szerző:
hvg.hu

Ha nem nyilvánulunk meg, nem figyelnek fel ránk. Erre a mondatra alapozzuk gyors áttekintésünket: hogyan kezdjünk el zenélni vagy eddigi munkáinkat publikálni, hogyan szerezhetnénk ezekből pénzt - aki pedig mindezek iránt érzéketlen, kattintson: legalább azt megtudhatja, hogy hogyan lehet gyorsan és akadálymentesen PDF-et nézni böngészőjéből.

Andrew Keen: elsöpörhet minket
az amatőrkultusz?
© Online Educa Berlin
Az internet megöli a kultúrát, írja Andrew Keen amerikai vállalkozó és internet-kritikus The Cult of the Amateur: How Today's Internet Is Killing Our Culture című könyvében. Véleménye szerint a tömegek által létrehozott média nem hitelesebb a hagyományos médiánál, sokkal kevésbé hierarchikus, a tömegmédia alakítóinak pedig nincs honnan megszerezniük azt a médiakulturális hátteret, ami alapján ki tudnák szűrni a minőségi tartalmakat és információt. Az internetet meg kellene tisztítani és emelni kell a médiakultúra szintjét, állítja a kritikus.

Keen véleménye szerint az internet hozadéka az amatőrizmus kultusza, mi pedig hajlamosak vagyunk minőségi megkötések nélkül dicsőíteni egymás munkáit úgy, hogy azok mögött semmilyen szakmai tapasztalat, így semmilyen szűrőrendszer nem található. Elég csak pár pillantást vetni a YouTube saját készítésű, több százezres-milliós látogatottságú klipjeire, hogy megállapíthassuk: érthetőek a kritikus aggályai. Ugyanakkor legalább ennyire dicsőíthetőek azok az alkotói-terjesztői csatornák, amelyeken keresztül az amatőr vagy félprofi munkák különösebb véleményzivatar nélkül hullanak alá azonnal vagy aratnak elismerést, ami az alkotni kívánó fiatalok számára sokszor a legfontosabb a továbbhaladáshoz. Cikkünkben tíz olyan többé-kevésbé ismert módszert mutatunk be, amely segíthet az ilyen fiataloknak (vagy szívben fiataloknak) eligazodni és publikálni.

Zenéljünk!
Ismerkedésképpen
A demoscene számos zenésze közül őket ajánljunk olvasóink figyelmébe:
Little Bitchard, Gloom, Willbe, Paniq, aMUSIC - magyar zenészek közül pedig slyspy, illetve Xenophobe munkáira érdemes figyelni.
A minőségi amatőr és félprofi zenék publikálása elképzelhetetlen lenne a hvg.hu által már korábban is említett demoscene nélkül. A kvázi elektronikus művészeti kollektívaként is elképzelhető csoportok zenészei nemcsak versenyekre neveztek be külön számokkal, hanem több számot összegyűjtve kvázi egy albumot állítottak össze, amelyeket szintén letölthetünk az olyan scene-közeli oldalakról, mint a pouet vagy a scene.org. Ezen albumokat a szaknyelv musicdisknek nevezi, utalva arra, hogy az internet előtti időszakban a zenészek és rajongóik floppyn cserélgették egymás között az anyagokat.

Az internet-boom leglátványosabban a zeneipart forgatta fel: amatőr és profi zenészek teljesen máshogy kellett, hogy megtanulják kezelni a zenélés és a zenészség fogalmait egyaránt. Disztribúciós csatornaként megjelentek a netlabelek, azaz netes kiadók is: ezek olyan saját terjesztői-hirdetői hálózattal rendelkező entitások, amelyekhez saját zenészek "szerződnek", anyagaik viszont teljesen ingyenesen tölthetőek le, a külön-külön műfajokra specializált netlabelek sokszor nagyfelbontású borítókat is adnak kiadványaik mellé, a kiadvány fizikai érzetét is fenntartva - ajánljuk az Id.ology kiadót, a magyar Soundpillt vagy áttekintőként a Netaudio slágerlistákat.

Ami a pénzt illeti
Terjesszük online lemezboltokban saját számainkat, ha úgy hisszük, megvennék őket!

Erre létesültek az olyan boltok, mint az iTunes, a TuneTribe, a UCombo, a PayPlay.FM vagy a MySpace Snocap rendszere is.
Egy zenekar mostanában nem zenekar, ha nem jelenik meg közösségi oldalakon: a MySpace, Facebook vagy a last.fm csak a három legismertebb közösségi oldal, ahol rajongókat, hírnevet, fellépési lehetőségeket és szakmai kapcsolatokat lehet szerezni egyaránt. Ugyanakkor a menedzsment feladatai sokszorosukra nőttek, ezen oldalakat fenntartani, a kapcsolatokat és az online jelenlétet menedzselni ugyanis legalább egy-, ha nem többemberes feladat. Ehhez pedig még hozzá sem tettük azt, hogy a blogoszférában észrevehető: átlagosan kevesebb szöveg és több videó jelenik meg a posztokban, így kötelező videoklipet készíteni és megjelenni az olyan videomegosztókon, mint a YouTube, a Vimeo vagy a Bliip.tv.

Nem beszéltünk még arról, hogy mit kell annak tennie, aki belehallgatott az ajánlott zenékbe, netán zenerajongó amúgy is és szeretne zenét írni. Számos tanácsot adtak már ehhez rockzenészek és szintetizátortornyok mögött álló szakmágusok is az évtizedek alatt, a konklúzió a következő: számos zenei szoftver található a piacon, nagyjából mindegyikkel ugyanazt meg lehet csinálni, a kérdés inkább csak az, hogy milyen a zenei gondolkodásunk, hogyan áll össze a fejünkben a zene. Akik a régi számítógépes zenéléshez szoktak, azok a zenét feltehetőleg mátrixban látják, a zene az ő esetükben mindig fentről lefelé halad, az alkotás során pedig legalább annyit sakkoznak a fejükben, mint amennyit kattintgatnak az egérrel: ők a trackerekhez szoktak és vagy a ReNoise vagy a Fruity Loops szoftverekkel tudnak majd alkotni. Világhírű a Reason is, amelyben zenészekhez méltó módon nekünk kell összekábelezni szintetizátormodulokat, megtanulni ezt sem nehezebb, mint a szintén ipari standardnak számító Cubase. Aki a klasszikus techno-hangzást részesíti előnyben (vagy csak kattintgatni akar egy kicsit, hogy meglássa, ért-e valamihez), annak ott van kipróbálásra az ingyenesen letölthető dobgép-basszusgenerátor ReBirth. A komolyabb rendszerekhez számos VST köthető - olyan programok, amik bizonyos hangzásokat, hangszereket emulálnak - a kérdés tehát csupán annyi - milyen műfajjal szeretnénk dolgozni?

Az ausztrál Angelspit YouTube-on tanítja rajongóit a zeneírás rejtelmeireA következőt javasoljuk: töltsük le több zeneíró szoftver demóját. Mindegyikhez különböző számokat mellékeltek, amiken keresztül viszonylag jól át lehet tekinteni, hogy a program logikája hogyan épül fel, hogyan kell egy dobsávot vagy egy dallamot megírni, módosítsuk át ezeket vagy próbáljunk írni valami újat. A kezdeti zenék kivétel nélkül mindig rosszak. Aki ezen nem képes átlendülni, valószínűleg nem is lesz belőle stúdiózenész. Ha megvan, hogy melyik program áll hozzánk a legközelebb (amiben a YouTube-on fellelhető ingyenes oktatóvideók is segíthetnek, minden szoftverhez találhatunk ilyeneket), szerezzük be, vásároljuk meg és nézzünk utána, milyen hangbankokra vagy VST-modulokra van szükségünk, hogy olyan hangzásokat tudjunk megszólaltatni, amik a fejünkben vannak. Online jelenlétet addig ne is alakítsunk ki, amíg nincs zenénk, amivel elégedettek vagyunk és meg mernénk másnak mutatni.

Bónusz: egyszerűbb dolgunk is lehet, ha csak egyszerűen szórakozni akarunk mások zenéivel. Az acidplanet.com oldal több éve a remixkészítők fellegvára: olyan zenészek remixversenyei zajlottak itt, mint Madonna, Black Eyed Peas, Lenny Kravitz, Chemical Brothers vagy a B52's. Egyszerűen letölthetjük a versenyszám darabjait, majd az ingyenesen letölthető szoftverben össze-vissza rendezgethetjük ezeket. Ezzel sokra nem jutunk, de beindíthatja a gondolkodást arról, hogy milyen mélységben kell átértékelni egy számot ahhoz, hogy hatásos remixet lehessen belőle gyártani - otthoni használatra pedig bármilyen zenénket alapozhatjuk sztárok hangszeres alapjaira.


Az írásos megnyilvánulások új eszközeinek tekinthetjük a Scribd vagy a Lulu szolgáltatásait. A Scribdről sokan úgy vélik, hogy a YouTube szöveges verziója - a rendszer maga olyan közösségi háló, amelynek tagjai egymás között oszthatnak meg dokumentumokat (.doc, .pdf., .txt., .ppt, .xls, .ps vagy .lit formátumúakat), fűzhetnek ehhez megjegyzéseket, illetve publikálhatják ezeket. PDF formátumú anyagok kezelésére a Scribd például több mint ideális, mivel Flashes papírformátuma az átlagosnál jóval gyorsabban jeleníti meg a dokumentumokat. A szöveges formátumú anyagokat akár még MP3-ként is le lehet menteni: a szöveget a Scribd szövegfelolvasó rendszere alakítja át enyhén brit akcentusú hangfájllá. A dokumentumok tulajdonosai természetesen rálátást kapnak, hogy anyagait hányan töltötték le, hányan szavaztak rájuk - az átlagoshoz képest meglepően jó statisztikát kapunk regisztrációnkat és feltöltésünket követően.


A Scribd a Lulu önpublikáló szolgáltatással együtt tesztelte a fent említett iPaper nézegetőt, amellyel a weben tudunk bármilyen dokumentumot megtekinteni - ez nem is titkoltan lenne a PDF webalapú alternatívája. A szolgáltatás teljes dokumentumban képes keresni, az egyes szövegeket pedig a Google és más keresőrendszereket is indexelhetik. (A rendszernek jelenleg körülbelül havi 20 millió egyedi látogatója van, akiknek a fele csak a keresőkből érkezik.)

Mikroblogging
Médiafigyelők és blogkutatók egyaránt azt állítják: csökkennek a blogposztok  méretei, az emberek szívesebben posztolnak videókat, amikhez egy, maximum két bekezdést fűznek hozzá.

Ezzel egy időben tűnt fel egy új trend (értelemszerűen a videoblogolás mellett), a mikroblogging. A mikroblogok jelenleg a Twitter üzenőfalán (hazai változatát a turulcsirip.hu-n találhatjuk) , illetve a Tumblr bárhonnan elérhető vázlatoldalán futnak főként.
Ideális megoldást kínál fel a Lulu azon szerzőknek például, akiknek van elkészített könyve, de nincs tördelője, promóciós lehetősége vagy egyáltalán, rálátása arra, hogy hogyan kellene házalni a kész könyvvel. Ha van rá pénzünk, garantálhatjuk magunknak a szerkesztési és tördelési folyamatot, az egyedi könyvborítót és ISBN-azonosítót, de készíttethetünk magunknak sajtóanyagot is többek között, így levehetjük a vállunkról azt a folyamatot, amellyel egyébként nekünk kellene hosszas órákat eltölteni. A Lulu rendszerébe feltöltött anyagainkról dönthetünk: ingyen letölthető, pénzért letölthető vagy pénzért fizikailag is beszerezhető változatot akarunk belőle viszontlátni: az utóbbi verzióban csak akkor tanácsos gondolkodni, ha angolul publikálunk, illetve magyar olvasóink hajlandóak lennének kifizetni a gyártási költség és a saját haszon mellett a nemzetközi postaköltséget is.

Nem mehetünk el a deviantArt mellett sem, ahol hagyományos és 3D-grafikusok, valamint fotósok portfoliói találhatóak meg: ezekből minőségi nyomatokat, üdvözlőkártyákat, fotónyomatokat, illetve egérpadokat, bögréket, levelezőlapokat készíttethetünk (vagy vásárolhatunk). Akik iparművészettel foglalkoznak, kézműves holmijaikat árusítanák, azok az Etsy oldalán tölthetnek el hosszas órákat: az oldal saját bevallása szerint minden olyan dolog vételével és eladásával foglalkozik, amelyeket kézzel készítettek. Élelmesek blogjaikon saját webboltokat is készíthetnek (például a ZenCart segítségével). Áttekintésünk lényege azonban alkotói platformtól függetlenül ugyanaz: a kérdés már nem az, hogy megtaláljuk-e az eszközöket vagy platformokat, ezek ugyanis többnyire ingyenesen elérhetőek. A kérdés az alkotóknak és a kitörni akaróknak már az: tudják-e egészen pontosan, mit akarnak?

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Az elemzőket is meglepte, mekkorát nőtt a Magyar Telekom bevétele

Az elemzőket is meglepte, mekkorát nőtt a Magyar Telekom bevétele

Annyira nem bír a Fidesz Botkával, hogy már Kubatovot is ráküldték

Annyira nem bír a Fidesz Botkával, hogy már Kubatovot is ráküldték

Befenyítették Márki-Zayt: Hetente szervez forradalmat a kormány megdöntésére, semmilyen támogatást nem fog kapni

Befenyítették Márki-Zayt: Hetente szervez forradalmat a kormány megdöntésére, semmilyen támogatást nem fog kapni

Zamárdi is bejelentkezett a Red Bull Air Race helyszínének

Zamárdi is bejelentkezett a Red Bull Air Race helyszínének

Rikító sárgán búcsúzik a Mercedes SLC

Rikító sárgán búcsúzik a Mercedes SLC

Izgalmas 0-0-k a BL-ben – videók

Izgalmas 0-0-k a BL-ben – videók