szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Manapság a disznóhús már elég sovány, és minőségét nem a zsírtartalma, hanem sötét színe és magasabb pH értéke jelzi - vélik amerikai kutatók.

Ken Prusa iowai élelmiszerkutató elemezte a sötét és avilágos disznóhús közötti különbséget, s arra jött rá, hogy a sötétebb hús puhább és jobb ízű. Amikor a kutató 1985-ben Iowa állam egyetemén kezdett dolgozni, mindenki sovány disznóhúst akart. Az amerikai húsipar 1987-ben ezért "Ez is fehér hús" szlogennel indított reklámkampányt, az általános vélekedés ugyanis a csirkéhez és pulykához hasonló fehér húst egészségesebbnek tartotta, mint a vörös húsokat, amelyek közé a disznóhúst is sorolni szokták.
   
Prusa azonban észrevette, hogy a japán importőrők mindig a sötétebb disznóhúst választják, ezért kielemezte a sötét és a világos hús közötti különbséget. A sötétebb szín arra utal, hogy a húsban kevesebb a sav, ami tönkreteszi a húsban lévő fehérjét, s amitől világos színűvé, vizenyőssé válik. Vegyész kifejezéssel élve a sötét húsnak magasabb a pH értéke, és Prusa szerint az ilyen hús puhább és jobb ízű.
   
A pH könnyen mérhető, de hogyan lehet magasabb pH értékű húst előállítani? Például gyorsan le kell hűteni a levágott állatot, mielőtt elsavasodna, mert a későbbi hűtés leállítja ugyan, de nem tudja visszafordítani a vegyi folyamatokat. Az is fontos, hogy vágáskor ne tegyék ki nagy stressznek az állatot. A stressz ugyanis megemeli az adrenalin szintet, és ilyenkor gyorsabban csökken a pH
érték - ismertette a kutató felismeréseit a ScienceDaily című angol
tudományos hírportál.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Világító disznókat tenyésztettek ki

Világító disznókat tenyésztettek ki génmanipulációval Tajvanon. A malacok fénye nem kifejezetten erős, inkább csak fluoreszkálnak, de határozottan látható, hogy zöld színben dereng testük. A tajvani világító disznók ráadásul kívül-belül zöldek, belső szerveik is hasonlóan derengenek.

Gazdaság

Hétköznapi disznóságok

A magyar húspiac 20-25 százalékát teszi ki a feketegazdaság - ezt a szakmai berkekben évek óta mondogatott tételt látszanak megerősíteni az utóbbi hetek ellenőrzései nyomán előkerült illegális áruk tonnái. Ezek alapanyagául az ellenőrizetlen import és az évi félmillió "feketén" vágott disznó szolgál.

Világ

Vaddisznóáldozat

Múlt héten immár jelképes bizonyítást is nyert, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van a német-amerikai...