szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyémánt-alapú számítógépek a jelenlegi szilíciumos komputereknél milliószor több adatot tárolhatnak a jövőben, és sokkal gyorsabbak is lehetnek – írja a Discovery News.

A lyukakkal szaggatott gyémántrétegek a jövőben a szuperszámítógépek új generációit alapozhatják meg.

Kaliforniai tudósok a kereskedelemben is elérhető technológiák révén apró, nitrogénnel töltött lyukakat hoztak létre nagyobb gyémántlapokon. A nitrogénnel lyuggatott gyémántok több milliószor több információt tudnak tárolni, mint a hagyományos, szilícium-alapú rendszerek. Működési sebességük pedig több tucatszorosa az eddigi gépekének.

Mire jó az új technológia?

Hogy mire lehet használni a megnövekedett lehetőségeket, még tanulmányozniuk kell a kutatóknak, néhány dolog azonban már bizonyosra vehető. Alighanem a titkosításban, kriptográfiában és a gyógyszerkutatásban lehet hasznos az ú technológia.

Nitrogén egyébként mindig is volt a gyémántokban, ezért sárgás némelyiknek a színe. Ezeket a nitrogénnel „dúsított” gyémántokat régóta tanulmányozták a kvantummechanikával foglalkozó kutatók.

A mostani kísérleteket is jól ismert módszerekkel hajtották végre – mondta eredményeikről David Awschalom, a University of California, Santa Barbara kutatója, aki az ACS Nano Letters című lapban megjelent közlemény társszerzője. Online rendelésekből be lehet szerezni ehhez szükséges eszközöket, tulajdonképpen csak a gyémántrétegek „mintázásához” kell egy speciális berendezés szerinte.

Hibák a gyémántban

A tudósok atomi méretű hibákat csináltak az egyébként tökéletes gyémántokban. Ugyanakkor egy ilyen technológia komoly precizitást igényel. Ezért a kutatók mesterségesen és szabályos elrendezésben hoztak létre nitrogén-lyukakat a gyémántrétegekben.

A University of California, Santa Barbara munkatársai a Lawrence Berkeley National Laboratory kutatóival dolgoztak együtt. Először egy ionsugárral kiütöttek két szénatomot (a gyémánt tiszta állapotban csak szénatomokat tartalmaz), aztán ezeket egy nitrogénnel cserélték ki.

Több a lehetőség

Egy másodperc alatt 4000 nitrogénatomot tudtak „beültetni” a gyémántrétegbe, egy perc alatt pedig jónéhány centiméternyi „lapos” gyémántot „lyuggattak ki”. Az így létrehozott felület lyukaiban egy elektronnal több van. A hagyományos komputerekben nem így működik az információtárolás, hanem 0 vagy 1 a lehetséges tárolási kód. (Folyik-e áram az áramkörben vagy sem, ettől függően 0 vagy 1 a tárolt érték.) A gyémánt alapú komputerben viszont sokkal több a lehetőség, hiszen az egyetlen pluszelektron spinje számít, ez képes tárolni az információt. (Az elektron spinje az elektron forgástengelye körüli impulzusmomentuma.)

Egyelőre még nem is lehet tudni, mennyire gyorsulhatnak fel a számítógépek az elektronspin-alapú tárolás révén, de az biztos, hogy nem a hétköznapi gépekben tűnnek majd fel ezek a módszerek a közeljövőben. A kvantumgépek rendkívül bonyolult – matematikai és számítástechnikai - problémák megoldásakor viszont nagyon hasznosak lehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A számítógép, egy német találmány

100 esztendős lenne az 1910 június 22-én Berlinben született Konrad Zuse, a számítástechnika úttörője, akinek találmánya a világ első számítógépe.

hvg.hu Tech

Tévézés a számítógépen, bárhol a lakásban

Az Elgato EyeTV Netstream DTT kütyüjét teszteltük, amelynek a segítségével a digitális földi sugárzású tévéadásokat nézhetjük a család bármelyik számítógépén, a helyi hálón keresztül. Sőt, még az iPhone-on is tévézhetünk így!

hvg.hu Tech

Számítógépes vírus okozta a légikatasztrófát

Egy 2008-as spanyol légiszerencsétlenség utólagos vizsgálata kiderítette, hogy a központi számítógép hibaelhárító rendszere egy rosszindulatú szoftver miatt nem működött megfelelően.

MTI Plázs

Kilencéves kor alatt tilos a számítógép

Kilencéves kor alatt az iskolákban nem szabadna számítógépet használni, mert a technológia túlzott alkalmazása tönkreteszi a gyermekek összpontosítási képességeit - állítják neves brit kutatók.