szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Országos Levéltár (MOL) honlapján közzétettek néhány dokumentumot, amelyek azon ritka eseteket rögzítik, amikor bizonyos perekben "nyelvtörténeti jelentőségű" káromkodásokat idéztek fel a tanúk.

A hajdan elhangzott káromkodásoknak csupán kis töredéke ismerhető meg, hiszen ezek jellegükből adódóan ritkán öltöttek írott formát. A levéltári szakértő, Zsupos Zoltán szerint általában olyan bűnügyek kapcsán rögzítették írásban is az elhangzottakat, amikor a nyelvi agresszió fizikaiba csapott át. Például 1776-ban Gömör vármegyében, Sánkfalván egy jobbágy szekérrel a gazdasszonya utasítására fáért indult, de útközben a szomszéd falu birtokosának tiszttartója az engedéllyel rendelkező emberre támadt, és káromkodások között fejszéjével szétvágta a szekér egyik kerekét.

Szobonya György vallomása szerint: „... a tiszttartó, több illetlen káromkodó szavai között (mellyekrűl már a tanú megfelejtkezett) No kutya veszett teremtette úgy mond, csak próbálj te által menni a hídon, mindjárt össze vagdalom az szekeredet, s tüzet rakok belőle az híd végin. Annak utána kezde rimánykodni az legény, mondván: Tisztartó Uram! ha már úgy vagyon a dolog, mint hogy az hídon meg nem fordulhatok, hadd menjek által, s hadd forduljak meg, hogysem valami kárt valljak, inkább visszatérek. Ezt, hogy látta volna a tanú, által mégyen ő is az hídon, köszöntvén a tiszttartót, ki is meg sajditván a tanúnak hóna alatt lévő fejszéjét, erőszakosan el vette tőle, és midőn már a hídon túl viszafordulóban lett volna az említett jobbágy, akkoron ugyanazon erőszakosan el vétetett fejszével össze vagdalta a szekérnek egyik kerekét, mondván veszett teremtette, tudd meg kitsoda Perbesnek az ura: mond meg az uradnak, hogy én vágtam össze az kerekedet, most ugyan a kerekedet vágtam, de ha másszor fogsz ide jönni a marhádat lövöm keresztül."

A MOL által közzétett tanúvallomások ennél cifrább káromkodásokat is tartalmaznak, ezeket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Pénzbírság káromkodásért

Pénzbírságot vezetett be egy észak-lengyel kisváros a nyilvános káromkodásért, a vulgarizmus elleni hadjárat a jelek szerint sikeres - jelentette hétfőn a Gazeta Wyborcza lengyel napilap.

Itthon

Nem volt káromkodás az első Gyurcsány-beszédben

A kormányfő blogján nyilvánosságra hozta a május 26-iki kibővített MSZP-frakcióülésen elmondott vitaindító beszédét. "Eddig csak a záró előadást ismerhette meg az, aki akarta. Most nyilvánosságra hozzuk a nyitó beszédet. Azért, mert nincs benne semmi titkolnivaló, azért, mert minden sorát vállalom - írja Gyurcsány. Közöljük a teljes szöveget.

hvg.hu non-base

A káromkodás impotenciát okoz

A gátlástalanul káromkodó férfiak az impotencia veszélyének teszik magukat, mert olyan szavakat koptatnak el az állandó ismételgetéssel, amelyek férfiasságukat tudnák megvédelmezni.

MTI Plázs

Csökkentheti a fájdalmat a káromkodás

Csökkentheti és tovább elviselhetővé teheti a fizikai fájdalom érzetét, ha káromkodással engedi ki a gőzt az érintett - állapították meg a Keele-i Egyetem kutatói.

Gazdaság

Tízszeres büntetés káromkodásért a médiában

Az amerikai szenátus által elfogadott törvényjavaslat értelmében a korábbi 27500 dollárról akár 275 000 dollárra büntethetik a rádió- és tévéadókat, amennyiben a műsoraikban szereplők káromkodnak.

Szarka Gábor szerint a színművészetisek “évtizedes pusztulatot” védtek

Szarka Gábor szerint a színművészetisek “évtizedes pusztulatot” védtek

Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját

Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból