szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A netnek, pontosabban a blogoknak, fórumoknak és kalóz-(leak)-videóknak köszönhetően idén is sok mindent...

A netnek, pontosabban a blogoknak, fórumoknak és kalóz-(leak)-videóknak köszönhetően idén is sok mindent sejtethettünk, tippelhettünk, még jóval a hivatalos bejelentések előtt. Az interneten éppen ez a szép és izgalmas… Találgatás, spekuláció, elemzések, buzgó guglizás egy-egy kiszivárgott koncepciókép vagy infómorzsa után, hogy aztán a megfelelő fórumokon jól kielemezhessük. A jelenség ebben az évben legélesebben talán az iPad 2010 januári megjelenése előtt bontakozott ki: még csak „Apple tablet” volt a neve, de már rengeteg infó és találgatás keringett a hálón.

De hasonló lelkesedés és találgatás előzte meg a Google új szolgáltatásait, vagy a következő generációs iPhone-okat. Lássuk, mire tippeltünk, miről szóltak a pletykák 2010-ben; és persze a lényeg: mi bizonyult igaznak, mi nem, és egyáltalán: mi lett belőlük?

Apple táblagép
Idén januárban jelent meg, a pletykák és találgatások már 2009-ben elkezdődtek, és persze javában folytak még 2010 elején is, egészen a bejelentésig. Sokak szerint „iTablet” lett volna a neve – ez a jóslat nem vált be. A hardver kiépítést sem találták el teljesen a rajongók, sőt szerény véleményünk szerint a korai koncepcióképeken jobban nézett ki a végül iPadre keresztelt masina, mint a végleges termék.

Ez persze szubjektív megítélés – egy dologban azonban mindenki egyetértett, még a találgatások idején is – az Apple táblagépe valószínűleg forradalmasítani fogja a tábla PC piacot (amely piac igazán nem is létezett az iPad előtt). A találgatás tehát ebben az esetben bevált; igaz a kütyü nevét senki nem találta ki (pedig milyen logikus), az iPad azonban jött, látott és győzött. Pontosan, amire számítottunk.

 Windows Mobilok – megújult erővel
A PCMag már 2009-ben megjósolta,hogy a „Windows mobil megújul vagy meghal” – ennek az állításnak, ha erős túlzás is, azért van némi alapja: az iPhone és az androidos telefonok mellett, az „eredeti” Windows mobilok szinte idejétmúltnak tűntek 2009-ben és 2010 elején. Aztán megjelent a Windows 7, és újult erőre kaptak a találgatások: ha a Microsoft ilyen remek operációs rendszert képes összerakni, akkor ennek valószínűleg hatása lesz a cég mobiljaira is. A pletykák és találgatások helyesek voltak: Redmondban „kidobták” az eredeti elképzelést, és nulláról kezdték fejleszteni a megújult Windows telefonokat, illetve operációs rendszert – később meg is érkeztek az első fecskék, Windows Phone 7 néven.

Steve Ballmer februárban bemutatta a Windows Phone 7 szériát, ám a forgalmazás csak idén novemberben kezdődött meg, így a piacra gyakorolt hatást már csak jövőre fogjuk tudni elemezni. A megújulást azonban eltaláltuk – a Microsoft nagyon helyesen, és még időben váltott, életképes alternatívát kínálva a WebOS, iOS és Android megoldások mellett.

 Google közösségi hálózat
Az év talán legnagyobb csalódása, sőt talán mondhatjuk úgy, hogy „buktája”. A legfurcsább az egészben, hogy a Google termékei általában nem arról híresek, hogy megbuknának (Gmail, Maps, Docs, mind-mind sikertörténet a maga nemében). Nem csoda hát, hogy az első pletykák feltűnésekor mindenki forradalmat vizionált, a Google tönkreteszi a Facebookot (vagy a Twittert, attól függően, ki, milyen jellegű szolgáltatásra tippelt), megreformálja a közösségi hálózatokat stb. Később kiderült, hogy a Gmailbe integrált közösségi funkcióról lesz szó – ekkor már kezdtek megjelenni az ellenvélemények is…

Google ide vagy oda, sokan nem értették, hogyan lesz a kettő integrálva, illetve miért is jó ez az integráció a levelezéssel. Azután megjelent a Buzz, és elég hamar kiderült, hogy bár az alapötlet nem rossz, forradalomról szó sincsen. Ráadásul a szolgáltatást mindenki az arcába kapta, automatikusan (kikapcsolni pedig eleinte egyáltalán nem volt könnyű), a Buzz végül megannyi botrányos mellékzönge után (kiszivárgott e-mailcímek és kapcsolatok) eltűnt a süllyesztőben. Bármit is tippeltünk, ez esetben nem jött be: ebből nem lett semmi.

Palm-feltámadás
Sok Palm-rajongó egészen az utolsó pillanatig nem adta fel – sajnos nem lett igazuk, sokak kedvenc cége és kütyügyártója 2010-ben is folytatta lassú haldoklását, míg a WebOS alapú Verizon készülékek sem javítottak a helyzeten.  Áprilisban végül a HP felvásárolta a céget 1,6 milliárd dollárért.

Beatles az iTunesban
Kit érdeke,l van-e Beatles az iTunes-ban? Gondoltuk és tippeltük sokan, hogy aztán hatalmasat tévedjünk. A világ legnagyobb zeneboltjában évek óta nem lehetett kapni a világ egyik legnépszerűbb zenekarának albumait. A vita szinte az iTunes indulásáig nyúlik vissza, sokan azt tippeltük, hogy soha nem lehet majd Beatles albumokat vásárolni az Apple zeneboltjában. Még idén nyáron is, Yoko Ono nyilatkozata szerint: „ne tartsák vissza a lélegzetüket”  mire megegyezik az Apple és a Beatles-örökösök. Ennek ellenére idén novemberben megjelentek a Beatles szerzemények az online boltban, és mint várható volt, pillanatok alatt milliós eladási adatokat produkáltak. November óta 450 000 Beatles-albumot és több mint kétmillió Beatles dalt vásároltak a zenekedvelők. A legkelendőbb dal a „Here Comes the Sun”, a legjobban fogyó album pedig az „Abbey Road”.

Az új iPhone
Mindenki tudta, hogy lesz új iPhone, de senki nem tudta milyen lesz. Az Apple ezúttal még saját magát is felülmúlta titoktartásban, éppen ezért még nagyobb bombaként robbant, amikor áprilisban „kiszivárgott” egy iPhone 4 prototípus a Gizmodo jóvoltából. A „kiszivárgott” azért van idézőjelben, mivel azóta sem tisztázott, hogy valóban csak véletlen esetről van-e szó, esetleg egy nagyon gondos és profi vírusmarketing kampányról… Mindenesetre érdekes történet: hogyan veszíthet el valaki egy prototípus telefont, ami iPhone 3GS-nek van „maszkírozva”, egy bárban, és egyáltalán, hogyan került hozzá?. Mennyi az esélye annak, hogy ez az elveszített telefon aztán a Gizmodóhoz, és ezáltal a netre kerüljön? Mindenesetre áprilisban véget értek a találgatások, mivel elég sok mindent megtudtunk a prototípus alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusban meghalt Trini Lopez

Koronavírusban meghalt Trini Lopez

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

Meghalt Marschall Péter tévés producer

Meghalt Marschall Péter tévés producer