szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Global Heritage Fund jelentése szerint világszerte 12 ókori és kora középkori emlék fennmaradása is veszélybe kerülhet - írja a CNN.

A Global Heritage Fund (GHF) nevű San Franciscó-i szervezet 12 történelmi nevezetességet sorol fel frissen elkészített listáján. A listán azok az épületek szerepelnek, amelyekben maradandó károk keletkezhetnek. A GHF közben arra is emlékeztet, hogy ha jó karban tartanák ezeket az emlékeket, akkor nagy turisztikai vonzerőt jelentenének.

A 12 veszélybe került történelmi nevezetességet az elhanyagoltság és a hibás fenntartás fenyegeti. Összesen 200 fejlődő országbeli helyszín állapota kockázatos, ám 12-nél akár visszafordíthatatlan elváltozások következhetnek be a GHF szerint.

Három helyszín a Közel-Keleten található: Irakban Ninive, Palesztinában Hisám palotája, Törökországban pedig az örmények egykori központja, Ani fennmaradása kérdéses. Ani a 11. században keletkezett, Örményországhoz közeli területen fekszik. Egykor az "Ezer Templom Városának" nevezték, mára viszont az összeomlás szélére került számos épülete. Pedig Ani jelentőségét a GHF nem tudja eléggé hangsúlyozni, a szervezet ügyvezető igazgatója, Jeff Morgan szerint "Ani valószínűleg a világ tíz legfontosabb történelmi nevezetessége között van, Machu Picchuval és Angkorral együtt. Hihetetlen". Ani azonban áldozatává válhat a török-örmény ellentéteknek, a két ország határán az enyészet vár a páratlan szépségű emlékekre.

Az iraki nagyváros, Mószul közelében lévő Ninivét szintén veszély fenyegeti. Ez volt az asszír birodalom fővárosa Kr. e. 705 és 612 között. Ninivét nem a háború veszélyezteti az amerikai szervezet szerint, hanem az építésügyi előírások, amelyek nyomán az ókori település területének 40 százalékát újonnan épített létesítmények takarják. A palesztin területeken lévő épület, Hisám palotája szintén a 12 veszélyeztetett helyszín között van. Az iszlám hitű Omajjád-dinasztia idején felhúzott épületet 747 körül egy földrengés rombolta le, és akárcsak az iraki Ninivét, ezt a palotát is a városfejlesztés fenyegeti.

A GHF szerint a 12 veszélyes helyszín: Mahansrhangarh (Banglades), Mirador (Guatemala), Sans Souci-palota (Haiti), Maluti-templomok (India), Lamu (Kenya), Famagusta (Ciprus), Taxila (Pakisztán), Intramuros és Fort Santiago (Fülöp-szigetek), Kherszonészosz (Ukrajna).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket, a nagyfelbontású felvételeket hamarosan ingyenesen tanulmányozhatja bárki, akinek internetes hozzáférése van - jelentette be közleményben az Izraeli Régészeti Hivatal (Israel Antiquities Authority, IAA).