szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adatlopás volumenének emelkedése árcsökkenést eredményezett a lopott banki adatok piacán - áll a Finjan internetbiztonsági cég legutóbbi elemzésében.


A számítógépes bűnözés "masszív feketegazdasági ágazattá fejlődött, amely a törvényes üzleti világ szabályait utánzó módon működik" - állapítja meg a kaliforniai vállalat webtrendelemzése, amely szerint egy számlaadatokból és PIN-kódból álló csomag ára néhány éve 100 dollár volt, most viszont már csak alig 10-20 dollárért lehet eladni.

A Finjan szerint egyre újabb prémiumkategóriás termékek jelennek meg a piacon. Jelenleg a biztosítási csalásra és tiltott gyógyszerkereskedelemre használható egészségügyi, betegbiztosítási ügyféladatok a legkeresettebbek. A lopott adatok prémiumkategóriájába tartoznak még a vállalati személyzeti nyilvántartások fájljai, a céges e-mailrendszerekből kihalászott levelek és más belső, bizalmas üzleti információk.

Az elemzés részben lopott adatokkal az interneten kereskedő csoportoktól kapott beszámolókon alapul. A számítógépes bűnözés világát maffiaszerű, hierarchikus rendszerként írja le, amelyben a főnökök mintegy cégvezetőként tevékenykednek, az online attakok kivitelezését pedig a beosztottakra bízzák.

© sxc.hu
A rendszer második embere - a cég vezérigazgató-helyettese - biztosítja az infrastruktúrát, vagyis a megfelelő szoftverhátteret, az alsó szintre beosztott munkaerő pedig támad és teljesítménybért kap, azaz a kémprogramokkal megfertőzött számítógépek száma, illetve a fertőzött gépek helye, származási országa alapján kap fizetést.

A megszerzett adatokat a "kereskedelmi osztály" munkatársai értékesítik. A Finjan elemzői valóságos termékkatalógusokat kaptak egyebek mellett platinum és arany hitelkártyák adataival. Az eladók ígérte szerint a kínálat "friss", és olyan ajánlat is volt, amelyben az eladó 48 órás cseregaranciát vállalt arra az esetre, ha a banki rendszerek lopottként azonosítják a kártyaadatokat és megtagadják az utalást.

"Teljesen olyan, mintha legális üzlet lenne; ha a termék hibás, akkor vissza lehet vinni és kicserélik" - mondta Yuval Ben-Itzhak kutatásvezető, aki szerint mindez arra utal, hogy az adattolvajcsoportok között nagy a verseny. "Tekintélyt, reputációt kell szerezni és meg is kell őrizni a jó hírnevet, ezért első osztályú terméket kínálnak és garanciát vállalnak, hogy ne a konkurenciához vigye a pénzét a vevő, ha mégis minőségi probléma adódik" - mondta Ben-Itzhak.

A tanulmány szerint a pénzintézeteknél kitapintható legfontosabb trend az, hogy a kockázatot mostanáig egyedül viselő bank a felelősség egy részét áthelyezi az ügyféloldalra. "A bank mostanáig nem kérdezte az ügyféltől, hogy van-e biztonsági program az otthoni gépén, hanem védekezett, ahogy tudott és fizetett az ügyfélnek, ha a számlájáról eltűnt a pénz, ha megtörtént a baj. Az adatlopás volumene azonban lassan eléri azt a szintet, amelynél a bank már nem vállalja egyedül a kockázatot és bevonja az ügyfelet is az adattolvajok elleni védelembe" - mondta Yuval Ben-Itzhak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

Közmunkára ítéltek egy zuglói önkormányzati képviselőt

Közmunkára ítéltek egy zuglói önkormányzati képviselőt

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére