szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy mi lehet az oka a viszonylag csekély funkciónak és a testreszabhatóság majdnem teljes hiányának (legalábbis az...

 Hogy mi lehet az oka a viszonylag csekély funkciónak és a testreszabhatóság majdnem teljes hiányának (legalábbis az ablakok tekintetében), azt talán csak maga Bill Gates tudná megmagyarázni: ezt azonban soha nem tette, így lendüljünk tovább, és próbáljunk ki egy szoftvert, ami kiküszöböli mindezen hiányosságokat.

A Windows (főleg az XP) ablakokkal kapcsolatos hiányosságai a legszembetűnőbben akkor jönnek elő, ha nagyon nagy felbontású monitort használunk vagy összekötünk kettő (esetleg több) monitort.  Igaz, a Windows 7-ben már megjelent a „snap to..” funkció, amellyel egymáshoz „ragaszthatjuk” az ablakokat, de még a Win7 sem képes például a „snap to corners” (sarokba ragasztás) funkcióra, nem tudunk választani a horizontális és vertikális teljes méret között stb.

A WindowSpace nevű, alig 500 KB-os kis alkalmazás ezeken a gondokon segít. A telepítése után máris mindent megtehetünk ablakainkkal, amit eddig is szerettünk volna! Az ablakok „snap to…” funkciója működni fog a „monitorok széléhez” képest is, akár több monitor esetén is. Oda „ragasztjuk” ablakainkat, ahová csak jólesik: több monitoros munkafelület esetén ez nagyon jól fog jönni, főleg hogy az alkalmazáson belüli ablakokkal is működik. Így például kényelmesen berendezhetünk egy kétmonitoros munkafelületet, rajta tetszés szerint elhelyezve („ragasztva”) a Photoshop paneljeit (akár külön monitorokra), a böngészőt és minden egyebet.

Kapunk egy „odatűzés” („pin” vagy „pin on top”) funkciót is, és persze működik a snap-to maximalizálás/minimalizálás is. Például ha van egy ablakunk (mondjuk a böngésző) a kétképernyős felületen, közepes méretben, de valamiért egy kicsit teljes képernyőn akarjuk látni: csak húzzuk a megfelelő monitor széléhez, és máris elfoglalja a szóban forgó monitort. Ha megint megfogjuk és „lehúzzuk” a széléről, akkor visszaáll az eredeti méretbe.

Ha több ablakot összeragasztunk, akkor együtt mozgathatjuk és méretezhetjük őket, majd ha megint szétszedjük, akkor ismét külön. A „maximize vertically”, azaz a függőleges maximalizálás leginkább böngészők vagy PDF-ek, esetleg szövegszerkesztés során lehet hasznos, de arra is jó, hogy a szélesvásznú (16:10 és 16:9) felbontásokban ne lássunk üres helyeket kétoldalt, például egy böngésző teljes méretű használatánál.

A legtöbbet ezekből a funkciókból természetesen az XP felhasználók profitálhatnak: a Windows 7 esetében már jobb a helyzet, ott a rendszer alapból is támogat egy-két ilyen funkciót. De a Win7 felhasználóknak is tud újat mutatni a WindowsSpace: további méretezési lehetőségek, akár gyorsbillentyűvel is, illetve „snap to” funkciók az ablakok feléhez, negyedéhez stb. A WindowSpace letölthető innen.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást