a Samsung Galaxy S20 kamerájáról, de ennek nem fog örülni

Újabb pletyka terjed a Samsung Galaxy S20 kamerájáról, de ennek nem fog örülni

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat