szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió tagországai jóváhagyták hétfőn az úgynevezett szoftverszabadalomról szóló uniós jogszabálytervezetet, de annak életbe lépéséhez még az Európai Parlament, egyelőre nehezen megszerezhetőnek tűnő jóváhagyására is szükség van.

A köztudatban elterjedt, megtévesztő nevével ellentétben az irányelv nem az önálló szoftverek szabadalmaztathatóságáról szól, mert ezekre továbbra is a szerzői joggal kapcsolatos rendelkezések vonatkoznak. A "számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok" szabadalmaztathatóságáról van szó, ezen területen jelenleg még meglehetős jogbizonytalanság uralkodik. Az új szabály értelmében programokat bizonyos berendezéseken való alkalmazásokra lehet majd szabadalommal védeni.

A tervezet éles vitákat váltott ki az uniós intézmények között, miután a parlament az eddigi viták során inkább arra hajlott, hogy minél több számítástechnikai újítás a lehető legszélesebb körben, akár szabadon hozzáférhető legyen, míg a tagországok nagyobb része a szóban forgó szoftverek széles körének szabadalmaztatási kötelezettsége mellett foglal állást.

A két intézmény között most további tárgyalások következnek, és ha nem tudnak megállapodni a szövegről, a bizottságé a jog, hogy újabb javaslatot tegyen. A brüsszeli testület azonban már jelezte, hogy nem kíván új szövegváltozatot készíteni - ezzel viszont kihívta magára az EP szinte valamennyi frakciójának haragját. A tagországok közül - a versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszterek brüsszeli találkozóján tartott voksoláson - Spanyolország a tervezet ellen szavazott, Belgium tartózkodott. Több tagország mindazonáltal jelezte, hogy képviselői még a további jóváhagyási folyamatban - az EP-ben - várhatóan megpróbálnak módosításokat elérni a szövegen. Egy korábbi szavazáson Olaszország és Ausztria is tartózkodott, Lengyelország pedig jelezte, hogy csak részben támogatja a szöveget.

Charlie McCreevy, az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja hétfőn üdvözölte a tagországok között aznap született döntést, és bejelentette, máris megkezdi a munkát annak érdekében, hogy kompromisszumra jusson az EP-vel is. Leszögezte, olyan megoldást igyekszik keresni, amely kiegyensúlyozottan figyelembe veszi mind a parlament, mind a tagországok elvárásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az IBM 500 szabadalmat tesz nyílttá a szabad szoftver közösségnek

Az IBM 2005 január 11-től nyílt hozzáférést ajánlott fel a szabad szoftvereken dolgozó magánszemélyek illetve csoportok számára félezer, szoftver-szabadalommal védett fontos újításához. Az IBM szerint ez eddig a legnagyobb szabadalom-felajánlás, amely egy szabadalom-bank megalapozását szolgálja.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Szabványos vállalatirányítási szoftverek terjednek a bankszektorban

A bankok belső fejlesztésű szoftvereiket mindinkább szabványos vállalatirányítási rendszerekre (ERP) cserélik, mert ettől remélik a mindkiélezettebb szolgáltatási versenyben hatékonyságuk további növekedését, és rugalmasságuk javulását állítja az European Business School tanulmánya

MTI Tech

Szoftver alkalmazási egyezményt kötött a Nokia és a Microsoft

A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója a finn Nokia és a Microsoft szoftvergyártó konszern egyezményt kötött az online zeneművásárlást és azok mobil készülékeken történő visszajátszását lehetővé tévő rendszer kialakítására.

Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne

Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben