szerző:
Biró Péter
Tetszett a cikk?

Javában zajlik ausztrál Grand Slam torna selejtezője úgy, hogy a versenynek otthont adó Melbourne levegőjénél jelenleg nincs rosszabb minőségű a világon. A teniszezők bevállalták a szereplést, de egyre több jel mutat arra, hogy az egészségük érdekében ki kellene hagyniuk a tornát. Australian Open a bozóttüzek árnyékában.

Elkezdődött az év első tenisz Grand Slam tornája, az Australian Open, azt viszont még nem lehet teljesen kijelenteni, hogy a verseny döntőjéig is eljutunk majd. A kontinensen tomboló bozóttüzek és azok következményei alapvetően befolyásolják a torna lebonyolítását, Fucsovics Márton és Dalila Jakupovic feladta, Marija Sarapova és Eugenie Bouchard pedig alaposan megszenvedte a mérkőzését. Részletkérdés, hogy a magyar és az orosz teniszező nem az Australian Openen szerepelt. A torna helyszíne, Melbourne levegője jelenleg a legrosszabb a világon, a szervezők a közép- és hosszútávú meteorológiai előrejelzésekbe kapaszkodhatnak.

Már a tavalyi Open sem volt problémamentes

2019 szeptembere óta sokkolóan gyorsan és pusztítóan halad végig a kontinensen az ország történetének legsúlyosabb tűzvésze. Ausztrália mind a hat államában több mint százezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok, családok ezreinek lett oda az otthona, komplett városokat kellett evakuálni, eddig egymilliárd állat pusztulhatott el, és több tucat ember veszítette életét. Jogosan merült fel korábban a kérdés, hogy elhalasztják vagy esetleg eltörlik az idei Australian Opent, főleg annak tudatában, hogy az országban hagyományosan az év első két hónapjában kapnak lángra a bozótosok.

2019 hasonló szakaszában, hónapokkal a tűzvész kirobbanása előtt sem volt ideális a helyzet, a hatalmas hőség miatt volt olyan terület, ahol megolvadt az aszfalt az utakon, és sorra dőltek meg a melegrekordok Ausztráliában. A 2019-es Australian Open résztvevői is megszenvedték a nagy meleget, Heather Watsont kezelni kellett a mérkőzés közben, a németek sztárja, Andrea Petkovic pedig a pályán esett össze.

2020 első hónapjában viszont még a korábbiaknál is több teniszverseny volt Ausztráliában, a WTA-szezon első tornája és az ATP Challenger Tour is január 6-án rajtolt az országban, és az ATP Kupa küzdelmei is ebben az időszakban zajlottak három ausztrál városban, Brisbane-ben, Sydney-ben és Perthben. Az, hogy ezeket a versenyeket megrendezték, azt jelenti, hogy a tűzvész miatt nem feltétlenül szükséges halasztani, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet.

A közvetlen előzmények sem az Australian Open megrendezése mellett szóltak

A Challenger torna eredetileg Canberrában kapott volna helyet, de a rendkívüli helyzet miatt végül Bendigóban rendezték meg. Liam Brody egyike volt annak a több mint 100 játékosnak, akik a 75 000 dollár összdíjazású tenisztornán kezdték az évet. A brit teniszező arról számolt be, hogy a fővárosban üres utcákat és mindent beborító hamufelhőket látott, és késő délután már olyanok voltak a fényviszonyok, mintha már este lenne – idézte a teniszezőt a New York Times. Az amerikai Denis Kudla január 3-án, pénteken edzett Melbourne-ben, mielőtt a Bendigo-ba indult volna, ő arról számolt be, hogy edzés közben nehezére esett a be- és kilégzés.

Nem hiszem, hogy pár nap alatt javulna helyzet. Játszani lehet, de nem tudni, milyen károkat okozunk magunknak

– mondta Kudla.

Jelzésértékű, hogy a január 3-án játszott Melbourne City-Western United bajnoki mérkőzés után Mark Rudan, a vendégek edzője azt mondta, hogy a füst miatt a játékot el kellett volna halasztani.

Néhány játékos visszatért a szobába, és azt mondták, hogy küzdenek a légzéssel, úgy érezték, hogy a torkuk és a tüdejük lejjebb esik

– mondta Rudan a Melbourne-i Herald Sunnak. Tegyük hozzá, egy 90 perces focimeccs gyakran kevesebb, mint fele egy teniszmérkőzés hosszának, különösen a férfiak oldalán (2012-ben Djokovic és Rafael Nadal között 5 óra 53 percig tartott az összecsapás). Kudla a New York Times-nak ki is jelentette, hogy nem tudja elképzelni, hogy négy-öt órás mérkőzést játszik ilyen viszonyok között.

Djokovic játékra alkalmasnak találta a feltételeket

A hétszeres Australian Open-győztes Novak Djokovic is felmérte helyzetet. Az ATP játékostanácsának elnöke a The Guardiannek még korábban azt mondta, aggódik az esetleges egészségügyi problémák miatt, és úgy véli, a játékosok védelme érdekében megfelelő intézkedéseket kell hozni.

©

A szerb teniszező szoros kapcsolatban van a Tennis Australia ügyvezető igazgatójával, Craig Tiley-val, aki nemcsak Melbourne-ben, hanem Sydney-ben, az ATP-kupa döntőjének helyszínén is figyeli a levegő minőségét. Egyeztetésük után, január 12-én Djokovic már játékra alkalmasnak tartotta a levegő minőségét.

"Pár napig igazán rossz volt a levegő minősége, de tegnap és ma már megfelelő volt. A játékosok többsége is erről számolt be, ez azt jelenti, hogy játékra alkalmasak a feltételek" – mondta a teniszező, aki egyébként meg is nyerte később az ATP-kupa döntőjét, Szerbiával 2-1-re győzték le a spanyolokat.

Eddig a SOLAS Big Boat Challenge hajósversenyt kellett lefújni a sűrű füst miatt, és töröltek egy mérkőzést a nemzeti krikettbajnokságban, a Big Bash-ben is. A rendezvények többségét azonban megtartották, az Australian Opent sem törölték a rajt előtt.

Hányás, légszomj, köhögőrohamok

A hét elején viszont felpörögtek az események, mikor láthatóvá vált, a levegő minősége nem tudott annyira javulni, hogy a fokozott fizikai igénybevételnek kitett profi teniszezők ne érezzék meg a káros hatásokat.

Marija Sarapova és Laura Siegemund
©

Marija Sarapova a Malbourne-ben zajló bemutatótornán, a Kayoong Classicon nem tudta végigjátszani a mérkőzését, a korábbi világelső és Laura Siegemund az első szetten még túljutottak, a másodikat azonban 5-5-ös állásnál félbeszakította a bíró, elmondása szerint a játékosokon látni lehetett, hogy érzik a füstöt, és nehezíti a játékukat.

Dalila Jakupovic sem tudta folytatni a játékot a svájci Stefanie Vogele ellen az Australian Open első selejtező körében, a szlovén teniszező egy köhögőroham után letérdelt a pályán, és jelezte, befejezi a játékot, a találkozó így 6-5, 5-6-os állásnál félbeszakadt.

"Nincs asztmám, légzési problémáim sem voltak, és a meleget is szeretem, de volt egy pont amikor már azt éreztem, nem kapok levegőt. Ilyet még nem tapasztaltam, attól féltem, hogy elájulok. A földön könnyebben kaptam levegőt – mondta a világranglista 180. helyezettje.

A korábbi világranglista ötödik Eugenie Bouchard ugyan befejezte a meccsét Xiadoi You ellen, de többször is ápolási szünetet kellett kérnie selejtező első fordulójában.

"Nehezebben vettem levegőt, mint általában és hányingerem is volt. Azt éreztem, ha folytatódik a meccs, még rosszabbak lesznek a körülmények" – mondta Bouchard, aki folytatta a meccset és végül 4-6, 7-6, 6-1-re nyert.

A jelenleg legsikeresebb magyar férfi teniszező, Fucsovics Márton is feladta a mérkőzését Andrea Vavassori ellen a Bendigóban. Emlékezhetünk, éppen Bendigóba helyezték át a Canberra Challenge-et a levegő minősége miatt.

Fucsovics korábban azt nyilatkozta, hogy Dohában azért nem szerepelt a várakozásoknak megfelelően, mert minden energiájával az Australian Openre összpontosított. A magyar teniszező főtáblás, kihagyja a selejtezőket, de bendigói viszonyok és az Australian Open eddig történései után nem biztos, hogy lehetősége lesz mérkőzést játszani a legjobb 32 között.

Torna a világ legrosszabb levegőjű városában

Craig Tiley tornaigazgató többször hangsúlyozta, hogy azért adtak zöld utat a keddi mérkőzéseknek, mert menet közben javultak a körülmények.

A 2019 októbere óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt füstköd borítja Ausztrália második legnagyobb városát, Melbourne-t 2020. január 14-én
©

Ez nem tudni, mit jelent pontosan, hiszen a globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon, elsősorban a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por miatt. Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét, a hatóságok pedig felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A lehűlő levegő miatt a szilárd részecskék a földfelszín közelében telepednek meg. Környezetvédelmi szakemberek szerint nappal némi javulás várható, de az éjszaka nagyon rossz volt a helyzet

– mondta az állam tisztifőorvosa, Brett Sutton.

Az Australian Open szervezői múlt hét kedden kijelentették, hogy ha a körülmények veszélyessé válnak Melbourne-ben, az összes mérkőzést fedett és visszahúzható tetővel rendelkező pályákon kell játszani. A pályákat esőzéseknél és szélsőséges melegben szokták befedni, a másik nyolc pálya pedig eredetileg edzésre, gyakorlásra, felkészülésre szolgál.

Tom Larner, a Tennis Australia vezérigazgatója elmondta, amennyiben a játék közben romlana a helyzet, azt úgy kezelik, mint a hőség vagy az eső miatti szüneteket, így egész mérkőzéseket nem törölnek el, hanem játék közben reagálnak a viszonyokra.

A helyszínen folyamatosan levegőminőségi méréseket végeznek és ezek eredményei, valamint az orvosi stábbal való konzultáció alapján döntenek a játékról. Tiley ugyanakkor elismerte, a zárt pályákon túl nem igazán tudják, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket kellene tenniük, mivel ahogy elmondta, a "helyzet mindannyiunk számára új".

Beláthatatlan egészségügyi következmények

A versenyigazgató szerint a hosszú, de még a középtávú előrejelzések is jók – a gond az, hogy a meccseket most kell lejátszani. Így aztán a játékosok úgy készülnek, hogy játszanak, még akkor is, ha úgy érzik, ilyen körülmények között nem kellene pályára lépniük.

A női világranglistán ötödik Jelina Szvitolina közösségi oldalán meg is osztotta a levegőminőségi adatokat. Ezt írta az ukrán játékos: "Mintha egy borsólevesben lennénk. Miért kell megvárni, amíg valami szörnyűség történik?"

A férfi rangsor korábbi hatodikja, a francia Gilles Simon az Australian Open rendezőihez fordult gúnyos posztjában: "Ha találunk orvost, aki szerint veszélytelen teniszezni 45 fokban, és találunk bírókat, akik szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, akkor most találni kell egy olyan szakértőt, aki szerint kielégítő a levegő minősége, ugye?"

A Euronews arról számolt be, hogy a nézőket is megosztják a történések. Van, aki szerint a teniszezők érdekében fel kellene függeszteni a versenyt, mások csalódottak lennének, ha véget érne az Australian Open.

Néhány egészségügyi szakember is a halasztás mellett lenne. "Továbbra is fennáll a jelentős légszennyezés veszélye Melbourne-ben. Ha rosszabbra fordult a helyzet, az növeli a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, mentális rendellenességek a kockázatát" – mondta Yuming Guo professzor, a melbourne-i Monash Egyetem szakértője, aki támogatná a verseny késleltetését vagy lefújását, ha a levegő minősége továbbra is ilyen rossz marad. Guo rámutatott az ellentmondásra: elismerte, hogy játszani ugyan lehet ilyen levegőben, de olyan egészségügyi kockázatoknak teszik ki magukat a játékosok, amelyeknek beláthatatlan következményeik lehetnek.

Az esőben bíznak

Múlt pénteken egy trópusi ciklon érte el Ausztrália északi-északnyugati partjait, mely a következő napokban várhatóan tovább erősödik, bár a csapadék zöme az előrejelzések alapján a kontinenstől észak-északnyugatra fekvő térségben fog hullani, a part menti részeken is 50-100 mm-nyi eső eshet, ami segíthet az erdőtüzek oltásában.

Eső áztatja az egyik pályát az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont adó Melbourne Park teniszközpontban 2020. január 15-én
©

Emellett még Ausztrália nyugati felében okozhatnak a zivatarok lokálisan kiadós csapadékot. A helyi hatóságok szerint a pénteki heves széllökések és a rendkívüli hőség után szombaton valamelyest javultak a körülmények a bozóttüzek oltásához Ausztrália délkeleti részén azzal, hogy űvösebb időjárás közeledik.

Szintén jó hír, hogy az ausztrál tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonni az egyik legnagyobb kiterjedésű, a Gospers-hegyen csaknem három hónapja tomboló "megatüzet" Sydney közelében, a hatóságok abban bíznak, hogy most már ellenőrzés alatt tudják tartani a területet. Az oltás sikerének esélyét növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen. Shane Fitzsimmons, a helyi tűzoltóság parancsnoka azt mondta, a héten várható hűvösebb időjárástól azt várják, hogy javulnak a rendkívüli rossz körülmények.

Keddről szerdára viszont nem javult a levegő minősége, a minősítés veszélyesről „nagyon rossz”-ra változott.  EPA Victoria előrejelzése szerint nem várható érdemi változás a következő négy napban.

Szerdán ráadásul több, köztük egy magyar játékos mérkőzését is fel kellett függeszteni, Bondár Anna mindössze 19 percet töltött a pályán a cseh Barbora Krejcíková ellen, amikor 2:2-es állásnál félbeszakították találkozót.

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy az Australian Open tovább folytatódik, és mérkőzéseket akkor sem halasztanak el, ha a levegő minősége játékra alkalmas, de a játékosok egészségére már káros lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!