szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy holland egyetemen végzett kutatásról szóló hír jelent meg a tegnapi nap során az interneten: eszerint a vezeték nélküli internetelérést lehetővé tévő wifi-állomások károsítják, sőt, akár el is pusztíthatják a fákat. Megkerestük az egyik kutatót, aki magyarázatot adott az értesülésre.

November 19-én került fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság holland megfelelőjének, a Holland Rádiókommunikációs Ügynökségnek (Antennebureau) a honlapjára a hír, amely a wifi-állomások fákra gyakorolt hatásáról szóló tanulmánnyal kapcsolatos „első benyomásokat” közli. A kutatás a Wageningen Egyetemen folyik, a Hollandia nyugati részén fekvő Alphen aan den Rijn városka megbízásából. Miután a város weboldalán is megjelent, a hírt rövidesen átvették a nemzetközi honlapok, blogok is.

A tanulmány szerint a wifi-állomások sugárzása negatív hatással lehet a közelükben lévő növények egészségére. Az egyetem kutatói a virágos kőrisfák (fraxinus ornus) levelein vették észre, hogy az elmúlt években „repedések, dudorok, elszíneződések és a szövethalál egyéb formái” jelentek meg rajtuk. Annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban a vezeték nélküli hálózatok okozzák-e az elváltozást, a kutatók három hónapon keresztül figyelték meg az ismert wifi-állomások közelében lévő fák leveleit.

Elszáradnak a fák a vezeték nélküli szélessávtól? Legkésőbb februárban megtudjuk
©

Ez alatt az idő alatt a 100 milliwatt teljesítményű, 2412-2472 megahertzen sugárzó adók 50-300 centiméteres körzetében lévő fák levelein „fémes elszíneződés jelent meg, aminek eredményeként a levelek sejtjeinek felső rétege eltűnt. A levelek ezután részben vagy egészben kiszáradtak és elhaltak”. A kutatók emellett azt találták, hogy a wifi-pontok közelébe ültetett kukoricanövények lassabban nőttek és később indultak virágzásnak, mint a sugárzástól távolabb lévő társaik.

A meglepő eredményekkel kapcsolatban általunk megkérdezett szakértő „komolytalannak” nevezte a kutatási anyagot, amelyben semmilyen hivatalos publikációt nem tüntettek fel. A Wageningen Egyetem növényi sejtbiológia tanszékén sikerült utolérnünk a kutatásban résztvevő André van Lammerent, aki segített megmagyarázni az eddigi értesüléseket.

„Nem hivatalos publikáció került ki a világhálóra, a tanulmány még nem készült el teljesen, ezért egyelőre nem is szeretnénk bővebben kommentálni a megjelent híreket” – válaszolta a holland kutató a hvg.hu kérdésére. „Ha minden jól megy, még az idei év során befejeződik a kutatás, utána részletesen beszámolunk a felfedezésről.”

Annyi kiderült az Antennebureau híradásából is, hogy a kutatók további vizsgálatok során szeretnék igazolni vagy cáfolni, hogy a jelenség hosszabb távon is jelentkezik-e, illetve, hogy ezt mennyire befolyásolja a távolság a wifi-állomásoktól. A holland közlemény szerint a részletes tanulmányt egy 2011 februárjában megrendezett tudományos konferencián hozzák nyilvánosságra.

A kutatók igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy nagyon kezdetleges kutatási eredményekről van szó, amelyek elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat kezdeményezzenek, de távolról sem megfelelőek ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: a wifi káros a fák számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nyilvános wifihálózaton támadnak a hackerek

Kávézókban, repülőtereken gyakori a laptopon internetező diákok, menedzserek látványa, főleg az előbbiek előszeretettel használják a védelem nélküli, vagy éppen nyilvános vezeték nélküli hálózatokat. Ezt használják ki a hackerek, ugyanis a felhasználókat így egy egyszerű trükkel rá lehet venni, hogy önként szolgáltassák ki adataikat.

Napi merítés

Laptoplopás ellen wifivel

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a szeretett laptopunkat ellopják, rajta a dokumentumokkal, fényképekkel és befejezetlen munkákkal. A Pazar cuccok blog egy laptoplopás elleni módszert mutat be.

hvg.hu Tech

Halott a wifi, mondja az Ericsson

Olyan gyorsan fejlődik a mobil szélessáv, hogy a WiFi hotspotok rövid idő alatt feleslegessé válhatnak, nyilatkozta egy stockholmi konferencián az Ericsson marketingigazgatója.

MTI Gazdaság

Wifi és étterem az utak mentén

A Mol Nyrt. a Marché International étteremlánccal együttműködve hat benzinkútnál hoz létre magas színvonalú éttermet, egyenként több száz millió forintos beruházással. Ugyanakkor az ország 100 Mol-kútján ingyenes WiFi-szolgáltatás vehető igénybe.

Bari Máriusz Tech

Nincs még láthatatlan tank, de tíz perc alatt törhető a WiFi

Az amerikai szakértők hosszú évtizedeket jósolnak még addig, míg láthatatlan tankok és a filmekből ismert terminátorrobotok csaphatnak össze a harcmezőkön emberi csapatok helyett. A robothadviselés mellett azonban nem tekinthetünk el azon informatikai vonalon vívott csatáktól sem, amelyek lassan nyíltan zajlanak nemzetek között.