szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök ismét megvétózta az őssejtkutatás szövetségi finanszírozását támogató kongresszusi kezdeményezést - jelentette a CNN hírtelevízió.

Bush már a hónap elején jelezte, hogy megvétózza a demokrata többségű washingtoni képviselőház által június 8-án, a szenátus által pedig még áprilisban jóváhagyott kezdeményezést. A javaslat célja az volt, hogy feloldják az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának korlátozásait.

© AP
Bush - aki elnöksége alatt harmadízben használta vétójogát - tavaly ugyancsak megakadályozta egy hasonló szövetségi jogszabály törvényerőre emelkedését. Az elnöki vétó "felülírásához" kétharmados többségre volna szükség a képviselőházban és a szenátusban, amely nyilvánvalóan nincs meg.

Az elnök - aki 2001. augusztus 9-én úgy rendelkezett, hogy szövetségi finanszírozással nem támogathatók az embrionális őssejtkutatások - a mostani vétóval egyidejűleg szorgalmazta: a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek új módszereket, olyanokat, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

A Fehér Ház közleménye szerint az embrionális őssejtkutatás az emberi magzatok szándékos megsemmisítését jelenti, és Bush "nem járul hozzá, hogy az adófizetők pénzéből ezt támogassák, nem hajlandó átlépni ezt az erkölcsi határt".

A tudomány az őssejtkutatástól áttörést remél az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és más súlyos betegségek gyógyításában. Az elnök újabb elutasítását bírálók azzal is érveltek, hogy az amerikaiak több mint 60 százaléka támogatná az embrionális őssejtkutatásokat. A kutatások ellenzői viszont az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, gyilkosságot emlegetve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Szívbillentyűt növesztettek őssejtből

Brit tudósoknak a világon elsőként sikerült őssejtekből az emberi szív egy darabját létrehozniuk. A kutatás vezetője szerint tíz éven belül lehetővé válik, hogy akár egy teljes szívet növesszenek a módszer segítségével.

MTI Plázs

Őssejtekkel gyógyítható a cukorbetegség

Emberi embrionális őssejtekről sikerült kimutatni, hogy inzulintermelő hasnyálmirigy-sejtekké alakíthatóak, tehát elképzelhető, hogy gyógyíthatóvá válik az 1-es típusú cukorbetegség - jelentette be egy kaliforniai cég, a Geron Corp.

MTI Tech

Alkalmasak az emberi őssejtek a szívgyógyászatra

Az emberi őssejtek valójában képesek regeneráló szívizomsejtetekké átalakulni - állapították meg francia tudósok emberi őssejteknek infarktuson átesett patkányok szívizomszövetébe történt átültetésével végzett kísérleteik révén.

MTI Plázs

Egerek bőrsejtjeiből állítottak elő őssejteket

A tudósok nagy lépést tettek afelé, hogy méretre szabott őssejteket állítsanak elő anélkül, hogy embriókat pusztítsanak el. Japán kutatóknak sikerült egerek bőrsejtjeit úgy átprogramozniuk, hogy nem lehetett megkülönböztetni őket az embrionális őssejtektől - olvasható a Nature és a Stem Cell című folyóiratok internetes kiadásában.

MTI Tech

Vaginákat növesztettek őssejtekkel

Egy olasz orvos – a világon első ízben – vaginát növesztett saját sejtjeikből két nőnek, akik egy ritka deformációs betegségben szenvedtek, így a két hölgy alighanem normális életet élhet.

Egy hónap múlva mutatja be a Huawei a P40 és P40 Pro mobilokat

Egy hónap múlva mutatja be a Huawei a P40 és P40 Pro mobilokat

Derdák Tibor: Felvonulóknak csillagos ötös

Derdák Tibor: Felvonulóknak csillagos ötös

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air