szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy orosz matematikus tudni véli, hol rejtette el Napóleon az 1812-es oroszországi hadjárat során elrabolt, becslések szerint mintegy 80 tonna aranyat, s most már szinte csak ki kell ásni - állítja a Komszomolszkaja Pravda című lap. Önkénteseket keresnek a munkához.

A hadjáratban 1812 őszén 600 ezer francia katona közel egy hónapon át fosztogatta Moszkvát, illetve azt, ami belőle a Kutuzov vezette orosz sereg ideiglenes visszavonulása után megmaradt: a Kremlt, a templomokat és a polgárok lakásait. Amikor Napóleon októberben parancsot adott a visszavonulásra, minden katona cipelt magával legalább 10 kilogrammnyi kincset: ezüstöt, aranyat, ékszert, ikonokat. A közös zsákmánnyal pedig vagy 200 szekeret raktak meg, így indultak el a Régi Szmolenszki úton.

Ott érte utol a francia sereget az orosz tél. A katonák éheztek, fáztak, és sokan eldobálták a nehéz kincseket. Ezekből a néhány kilogrammos csomagokból rendszeresen találnak is a kincskeresők az út bizonyos szakaszán. A 200 szekér pedig - mint a kortárs forrásokból tudható -sosem érkezett meg Franciaországba.

A lap korábban, már a hatvanas években is hirdetett akciót a 200 szekérnyi arany megkeresésére. Akkor egy tóra esett a gyanú, de ott több mint 20 évnyi kutatás sem vezetett sikerre.

Alekszandr Szerjogin történész, egy, a napóleoni kincsek keresésére alakult szervezet vezetője most bement a Komoszomolszkaja Pravda szerkesztőségébe, ahol elmondta: felkereste őket egy Párizsban élő orosz matematikus, aki hobbiból kutatta a témában a francia levéltárakat. E munkája során akadt egy igen furcsa metszetre. A kép egy Napóleon közvetlen környezetébe tartozó főnemest ábrázol, aki egyéb iratok szerint a kincsek szállításáért felelt. Az alkotó, egy akkori udvari festő azonban szembeötlő hibákkal ábrázolta a főurat, háromszögletű kalapját szokatlan módon a földre helyezte. A matematikus alapos tanulmányozás után arra jutott, hogy a metszet tulajdonképpen kincses térkép: a háttérben ábrázolt tájból és a csillagok állásából ki lehet számolni, hol a kincs, amelynek pontos helyét a kalapon lévő kokárda jelzi.

Szerjogin a konkrét helyet persze nem nevezte meg, és nem mutatta meg a metszetet sem, mivel a hely felismerhető, ha valaki tudja, mit keressen rajta. Annyit azonban elmondott, hogy az Oroszországban, Moszkvától mintegy 300 kilométerre található, nem messze a Szmolenszki úttól Kaluga közelében.

Úgy véli, nem a szekereket ásták el, csupán a szállítmányukat, és állítja, hogy találtak is már darabokat az utóbb elégetett szekerekből, valamint lócsontokat, és számos apróbb olyan tárgyat, amelyek bizonyítják, hogy jártak ott a franciák.

Az ásatásokat június 12-én, a napóleoni támadás évfordulóján szándékoznak megkezdeni, ehhez már kértek is segítséget a helyi önkormányzatoktól a terület lezárásához és őrzéséhez - írta a lap.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Iván Miklós Tech

El se ment az esküvőjére - 200 éves Napóleon második házassága

A francia császár, Napóleon 200 éve érkezett hatalmának csúcspontjára. Ugyanis 1810-ben Európa talán legelőkelőbb uralkodócsaládja, a Habsburgok is belementek abba, amit korábban mindenki elképzelhetetlennek tartott volna: feleségül adták az osztrák császár lányát a "felkapaszkodott korzikaihoz"'.

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!

Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!