szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hazánkban szerencsére ritkák és enyhék a földrengések.

Hazánkban szerencsére ritkák és enyhék a földrengések.  De még bolygónk azon a pontjain sincs elegendő szeizmográf, ahol mindennaposak a földmozgások. A Riverside University of California kutatói egy olyan hálózatot hoztak létre, amelyben a személyi számítógépek kihasználatlan számítási kapacitását hívják segítségül a földrengések adatainak feldolgozásához, elemzéséhez. Ilyen osztott számításokat már korábban is használtak, például a földön kívüli élet utáni vagy orvosi kutatásokhoz. Ennek a mostani kezdeményezésnek az igazi újdonsága, hogy a számítógépekben található gyorsulásmérőket szeizmográfként is bevetik. Ilyesfajta gyorsulásmérők egyre több gépben, pontosabban a merevlemezben találhatók, ezek gondoskodnak arról, hogy egy hirtelen helyváltoztatáskor biztonságosan leállítsák a lemezt.

Még csak tesztelési fázisban van a hálózat

A Quake-Cather Network (QCN) oldaláról letölthető az a program, amely a méri a számítógép legapróbb elmozdulását, elküldi az adatokat a központba, és feldolgozza az onnan kapott számítási csomagokat. Mindezt természetesen csak akkor, ha nem dolgozunk a gépen. Ez azért fontos, hogy tényleg csak a „szabadidejében” dolgozzon ezen a feladaton a processzor. Persze a méréseknek sem tesz jót, ha például egy laptop esetén gépelünk a billentyűzeten.

Ilyen műszert csak kevés helyre tudnak telepíteni

A kísérleti fázisban működő hálózathoz már most is tud csatlakozni minden olyan Macintosh laptop tulajdonos, akinek 2005-nél nem régebbi a gépe. Hamarosan azonban letölthető lesz a Thinkpad  és HP gépekre készült változat is. A program telepítése után egy térképen meg kell mondani, hogy hol működtetjük a számítógépet, ez a mérési adatok helyének meghatározásához fontos. Mivel a legtöbb ilyen házi földrengésmérő hordozható gépből készül, ezért meg lehet adni több helyszínt is, olyanokat, ahol gyakran szoktuk használni a gépünket. A későbbiekben a helyszíneket már automatikusan fel fogja ismerni a program, mert minden ponthoz hozzárendeli az éppen aktuális IP címünket.

Az új MacBookok kiválóan használhatók földrengés mérésre

Természetesen egy-egy gép mérési adatai nem adnak túl sok hasznos információt, mert önmagában nem lehet megállapítani, hogy földmozgás volt-e vagy csak belerúgtunk az asztal sarkába. Azonban ha egy adott körzetben sok száz gépen fut a program, akkor ha mind ugyanazt jelzi, már könnyen meg lehet állapítani a földrengést.      
A Macintosh gépekre letölthető program egy látványos képernyővédőt is tartalmaz, ami grafikonon rajzolja ki legapróbb elmozdulásokat is. A mellékelt videón egy MacBookon próbáltuk a „mérőműszert”. A 28. másodpercben egy ceruzát ejtettünk a gép mellé,  az 57.  másodpercben pedig kinyitottuk az íróasztal fiókot.


  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A tíz legnehezebb CAPTCHA

A meglehetősen hosszú és nehezen kiejthető kifejezés egy még hosszabb fogalom angol...