szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A klímaváltozáson és a növekvő tengeri hajóforgalmon kívül a kábítószer-kereskedők által jelzésre használt cianid jelenti a legfőbb veszélyt a szürkebálnákra, akik minden télen átkelnek a Kaliforniai-félsziget partjainál - figyelmeztetnek a mexikói hatóságok.

A tél beálltával a szürkebálnák elhagyják az északi Bering- és a Csukcs-tengert és mintegy két és félezer példány megkezdi vándorútját dél felé. Összesen húszezer kilométert tesznek meg, naponta átlagosan 145 kilométert.

"A mexikói partoknál a bálnák egy része a drogcsempészek által használt cianid miatt pusztul el" - mondta el Juan Rafael Elvira, a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Titkárságának munkatársa. A drogkereskedők a tengerbe rejtett kokaincsomagjaik helyének megjelölésére használják a cianidot, amely a vízzel keveredve fluoreszkál.

A 9-15 méter hosszú, 35 tonna súlyú bálnákból szakértők szerint 25 ezer példány él a földkerekségen, és úgy tartják, hogy a Csendes-óceán északnyugati partvidékén élő összes szürkebálna a mexikói vizekben születik.

A szakértő elmondta, hogy a gazdasági válság nem érinti a bálnák védelmére szánt kiadásokat - a mexikói kormány biztosítja a szükséges eszközöket, hogy ezek a fajok "menedékre leljenek a mexikói tengereken és születési bizonyítványuk is itteni keltezésű lehessen".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!