szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

A The Pirate Bay névre keresztelt, eredetileg svéd torrent-oldal hosszú ideje áll a szerzői jogi csatározások középpontjában. A site nemrégiben kiadott nyilatkozata szerint jelenleg a világ legnagyobb filecserélőjeként tekinthetünk már rá, mivel több mint 10 millió felhasználója van, akik több mint 1 millió anyagot osztanak meg egymás között.


Tízmillió felhasználóval eddig egyetlen P2P (filecserélő) sem büszkélkedhet, míg a FastTrack vagy az eDonkey körülbelül feleennyi felhasználót tömörít, addig a népszerű LimeWire kliens által támogatott Gnutella száma nem pontosan felderíthető, de nem üti meg az oldal rekordszámú felhasználóját.

Rekordértéknek számít az az egymillió torrent (megosztott anyag) is, amelyet a site felhasználói elérhetővé tesznek. A The Pirate Bay-t ismertségének és méretének növekedése közben folyamatosan támadja a szórakoztatóipar és a hatóságok által is egyre nagyobb nyomás alá vont internetszolgáltatók is, akik vélhetően sávszélkorlátozási és -szűrési szisztémát akarnak bevezetni, visszaszorítva ezzel az otthonról filecserélő felhasználók aktivitását.

A The Pirate Bay csoport fennállásának újabb komoly peréhez érkezik jövő héten, amikor a site egyik legnagyobb ellenzőjének tartott Håkan Roswall a csoporthoz tartozó öt ember ellen emel vádakat azon négyezer oldalnyi bizonyíték alapján, amit a hatóságok gyűjtöttek össze. A site vezetősége meg van győződve arról, hogy jogilag teljesen tiszták és elmondásuk szerint a per eredményétől függetlenül a site elérhető marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Miket töltöttek le 2007-ben?

A kislemezes zenészek dominálnak a zeneletöltési listán, valamint sem a Pókember, sem pedig a Shrek harmadik része nem került be a tíz legkedveltebb filmes kalózletöltés közé, derül ki a BigChampagne Online Media Measurement felméréséből.

Bari Máriusz Tech

A web 2.0 tizenöt legcsábítóbb ígérete

Gyorsan röppent fel a "web 2.0", a következő generációs világháló ígérete, és éppolyan hamar vált elcsépeltté a kifejezés. Nincs rá általánosan elfogadott definíció, de a "webkettes" oldalak mindig az együttműködés és a felhasználók által gyártott tartalmak, az adatgyűjtés és -szűrés jegyében születnek. Összeállításunkban a Business 2.0 magazin válogatása alapján mutatjuk be a hazai internetezőket leginkább érintő tizenöt webkettes oldalt.

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes