szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közép-európai Egyetem, a CEU klímaváltozási konferenciáján vett részt Dennis L. Meadows, a korlátozott erőforrásokra figyelmeztető számítógépes világmodellek egyik megalkotója. A klímavédelmi mozgalmak elméleti megalapozójának tartott amerikai professzor szerdán dicsérte Sólyom Lászlót, bírálta a magyar kormányt a vasútbezárások miatt, sőt még nyilatkozott a hvg.hu-nak is.


hvg.hu: Professzor úr, ön annyira okos! Hogyhogy nem kapott még Nobel-díjat?


Dennis L. Meadows: Környezetvédőknek nem szoktak Nobelt osztogatni. Al Gore volt amerikai alelnök megkapta, de ő sem a szaktudományokban, hanem béke-díjas lett. Meg aztán kaptam én is egyet, a japán Nobelt - a Japán-díjat, amivel idén tüntettek ki.

hvg.hu: Azt mondják, annyi interjút adott már, hogy belefáradt a nyilatkozatokba. Mondjon öt kérdést, amit még sosem tettek fel Önnek!

D. M.:
Évente legalább 50-300 beszédet tartok, egész életemben talán nyolcezer alkalommal kérdeztek előadások közben vagy interjúkban - nem emlékszem olyasmire, amiről még ne faggattak volna.

hvg.hu: Akkor jöjjenek a mi kérdéseink: legismertebb műve A növekedés határai, amelyet három szerzőtársával, köztük feleségével, Donellával közösen jegyez. A könyv egy globális számítógépes modellen alapul, amelyet a Római Klub megbízásából 1970-72-ben dolgoztak ki. Korábban annyit lehetett tudni, hogy az 1900 és 1975 közötti időszakra lefuttatva működött a modell. Az azóta eltelt több mint harminc évre mennyire érvényes ez?
 
D. M.:
Dán kutatók éppen most hasonlították a legfrissebb adatokkal az előrejelzésünket, és meglepő egyezéseket találtak.

hvg.hu: A pesszimista vagy az optimista jóslataikkal?

D. M.: A pesszimistákkal.

hvg.hu: Vagyis bekövetkezhet az, amitől 37 évvel ezelőtt próbálták megóvni a világot: a túl gyors népességnövekedés és a hirtelen gazdasági fejlődés túlcsorduláshoz, majd drasztikus visszaeséshez vezet, de a legjobb esetben is stagnálás következhet az erőforrások kimerülésével.

Dennis L. Meadows
© AP

D. M.:
Az adatok szerint megkezdődhetett az a hirtelen folyamat, amitől tartottunk.

hvg.hu: A mostani világválság is ebbe illik bele?

D. M.: Sokan azt mondják, a mi modellünket igazolja ez is. Szerintem nem, de valami igazság lehet benne. Egy hosszabb távú ciklus, az úgynevezett Kondratyev-ciklus kapitalista országokban tapasztalható, 50-60 évenként előforduló ingadozását éljük át most. De ez a válság összefügg az általunk előrejelzett problémákkal is. Hiszen az ingatlanlufi is a szűkös források miatt durrant ki Amerikában, ami aztán továbbgyűrűzött a pénzpiacokra, majd az egész gazdaságot recesszióba sodorta. 

hvg.hu: Hogyan hat az energiaforrások szűkössége az ingatlanpiacra?

D. M.: Egyszerű: a mostani krízis kiváltó oka az volt, hogy az amerikai másodrendű besorolású jelzáloghitelek bedőltek. A rossz adósoknak ugyanis választaniuk kellett: vagy a fűtést fizetik ki, vagy a házukra felvett hitelt törlesztik. Sokan a fűtést választották, mert a drága olaj miatt megnövekedett a számlájuk. E városközpontoktól távoli ingatlanok közben veszíteni kezdtek az értékükből, mert megközelítésük drágult, az egyre többe kerülő üzemanyag miatt. Amikor tehát a bankok árverezni kezdték a lefoglalt házakat, kiderült, hogy azok sokkal kevesebbet érnek, mint amennyire a hitelezők gondoltak - ez viszont a pénzügyi rendszert roppantotta meg.

hvg.hu: A CEU-n tartott eladásában és a konferencia közben rendezett sajtótájékoztatón egyaránt bírálta a magyar kormányzati terveket a vasúti szárnyvonalak bezárásáról. A svéd Anders Wijkmannal, a Római Klub alelnökével együtt butának, illetve holdkórosnak tartotta az ötletet - ahhoz hasonlította ezt, mintha a válság kellős közepén a kormány értéktelen jelzálogpapírokba fektette volna a pénzét.

D. M.: Egy német tanulmány szerint harminc év múlva a világ olajkitermelése felére csökken. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyag tovább fog drágulni. Eközben Magyarországon autópályákat építenek, és visszafejlesztik az energiatakarékos vasutat. A szárnyvonalak bezárása a fővonalak forgalomcsökkenéséhez vezet majd, így később azokat is be lehet zárni.

hvg.hu: A sajtótájékoztatón nemcsak bírálta a magyar politikusokat. Sólyom Lászlót kifejezetten dicsérte, mint olyan államférfit, aki megértette a környezeti kihívásokat, és meg is próbál a nemzetközi színtéren fellépni a környezetvédelemért.

D. M.: Ez így van, a kérdés azonban az, hogy a magyarok mennyire támogatják ebben az elnöküket. Állítólag nem biztos, hogy újraválasztják Sólyom Lászlót.

hvg.hu: Rokoni szálak fűzik Magyarországhoz, hogy ennyire sokat foglalkozik velünk?

D. M.:
Nem, egyáltalán nem, de éltem is itt egy ideig. 1986-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanítottam, és akkor pár hónapot itt töltöttem. Egyébként az egyetem rendszerváltás utáni új nevét is én adtam... Az egyetem rektora, Csáki Csaba a rendszerváltáskor felhívott engem, hogy két névváltoztatási javaslat fekszik előtte. Az egyik szerint budapestinek, a másik szerint magyarnak kéne hívni az intézményt. Azt javasoltam, elégedjenek meg a szerényebb, Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem elnevezéssel. Így is lett.

hvg.hu: És mi az a Balaton Group, amelynek egyik létrehozója volt?

D. M.: Még a feleségem, Donella ismerkedett meg itt egy mérnök-közgazdásszal az ENSZ egyik konferenciáján. A magyar szakértőt nagyon érdekelték a fenntartható fejlődés problémái. Ez a magyar energiapolitikus felajánlotta Donellának, hogy szívesen látná a számítógépes világmodellek szakértőit, akiket a Balaton partjára hívna meg. Gondolkoztunk, aztán elfogadtuk az invitálást. Így kezdődött 1982-ben a Balaton-csoport tanácskozássorozata, amelynek 28. fordulóját rendeztük meg most szeptemberben. 

hvg.hu: Ki volt ez a magyar szakértő?

D. M.: Kapolyi László. Később miniszter lett, de 1989-ben azt mondta, nincs több pénze a tanácskozássorozat folytatására. Azóta a Balaton Group rendezvényeit mi finaszírozzuk. 

hvg.hu:  Hát, Kapolyi László azóta meggazdagodott, akár pénzelhetné is a fórumot. Tudományos emberként került egyébként olyan helyzetbe, ami etikai konfliktust okozott önnek?

D. M.: Egyszer kaptam volna egy félmillió dolláros megbízást, de cserébe olyasmit kértek volna, ami ellentétes volt a meggyőződésemmel. Visszautasítottam, és ezt megdöbbenéssel fogadták  a projekt gazdái;  addig még nem találkoztak olyan emberrel, aki ellenállt volna a pénzüknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó