szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számítógépes vírus került az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetére, írja a BBC. A W32.Gammima.AG ázsiai online játékok felhasználóneveit és jelszavait gyűjti be titokban, az azonban mindeddig ismeretlen, hogyan is került egy ilyen vírus az űrbe. Az esetet a NASA is elismerte.


A vírus júliusban került a világűrbe az asztronauták laptopjain. Míg az űrállomás működését a vírusfertőzés semennyiben nem érinti, a NASA nyomozást indított azzal kapcsolatban, hogy ki és hogyan tudta a biztonsági rendszereket kijátszani. Az ISS fedélzetén legalább két laptop fertőzött, amiből az következtethető ki, hogy a vírus egy adattároló egységen került az egyik gépről a másikra.

Míg ez a történelem első hivatalos bejelentett űr-vírusfertőzése, a NASA egyik sajtószóvivője, Kelly Humphries úgy nyilatkozott, már voltak korábban is hasonló, az űrhajósok életét egy pillanatig sem fenyegető, apróságszámbamenő fertőzések.

Az ISS számítógépei nem kapcsolódnak közvetlenül az internethez, bár van hozzáférésük szatellites adatkapcsolathoz, amellyel képesek emaileket, információkat, videókat küldeni és fogadni. Az űrhajósok által használt fertőzött laptopokat arra használták, hogy emaileket küldjenek, illetve egyes táplálkozási kísérletekkel kapcsolatos információkat tároljanak rajtuk, ezen gépek nem képezik részét az űrállomás irányítórendszerének, nyilatkozta a NASA. A BBC értesülései szerint az asztronauták laptopjain semmilyen antivírus-program nem található.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!