szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vízmolekulákat találtak a Brown University kutatói a NASA Apollo-küldetései során beszerzett kőmintákból, derül ki a Nature aktuális számában publikált tanulmányból. A konklúziók szerint víz már mélyen az objektum felszíne alatt is volt, ami teljesen megváltoztathatja az elképzeléseket arról, miképpen alakult ki a Hold.


Tengerek is lehettek rajta
© sxc.hu
A kőmintákat még három milliárd évvel ezelőtt szórták szét a Hold vulkánjai az objektum kialakulása környékén, amit egy Mars méretű aszteroida és a Föld összeütközése okozott. A mintákat 1969 és 1972 között gyűjtötték be, az iontömegspektrométeres vizsgálathoz szükséges anyagi háttér összegyűjtése három évet vett igénybe.

Különféle illékony anyagok, többek között fluor, klór, kén, szén-dioxid és víz nyomait találták meg a mintákban. A hidrogénmolekulák rádadásul a minták közepén voltak, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Hold még fiatal időszakában látott vizet, így az nem például egy aszteroidabecsapódásnak köszönhetően került az objektumra. A vizsgálatot végző Alberto Saal geológus szerint az illékony anyagok alapvető szerepet játszanak a bolygók kialakulásában azzal, hogy befolyásolják az olvadási mechanizmusokat, az alacsonyabb olvadási hőmérséklet pedig különböző kristályosodási folyamatokhoz vezethet.

Saal véleménye szerint amennyiben a Hold felszíne alatt ténylegesen víz található, azt örömmel hasznosítanák a jövő holdkolóniái, akik lélegezhető oxigént, illetve hidrogénüzemanyagot állíthatnának elő - egyelőre azonban nem ismert, hogy a bolygón mennyi víz és milyen koncentrációban található. A témával kapcsolatban több vizsgálati anyagot a Hold déli pólusát vizsgáló Lunar Reconaissance Orbiter, illetve a jövőre indítandó Lunar Crater Observation and Sensing Satellite ad majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja