szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dugongokat (Dugong dugon), a tengeri tehenek (Sirenia) rendjéhez tartozó emlősöket imádták abban a kőkorszaki szentélyben, amelyet francia régészek tártak fel a Dubaitól 50 kilométerre északra fekvő kis elhagyatott szigeten.

A szentélyt feltételezések szerint Kr.e. 3500 és 3200 között emelhették. A napjainkban néptelen szigeten 6500 évvel ezelőtt egy halászfalu állt, amelynek lakói kerek házakban éltek, halászhálót fontak, és horgokat készítettek kagylóhéjból.

A dugongcsontokat már korábban felfedezték, de a régészek eredetileg úgy vélték, hogy egy kőkorszaki "vágóhíd" hulladékára bukkantak. Ám a leletek alaposabb vizsgálata kimutatta, hogy gondosan megtervezett építményről van szó, amelybe 40 dugong földi maradványait installálták. Rendkívül sok, szám szerint 1862 tárgyi emléket találtak, beleértve a kagylókból készített gyöngyöket és különböző szerszámokat (osztrigakagylóból előállított horgászhorgokat, kőpengéket, késeket és csonteszközöket). A régészek szerint a kultikus építmény a nagytestű vízi emlősök tiszteletére végzett rítusoknak adott otthont.

"Sehol másutt a világon még nem tártak fel ilyen, az új kőkorszakból származó kultikus helyet. Hasonló építmények Ausztrália partvidékén ugyan előkerültek, ám ezek csupán néhány száz évesek" - hangsúlyozták a francia régészek, akik felfedezésükről az Antiquity című szaklapban számoltak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után

Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Kiszivárgott közel 1000 vállalati VPN-szerver adata, köztük rengeteg jelszó

Kiszivárgott közel 1000 vállalati VPN-szerver adata, köztük rengeteg jelszó