Az olimpiai rendezés elnyerését követően a görög ölbe más lehetőségek mellett egy ötkarikás baseball-tornán való részvételt biztosító kvóta is hullott. A sportágat addig csak hallomásból ismerő görögök köszönték a lehetőséget, majd importáltak egy csapatot. Sokak szerint aranyat érő beruházás volt.„Legfőbb célunk az aranyérem” – jelölte ki az irányt Rob Derksen, az idei olimpiára frissen alakult görög baseball-válogatott kapitánya. Szakértők szerint a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző, a 2004 márciusi előolimpiai tesztversenyen győzedelmeskedő görög csapatnak - az olimpia bajnoki címvédő, de a mostani selejtezőkön nagy meglepetésre elhulló amerikaiak távollétében - akár még össze is jöhet a nagy dobás.

Pedig a történet nem így indult. 1997-ben, amikor Athén megkapta a 2004-es olimpia rendezési jogát, és ezáltal Görögország automatikusan kvótát szerzett az idei ötkarikás baseballtornára, az országnak még se klubcsapata, se ligája nem volt, ráadásul baseball-pályája is csak egy: egy leépített amerikai légi bázison.

Aztán jött Panagiotis Mitsiopoulos, a sebtében megalakított nemzeti szövetség elnöke, aki rövidesen pénzt és felszereléseket szerzett az alakuló csapat részére. A válogatott egyik legfőbb támogatója a tengerentúli Baltimore Orioles első osztályú csapatának tulajdonosa, Peter Angelos (egykor: Panagiotisz Angelopoulosz) volt, aki az anyagi támogatás után hamarosan játékosokat is küldött az óhazába.

Angelos egy csapata honlapján elhelyezett hirdetésben toborzott - „egyedülálló lehetőségként” olimpiai részvételt ígérve – leendő görög válogatottakat, az egyedüli feltétel csupán az volt: a jelentkezőnek legalább egy Görögországban született nagyszülővel kell rendelkeznie.

Így került görög mez felgyorsított honosítást követően többek közt a St. Louis Cardinals 22 éves, görögül alig értő dobójára, Peter Soteropoulos-ra, valamint a profi sporttól 1994-ben visszavonult 37 éves Clint Zvaras „apóra”. A honi szövetség az amerikai importnak csupán jelképes stopot állított: azt szeretnék, ha a 24 tagú keretbe legalább öt versenyképes görögországi görög is bekerülne.

A házigazdák így egy Görögországnál jóval nagyobb ország baseball-rajongóit is maguk mögött érezhetik majd az augusztusi játékokon. Az amerikaiaknak - fájdalmas távolmaradásuk után – ugyanis nem marad más választásuk, mint a görög csapatnak szurkolni - ígéri Thomas J. Miller athéni amerikai nagykövet.

Baseball az athéni olimpián

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban