szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Legyalogolt imáknak" tartja egy német kutató a híres perui Nazca-vonalakat.

A kutya egyike a "Nazca-állatoknak"
© AP
A titokzatos ábrák, a geoglifák a Limától 400 kilométerre délre található Nazca-sivatagban láthatók. Az állat- és emberábrázolások, növények, geometrikus minták Kr.e. 400 és Kr.u. 650 között, azonos módon készültek: a talajról lekaparták a felszíni vörös kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. A jelek szerint minden egyes kép - tekintet nélkül alakjára, méretére vagy témájára - egyetlen megszakítatlan vonalból áll. Az Andokhoz legközelebbi rajz egy kolibrit ábrázol, lejjebb a kontinens felé látható egy kardszárnyú delfin, amely az egyetlen ábrázolt tengeri állat, a tőle az óceán felé eső részen pedig, a pánamerikai autópályával elválasztva, egy pók és egy majom. Az ábrákat valószínűleg a nazca indiánok készítették, akik az inka birodalom felemelkedése előtti Peru egyes területeit lakták.

Az ábrákat egyesek az istenekhez szóló üzenetnek tartják, mások szerint az égitestek helymeghatározására szolgálhattak. Egy német kutató viszont "legyalogolt imáknak" véli - olvasható a New Scientist című tudományos hírportálon.

Thomas Gorka, a Müncheni Egyetem kutatója kollégáival öt geoglifarendszert vizsgált Palpa városa mellett, különös figyelmet fordítva a nagy trapezoidalakzatra. A kutatók, akik mérőműszereikkel 60 hektáros területet jártak be, a földi mágneses tér anomáliáit vizsgálták, amelyeket különböző mélységekben lévő különböző talajsűrűség váltott ki.

"A trapezoidon belül más vonalakra is bukkantunk, amelyek nem láthatók a levegőből" - számolt be vizsgálatairól Thomas Gorka egy londoni régészeti geofizikai konferencián.

Ismertetése szerint a ma látható geoglifák egy hosszú-hosszú építési folyamat legkésőbbi fázisában születtek. Az ábrarendszer e folyamat során állandóan változott: - új rajzok születtek, másokat töröltek, de átalakult a használat során is.

Némely vonal mentén erősebb földmágneses anomáliát mértek, mint a többi ábra esetében. Ebből Thomas Gorka kollégáival arra következtet, hogy az alattuk lévő talaj tömörebb. A tudósok meggyőződése szerint a talajt vallási rituálék közben taposták le, amikor az imádkozó emberek fel s alá gyalogoltak e vonalak mentén.

"Ez a tevékenység szorosan összefügg kerámiaedényeknek a vonalak mentén történő elhelyezésével, amelyeket vélhetően áldozati ajándéknak szántak" - hangsúlyozta Thomas Gorka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Négy tonna aranypénz az 1744-ben elsüllyedt hajóroncsban?

Négy tonnányi aranypénzt rejthet a Victory (Győzelem) nevű brit hadihajó roncsa, amely 1744 óta hever a La Manche-csatorna fenekén - állítják azok amerikai kincskeresők, akik tavaly májusban bukkantak a hajó maradványaira.