szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A klímakutatók előrejelzése szerint Svédország éghajlata néhány évtizeden belül olyan lesz, mint ma Észak-Franciaországé.

A prognózisok szerint a telek jóval enyhébbek lesznek, a nyár viszont tovább tart, s lényegesen kevésbé csapadékos, mint napjainkban. A változások elsősorban az ország nyugati részét érintik.
 
A tudósok víziója szerint a ma még kopár hegyeket dús vegetáció borítja, a svéd fővárosban pedig 2080-ra az éghajlat leginkább a párizsi időjárásra hasonlít majd.
 
A svéd tudósok szerint mindent egybevetve, hazájuk a többi országgal összehasonlítva kevésbé szenvedi meg a globális felmelegedést.
 
Bengt Holgersson svéd klímakutató szerint a globális felmelegedés negatív és pozitív hatásai kiegyenlítik egymást. Egyrészt gyakoribbá válnak az árvizek és a földcsuszamlások, fokozódik a talajerózió, különösen a parti szakaszon, s romlik a víz minősége. A magasabb hőmérséklet kedvez a fertőző betegségeknek, amelyek lényegesen gyorsabban terjednek majd a jövőben.
 
Növekszik a Balti-tenger vizének hőmérséklete, ami a svédek által olyannyira kedvelt tőkehal eltűnéséhez vezet majd.
 
Másrészt a prognosztizált klímaváltozások kedvezőbb feltételeket teremtenek a földművelés és az erdőgazdálkodás számára. Megnyúlik a mezőgazdasági kultúrák vegetációs periódusa, ezáltal növekszenek a hozamok.
 
A hó olvadása következtében több villanyenergiát termelnek a vízierőművek, párhuzamosan csökkennek a fűtési költségek.
 
Bengt Holgersson meggyőződése szerint a svédeknek már ma el kellene gondolkodniuk azon, hogy hogyan kellene majd alkalmazkodniuk az új időjárási viszonyokhoz, hogy időben felkészülhessenek az elkerülhetetlen változásokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A klímaváltozás jobban is izgathatná a pártokat

A pártok annak ellenére keveset foglalkoznak klímaváltozással, hogy a választók kétharmada elvárná ezt tőlük. A felnőtt lakosság közel fele úgy véli, hogy már ma is közvetlen veszélyt jelentenek a szokatlan időjárási folyamatok – derül ki a TÁRKI és az Image Factory 2007 júliusában végzett közvélemény-kutatásából.

Vélemények

Klímaváltozás

Állítólag szeptember közepén tárgyalja az Európai Bizottság azt az elképzelést, amely korlátokat állítana az európai energiaszektorba tulajdonosi minőségben behatolni szándékozó, EU-n kívüli cégek elé. A kiszivárgott hírek szerint a napirendre kerülő - és Oroszországban máris heves reakciókat kiváltó - javaslatok között szerepel, hogy a bizottság esetleg felhatalmazást kapna a külső befektetők tranzakcióinak jóváhagyására, illetve viszonossági klauzula érvényesítésére az energiaágazatukat külföldiek elől elzáró harmadik országokkal szemben. Nem közömbös, hogy a brüsszeli kezdeményezés mézesmadzagként is szolgálna olyan tagállamok orra előtt, amelyek külső felvásárlásoktól tartva ódzkodnak saját energiaszektoruk teljes liberalizálásától.

MTI Világ

Klímaváltozás: szövetséget ajánl az EU

A negatív hatású éghajlatváltozás elleni harc fokozása érdekében szövetséget ajánl az Európai Unió a szegény, fejlődő országoknak - ennek keretében egyebek között jelentős uniós támogatással igyekeznek javítani az érintett országok felkészültségét természeti katasztrófákra.

MTI Tech

A klímaváltozás elpusztítja az európai történelmet

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. Azt vizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás márványra, mészkőre, fára és más, régi építőanyagokra - írja a Die Welt internetes változata.

MTI Tech

Klímaváltozás: nedves telek, forró nyarak

Klímakutatók nedves teleket és forró nyarakat jósolnak Németország számára. A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szerint az elmúlt száz évben 0,8 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az országban.