szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Korábban már mutattunk egy helyet, ahol számtalan bookmarklet beszerezhető...

Korábban már mutattunk egy helyet, ahol számtalan bookmarklet beszerezhető, ráadásul ingyen. Ezek speciális - JavaScript alapú - linkek, amelyek egy adott funkció gyors és egyszerű megvalósítását teszik lehetővé. Használatuk rendkívül egyszerű: a kódból a megszokott módon készítünk egy Könyvjelzőt vagy Kedvencek bejegyzést (attól függően, hogy melyik böngészőt használjuk), és ettől kezdve az adott funkciót ugyanúgy egy kattintással tudjuk aktiválni, mint ahogy a weboldalakat szoktuk megnyitni.
A dolog előnye - mondjuk a különféle beépülő plug-inekkel szemben -, hogy ez a megoldás nem igényel állandó extra erőforrásokat a géptől, így nem lassul a böngésző vagy a rendszer. Ráadásul a legtöbb bookmarklet esetében mindegy, hogy Windowson, OS X-en, vagy Linuxon dolgozunk, mint ahogy az is, hogy Internet Explorert, Chrome-ot, Firefoxot vagy más böngészőt használunk-e, hiszen egyaránt működnek mindegyikkel.
Lássunk tehát néhány hasznos kiegészítőt, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi munkát és szórakozást.
A telepítésük egyszerű: ahol közvetlenül a bookmarklet van megadva, ott csak rá kell húzni a böngésző könyvjelző-eszköztárára a linket, vagy könyvjelzőt kell létrehozni a linkből a böngészőnek megfelelő módon, például IE 8-ban a helyi menüben (kattintás jobb egérgombbal a linkre) az Add to Favorites... menüpontban. Ahol pedig az eredeti oldalt adtuk meg, ott a linkre kattintva lehet hozzájutni a bookmarklethez.

GMail This
Ezzel a bookmarklettel egy adott weboldal linkjét tudjuk egyetlen mozdulattal egy új Gmail levélbe illeszteni. A link a levél tárgy részébe kerül, a Téma mezőbe pedig az adott weboldal címét írja be a kód. Ezután természetesen tovább szerkeszthetjük a levelet.
Bookmarklet: Gmail This

Linkek rövidítése (TinyURL)
Ha egy fórumban, közösségi oldal üzenőfalán vagy akár egy dokumentumban szeretnénk linkeket közzétenni, praktikus az eredeti, sokszor rendkívül hosszú URL címeket rövidített formában használni. A linkek rövidítésére számtalan ingyenes online szolgáltatást használhatunk. Az egyik ilyen a TinyURL. Az alábbi bookmarklettel az éppen megnyitott weboldal címét küldhetjük egy mozdulattal „rövidítésre".
Bookmarklet: TinyURL link

Linkek rövidítése (Bit.ly)
Hasonlóan a TinyURL-hez, a Bit.ly is egy népszerű linkrövidítő szolgáltatás. Az alábbi bookmarklettel ezt használhatjuk. Hasonlóan az előzőhöz, itt is az aktuálisan megnyitott oldal rövidített linkjét kérhetjük, egy kattintással.
Bookmarklet: Bit.ly link

Link megosztása a FaceBookon
Ha pedig már linkek és közösségi oldalak is szóba kerültek, nem feledkezhetünk meg a FaceBookról. Ezzel a megoldással az éppen megnyitott oldal linkjét oszthatjuk meg azonnal a népszerű közösségi portálon.
Bookmarklet: Facebook link

Goolge fordítás
A Google Translate segítségével ne csak szavakat és mondatokat, hanem akár teljes weboldalakat is fordíthatunk egyik nyelvről a másikra. A Google oldalán található bookmarkletek segítségével ezt a szolgáltatást hozhatjuk egy gombnyomásnyi közelségbe. A könyvjelzőre kattintva azonnal láthatjuk az éppen nézett oldalt a kívánt nyelvre lefordítva.
A linkek elérhetők itt >>>

Weboldalak nyomtatás előtti átszabása

A Printwhatyoulike oldalról nem rég írtunk egy részletes bemutatót. Az oldal lényege, hogy a segítségével a nyomtatás előtt átszabhatjuk a weboldalakat, például kivehetünk képeket, bannereket, animációkat, menüket, variálhatjuk a karakterek stílusát stb.
Az alábbi bookmarklettel mindezt azonnal megtehetjük az éppen nézett weboldallal.
Bookmarkelet: Printwhatyoulike

Alexa

Az Alxea segítségével weboldalak látogatottsági adatait kérhetjük le, illetve összehasonlíthatjuk azokat egymással. E bookmarkletet használva az éppen megtekintett weboldal adatait tudjuk megnézni.
Bookmarklet: Alexa

TwitIt

Ha sok linket ajánlunk Twitterezés közben, érdemes megfontolni ennek a segédletnek a használatát. A megnyitott weboldalt linkjét ajánlhatjuk vele, ráadásul rögtön rövidített formában. A link beillesztése után még lehetőségünk van az üzenet szerkesztésére is, a megnyíló Twitter lapon.
Bookmarklet: TwitIt

PDF letöltés

Ha szeretnénk egy weboldalt PDF formátumban letölteni, ez az egyik legkényelmesebb megoldás. Egyszerűen kattintsunk a PDF Download bookmarkletre, s máris elindul az oldal PDF-be konvertálása, majd a letöltés. A különböző böngészőknek megfelelő változatot a készítők oldaláról tölthetjük le.
A linkek elérhetők itt >>>

Webes jegyzetek egyetlen kattintással

A szolgáltatás oldalán a WebNotes Basic változatot választva pillanatok alatt regisztrálhatunk, és utána máris használatba vehetjük bookmarkletünket.
Bármilyen weboldalon járunk is éppen, egyetlen kattintással előhívhatjuk a WebNotes saját eszköztárát, és kiemelhetünk az oldalon szövegeket, vagy jegyzeteket írhatunk hozzá.
Az ily módon kiemelt szövegeket vagy a létrehozott jegyzeteket egyetlen, kereshető felületen rendszerezhetjük a későbbiekben a My WebNotes oldalán, illetve ha az eszköztár aktív, akkor az adott oldal újbóli meglátogatásakor automatikusan megjelennek jegyzeteink a böngészőben.
Bookmarklet: WebNotes

Olvashatóbb online cikkek

Ha nem túl jó a szemünk, és szeretnénk weboldalakat egy mozdulattal olvashatóbb formába hozni (nagyobb karakterek stb.), akkor ezzel a bookmarklettel abszolút elégedettek leszünk. Egy mozdulat, és máris óriási betűkkel olvashatunk bármilyen online cikket, bejegyzést.
Bookmarklet: TidyRead

Szabadulás a reklámoktól és animációktól

Ha böngészés közben szeretnénk megszabadulni a bannerektől, Flash animációktól és egyéb, sokszor felesleges és zavaró objektumoktól, csak egy kattintás az alábbi bookmarkletre, és mindezen zavaró tényezőkre már csak a helyüket jelző feliratok emlékeztetnek majd.
Bookmarklet: Oldal egyszerűsítése

Videók letöltése

Végül egy népszerű téma: a videók letöltése az online megosztókról. Az All-in-one Video Bookmarklet segítségével egy kattintással tölthetünk le videókat FLV vagy MP4 formátumban a YouTube-ról, sőt más online megosztókról is (Google Video, Myspace, Dailymotion stb.).
A bookmarkletet a készítők oldaláról lehet elérni.
A linkek elérhetők itt >>> 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Budikat lopott el egy nő Pusztahencsén

Budikat lopott el egy nő Pusztahencsén

Csehszlovák időgép: teszten egy eredeti állapotú, 39 éves Skoda 120L

Csehszlovák időgép: teszten egy eredeti állapotú, 39 éves Skoda 120L

Három hónap absztinencia után elszabadult a tömeg London bulinegyedében

Három hónap absztinencia után elszabadult a tömeg London bulinegyedében