szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Szexuális tartalmú üzenőtáblák, pornótémákat kiveséző csetszobák tucatjai várják a hálón az erre vágyókat. A Google a "cyberszex" keresőszóra több mint ezer magyar találatot dob ki, webkamerák előtt kéjelgő szexbombák oldalait éppúgy, mint távirányított gyönyörre bátorító honlapokat.

© Dripnet
Az erotikus csetszobákban és a különféle élő webkamerás műsorok oldalain a virtuális felajzás egyre kifinomultabb formáival találkozhat a látogató. Terjed a privát show - a monitort figyelve lehet röviden beszélgetni, lehet kérni. Kinek mi az ízlése, nők, férfiak, párok tesznek eleget a fantáziát megmozgató, gyakran perverz kéréseknek, igaz, átszámolva akár 50 ezer forintba is belekerülhet egy-egy mutatvány. Sokan egy erre a célra rendelkezésre álló diszpécserre bízzák a beszélgetést, illetve a kéréseket.

"A rutinos kuncsaftok, akik főként külföldiek, ilyenkor csak magukkal foglalkoznak" - magyarázza egy ismerős, aki már vállalt effajta állást. Egy budai bérlakásban, havi 200 ezer forintért napi négy órában fordította angolra a zaftos válaszokat, amelyeket a tőle néhány méterre pózoló nők adtak a külföldiek kérdéseire. "A hölgyek nem különösen élvezték a dolgot, de a heti 2-3 alkalommal teljesített félnapos műszakok után annyit vittek haza, mintha lehúztak volna egy hónapot egy irodában. Arról nem is beszélve, hogy még testi kapcsolatba sem kellett lépniük senkivel" - mutat rá e szakma előnyeire a volt diszpécser.

Ezek az élő, webkamerás csetszolgáltatások szinte kizárólag külföldi domén alatt bejegyzett szájtokon működnek. Így szinte lehetetlen közvetlenül felvenni a kapcsolatot a megkívánt hölgyekkel és urakkal, de talán ennél is nyomósabb érv, a magyarok nem hajlandók ennyi pénzt áldozni a virtuális szexre. A hazai netszexelők nagy része kizárólag az ingyenes tartalmakra kattint. Addig csetelnek, amíg nem kerül pénzbe, és inkább a demovideókat és az amatőr szereplőket ábrázoló fényképsorozatokat töltik le.

Az interaktivitás a netszex egyik legnagyobb vonzereje - emeli ki Kósa Gábor, az egyik legnépszerűbb pornószájt menedzsere. A Goldengate .hu-ra kattintó napi 80 ezer látogató kétharmada keresi és szerkeszti az oldalon található, úgynevezett amatőr tartalmakat. Közel tízezer pár rendszeresen küld be képeket és videókat magáról az oldalra. Ezekre a Goldengate mérései alapján havonta több százezer olvasó kattint. A csetszobákat hamarosan webkamerákkal szerelik fel.

A Goldengate-et egyébként két középiskolás alapította nyolc évvel ezelőtt. Az erotikus tartalom kezdetben csupán egyetlen szelete volt a szolgáltatásoknak, ám az alapítók hamarosan észrevették, hogy a szex vonzza a legtöbb látogatót. A Goldengate történetében fordulópontot jelentett, amikor 2004-ben egy svájci pénzügyi befektető felvásárolta a társaság 50 százalékát, és több tízmillió forintot invesztált a pornóoldalba. A fejlesztésnek köszönhetően a svájci Heffner Communications AG által kiadott pornóoldal meghatározó szereplővé vált a fizetős erotikus tartalomszolgáltatás piacán.

A piac másik jelentős szereplője a Mellesleg-Maxiweb, és meg kell említeni még az ingyenes tárhelyeket kínáló Freewebet is, amely igen erős piaci szereplő, tekintettel az egyéni felhasználók által létrehozott 8800 erotikus tartalmú honlapra.

Virtuális orgazmus (Oldaltörés)

Persze ha a felhasználó nem éri be csupán a látvánnyal, jöhet az igazi cyberszex, a virtuális gyönyör. A propagálói esküsznek arra, hogy a valóditól megkülönböztethetetlen szexuális élményekben lehet részük a vállalkozó kedvű netezőknek. Az XStream3D Multimedia által üzemeltetett honlapon például a számítógépre csatlakoztatható eszközök közvetítésével Jenna Jameson pornószínésznő virtuális másával léphetnek érintkezésbe az érdeklődők. Az effajta élvezetet eddig több százezren próbálták ki, vállalva a havi 30 dollár előfizetési díjat.

A cyberszex azonban már áldozatokat is szed. Akik ugyanis "rászoknak", belekóstolnak a virtuális világ életmódjába, gyakran elhanyagolják valódi partnerüket. A mániás cyberszexelő gyakran személyiségzavarral küszködik, hiszen gátlásait a cybertéren levetkőzi, ott általa vonzónak talált személyiség jegyeit öltheti magára, de a valódi életben magának kellene helytállnia. Ahogy a témával foglalkozó irodalomban olvasható: a függőséggel együtt Casanova-tudat is kialakul, miközben a virtuális szerető tartása vagy épp a csetszex számos esetben tönkreteszi a hagyományos párkapcsolatokat.

Ugyanakkor olyanok is vannak, akik a cyberszex pozitív oldaláról beszélnek, utalva azokra a nőkre, akik - mivel a társadalmi helyzetük és az illető ország hagyományai nem adnak lehetőséget fantáziájuk kiélésére - személyes kapcsolatok helyettesítésére használhatják az internetes szexet.

Arról viszont erősen megoszlanak a vélemények, vajon helyettesítheti-e jövőben a távirányítható gyönyör a hús-vér szexet, vagy a cybertechnológia csupán kiegészítő szerepre számíthat. A szexológusok többsége ez utóbbi mellett teszi le a voksát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket

Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe