szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érintetlen etruszk sírra bukkantak építkezés közben az olaszországi Perugiában.

A négyszögletű sírkamrában, amely épségben vészelte át az évezredeket, találtak hét urnát színpompás mitológiai jelenetekkel díszítve. A helyiséget egy oszlop osztja kétfelé, s mindkét oldalon egy-egy pad található - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

A hamvakat tartalmazó urnákat a padokon helyezték el. Az előzetes vizsgálatok szerint az urna falán látható írás azt jelenti, hogy a sírkamra az Aneis-család végső nyughelye volt. A leletek között egy bronzágy, valamint edények is szerepelnek.

Az etruszkok hozták létre az első fejlett civilizációt Itália területén. A Kr.e. VI. századra domináns erővé váltak Olaszország középső részén, ám a gallok és szirakúzaiak ismétlődő támadásai miatt szövetségre kényszerültek az épp kialakuló római állammal, amely fokozatosan "elnyelte" az etruszk civilizációt. Annak ellenére, hogy az etruszkok adták a rómaiak első hét királyából az utolsó hármat, köztük a híres Tarquinus Superbus-t is, az egykor volt jelenlétüknek igen kevés emléke maradt fenn. Némely történész szerint a rómaiak tudatosan igyekeztek kiirtani elődeik emlékét, kiknek vidám életfelfogása igencsak különbözött a korai Római Köztársaság merev patriarchális berendezkedésétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Az etruszkok rokonai lehetünk egy olasz professzor szerint

A közelmúltban nagy visszhangot kapott dr. Mario Alinei olasz nyelvészprofesszor elmélete, miszerint az időszámításunk előtti harmadik évezredben élt etruszk nép nem tűnt el a történelem színpadáról, leszármazottaik a Kárpát-medencében, a mai Magyarország területén élnek és az etruszk nyelv kései változatát beszélik.

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása