szerző:
techline.hu

Korábban már mutattunk egy helyet, ahol számtalan bookmarklet beszerezhető...

Korábban már mutattunk egy helyet, ahol számtalan bookmarklet beszerezhető, ráadásul ingyen. Ezek speciális - JavaScript alapú - linkek, amelyek egy adott funkció gyors és egyszerű megvalósítását teszik lehetővé. Használatuk rendkívül egyszerű: a kódból a megszokott módon készítünk egy Könyvjelzőt vagy Kedvencek bejegyzést (attól függően, hogy melyik böngészőt használjuk), és ettől kezdve az adott funkciót ugyanúgy egy kattintással tudjuk aktiválni, mint ahogy a weboldalakat szoktuk megnyitni.
A dolog előnye - mondjuk a különféle beépülő plug-inekkel szemben -, hogy ez a megoldás nem igényel állandó extra erőforrásokat a géptől, így nem lassul a böngésző vagy a rendszer. Ráadásul a legtöbb bookmarklet esetében mindegy, hogy Windowson, OS X-en, vagy Linuxon dolgozunk, mint ahogy az is, hogy Internet Explorert, Chrome-ot, Firefoxot vagy más böngészőt használunk-e, hiszen egyaránt működnek mindegyikkel.
Lássunk tehát néhány hasznos kiegészítőt, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi munkát és szórakozást.
A telepítésük egyszerű: ahol közvetlenül a bookmarklet van megadva, ott csak rá kell húzni a böngésző könyvjelző-eszköztárára a linket, vagy könyvjelzőt kell létrehozni a linkből a böngészőnek megfelelő módon, például IE 8-ban a helyi menüben (kattintás jobb egérgombbal a linkre) az Add to Favorites... menüpontban. Ahol pedig az eredeti oldalt adtuk meg, ott a linkre kattintva lehet hozzájutni a bookmarklethez.

GMail This
Ezzel a bookmarklettel egy adott weboldal linkjét tudjuk egyetlen mozdulattal egy új Gmail levélbe illeszteni. A link a levél tárgy részébe kerül, a Téma mezőbe pedig az adott weboldal címét írja be a kód. Ezután természetesen tovább szerkeszthetjük a levelet.
Bookmarklet: Gmail This

Linkek rövidítése (TinyURL)
Ha egy fórumban, közösségi oldal üzenőfalán vagy akár egy dokumentumban szeretnénk linkeket közzétenni, praktikus az eredeti, sokszor rendkívül hosszú URL címeket rövidített formában használni. A linkek rövidítésére számtalan ingyenes online szolgáltatást használhatunk. Az egyik ilyen a TinyURL. Az alábbi bookmarklettel az éppen megnyitott weboldal címét küldhetjük egy mozdulattal „rövidítésre".
Bookmarklet: TinyURL link

Linkek rövidítése (Bit.ly)
Hasonlóan a TinyURL-hez, a Bit.ly is egy népszerű linkrövidítő szolgáltatás. Az alábbi bookmarklettel ezt használhatjuk. Hasonlóan az előzőhöz, itt is az aktuálisan megnyitott oldal rövidített linkjét kérhetjük, egy kattintással.
Bookmarklet: Bit.ly link

Link megosztása a FaceBookon
Ha pedig már linkek és közösségi oldalak is szóba kerültek, nem feledkezhetünk meg a FaceBookról. Ezzel a megoldással az éppen megnyitott oldal linkjét oszthatjuk meg azonnal a népszerű közösségi portálon.
Bookmarklet: Facebook link

Goolge fordítás
A Google Translate segítségével ne csak szavakat és mondatokat, hanem akár teljes weboldalakat is fordíthatunk egyik nyelvről a másikra. A Google oldalán található bookmarkletek segítségével ezt a szolgáltatást hozhatjuk egy gombnyomásnyi közelségbe. A könyvjelzőre kattintva azonnal láthatjuk az éppen nézett oldalt a kívánt nyelvre lefordítva.
A linkek elérhetők itt >>>

Weboldalak nyomtatás előtti átszabása

A Printwhatyoulike oldalról nem rég írtunk egy részletes bemutatót. Az oldal lényege, hogy a segítségével a nyomtatás előtt átszabhatjuk a weboldalakat, például kivehetünk képeket, bannereket, animációkat, menüket, variálhatjuk a karakterek stílusát stb.
Az alábbi bookmarklettel mindezt azonnal megtehetjük az éppen nézett weboldallal.
Bookmarkelet: Printwhatyoulike

Alexa

Az Alxea segítségével weboldalak látogatottsági adatait kérhetjük le, illetve összehasonlíthatjuk azokat egymással. E bookmarkletet használva az éppen megtekintett weboldal adatait tudjuk megnézni.
Bookmarklet: Alexa

TwitIt

Ha sok linket ajánlunk Twitterezés közben, érdemes megfontolni ennek a segédletnek a használatát. A megnyitott weboldalt linkjét ajánlhatjuk vele, ráadásul rögtön rövidített formában. A link beillesztése után még lehetőségünk van az üzenet szerkesztésére is, a megnyíló Twitter lapon.
Bookmarklet: TwitIt

PDF letöltés

Ha szeretnénk egy weboldalt PDF formátumban letölteni, ez az egyik legkényelmesebb megoldás. Egyszerűen kattintsunk a PDF Download bookmarkletre, s máris elindul az oldal PDF-be konvertálása, majd a letöltés. A különböző böngészőknek megfelelő változatot a készítők oldaláról tölthetjük le.
A linkek elérhetők itt >>>

Webes jegyzetek egyetlen kattintással

A szolgáltatás oldalán a WebNotes Basic változatot választva pillanatok alatt regisztrálhatunk, és utána máris használatba vehetjük bookmarkletünket.
Bármilyen weboldalon járunk is éppen, egyetlen kattintással előhívhatjuk a WebNotes saját eszköztárát, és kiemelhetünk az oldalon szövegeket, vagy jegyzeteket írhatunk hozzá.
Az ily módon kiemelt szövegeket vagy a létrehozott jegyzeteket egyetlen, kereshető felületen rendszerezhetjük a későbbiekben a My WebNotes oldalán, illetve ha az eszköztár aktív, akkor az adott oldal újbóli meglátogatásakor automatikusan megjelennek jegyzeteink a böngészőben.
Bookmarklet: WebNotes

Olvashatóbb online cikkek

Ha nem túl jó a szemünk, és szeretnénk weboldalakat egy mozdulattal olvashatóbb formába hozni (nagyobb karakterek stb.), akkor ezzel a bookmarklettel abszolút elégedettek leszünk. Egy mozdulat, és máris óriási betűkkel olvashatunk bármilyen online cikket, bejegyzést.
Bookmarklet: TidyRead

Szabadulás a reklámoktól és animációktól

Ha böngészés közben szeretnénk megszabadulni a bannerektől, Flash animációktól és egyéb, sokszor felesleges és zavaró objektumoktól, csak egy kattintás az alábbi bookmarkletre, és mindezen zavaró tényezőkre már csak a helyüket jelző feliratok emlékeztetnek majd.
Bookmarklet: Oldal egyszerűsítése

Videók letöltése

Végül egy népszerű téma: a videók letöltése az online megosztókról. Az All-in-one Video Bookmarklet segítségével egy kattintással tölthetünk le videókat FLV vagy MP4 formátumban a YouTube-ról, sőt más online megosztókról is (Google Video, Myspace, Dailymotion stb.).
A bookmarkletet a készítők oldaláról lehet elérni.
A linkek elérhetők itt >>> 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orvosi igazolással hordhatnak lapos sarkú cipőt a Norwegian Airnél dolgozó nők

Orvosi igazolással hordhatnak lapos sarkú cipőt a Norwegian Airnél dolgozó nők

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság

Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva