szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyetlen gén mutációja szupernövénnyé változtathatja a hibrid paradicsomokat, melyek így több és édesebb termést hoznak génmérnökség nélkül is - közölték amerikai kutatók. A Nature Genetics című tudományos folyóiratban vasárnap közzétett tanulmányuk szerzői szerint a klasszikus növénytermesztési módszerekkel ugyanolyan ugrásszerű növekedés érhető el a terméshozamban, mint genetikai módosítással.

Mint Zachary Lippman, a Cold Spring Harbor Laboratory (New York) munkatársa írta, a paradicsom egyetlen génmutációjának egy kópiában való jelenléte akár 60 százalékkal növelte a terméshozamot és emelte a cukortartalmát is. A szóban forgó gén a növények virágzását kontrollálja, és eltérően viselkedett a paradicsom különböző változatainál.

Teljesen normális növényt eredményezett azonban, amikor a gén mindkét kópiája az adott módosulat volt. Lippman úgy véli, megállapításuk jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, következő lépésként a búzánál, szójababnál és más gabonáknál nézik meg, hogy ugyanez a hatás jelentkezik-e hibridjeiknél.

Lippman a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóival működött együtt 5 ezernél több paradicsomváltozat genetikai mutációinak feltérképezésében. A növények termését 2008-ban és 2009-ben több helyen szabadföldi termesztésben is ellenőrizték, és az eredményeket meggyőzőnek találták.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Tech

45 napig friss az új génkezelt paradicsom

Hosszan friss, minőségét akár 45 napig is megőrző, ezáltal pedig tovább tárolható genetikailag módosított paradicsomot termesztettek tudósok Indiában.