szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár az iPad szinte még meg sem jelent, máris a figyelem középpontjába került.

Bár az iPad szinte még meg sem jelent, máris a figyelem középpontjába került. A figyelem középpontja jelen esetben azonban nem biztos, hogy jót tesz az Apple cégnek: a legtöbb blogbejegyzés, cikk és kritika egybehangzóan állítja, hogy az iPad nem tud semmit, de legalább nagyon drága.  Mi egyelőre várakozó állásponton vagyunk, azonban tény, hogy a multitasking, az USB csatlakozás és az egyéb apróságok (OS-X… haha ) hiánya, szinte mindenkiben vegyes érzelmeket kelt Steve Jobs legújabb „csodájával” szemben. Nem is beszélve a névről, a „pad” ugyanis egyben intim betétet is jelent… Hogy az iPad végre sikeressé teszi-e a tábla PC-ket, azt majd meglátjuk – az biztos, hogy ez eddig még senkinek sem sikerült.

Most azonban egy kicsit komolyabb dologról van szó, mint a fanyalgó internetezők által készített „Hitler nem szereti az iPad-ot”  és hasonló videókról. A kínai Shenzhen ugyanis pert fontolgat az Apple ellen, P88-as típusjelű tábla PC-jük megjelenésének ellopása kapcsán. Lássuk, mennyire hasonlít a két termék!

A kínai cég tábla PC-jét tavaly októberben mutatták be, és Wu Xiaolong, a cég elnökének elmondása szerint: „… amikor megláttuk az iPad bemutatót, úgy éreztük, hogy hátba támadtak. Ez egyértelműen az általunk kialakított dizájn – volt idejük ellopni, hiszen a P88-at hat hónappal ezelőtt nyilvánosan bemutattuk Berlinben, az IFA (International Electronics Fair) kiállításon, ahol az Apple is jelen volt.” 

A P88-nak egyébként 10,2”-os érintés érzékeny kijelzője van,  Intel Atom 1,6 (GHz) processzor a motorja, és kb. másfél órát bír ki akkumulátorral. Windows fut rajta (van tehát multitask). Az iPad ellenben egy kisebb, 9,7”-os kijelzővel rendelkezik, a processzor pedig egy kifejezetten erre a célra készült 1 GHz Apple A4, az akkumulátora pedig közel tíz órás üzemidőt biztosít. A konfiguráció tehát eléggé eltérő… a kinézet pedig? Hát ez szubjektív: mivel egy tábla PC nem más, mint egy nagy kijelző, véleményünk szerint, minden tábla PC egyforma bizonyos szinten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!