szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világhálón töltött túl sok vagy túl kevés idő is depressziót válthat ki a tinédzsereknél svájci kutatók szerint.

A Pediatrics című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint ez nem jelenti azt, hogy az internet a felelős a depresszió kialakulásáért. Másfelől azoknál a tinédzsereknél is fokozott a betegség veszélye, akik nem szörfölnek az interneten. Szakemberek szerint az utóbbinak az a magyarázata, hogy a gyerekek napjainkban egyre inkább a világhálón teremtenek kapcsolatot, építenek barátságot, így azok, akik nem csatlakoznak az internetre, kirekesztve érezhetik magukat. Ennek megfelelően - vélekednek a svájci kutatók - mind a túlzott, mind pedig a mellőzött internethasználat jele lehet annak, hogy egy tizenéves nehéz időszakon megy át. 

A Lausanne-i Egyetem Pierre-Andre Michaud által vezetett szakemberei 7200 16 és 20 év közötti fiatal szokásait mérték fel a kutatáshoz. A napi két óránál többet internetező tinédzsereket tekintették fokozott felhasználóknak, a heti pár alkalommal és napi két óra közé eső internetezőket pedig szokványosnak. A felmérés során a megkérdezettek egészségügyi állapotukkal kapcsolatban is információkkal szolgáltak, beleértve az esetleges depressziós tüneteket, például azt, hogy milyen gyakran éreznek szomorúságot vagy reménytelenséget. A túl sokat vagy ellenkezőleg, egyáltalán nem internetező fiatalok nagyobb valószínűséggel érezték magukat lehangoltnak vagy nagyon lehangoltnak.

A fiúknál ebben a csoportban valamivel több mint harminc százalékkal volt nagyobb esélye annak, hogy depresszió tüneteit észleljék, szemben a mérsékelt internethasználókkal. A lányoknál a világhálón töltött túl sok idő 86 százalékkal növelte a depresszió kockázatát, az internettől távol maradó lányoknál 46 százalékkal volt magasabb a betegség veszélye azokhoz képest, akik mérsékelt internetfogyasztók. A túlzásba vitt netezés más egészségügyi veszélyeket is rejt - mutattak rá a kutatók. A mértéktelen felhasználók 18 százaléka túlsúlyos volt, míg a mérsékelt internetezőknél ez az arány 12 százalékot tett ki. A lányoknál a túl sokat internetezők 59 százaléka alváshiánnyal küszködött, míg a világhálón csak mérsékelten jelenlévő lányoknál 35 százalék volt ez az arány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása