Tetszett a cikk?

A NASA által közzétett felvételen a Nemzetközi Űrállomáson dokkoló Endeavour űrsikló látható nyitott rakodótérrel, amint az éjszakai félgömb felett halad az űrben. Az űrrepülőgép hétfőn reggel örökre lekapcsolódott az ISS-ről, és számítások szerint kedden, közép-európai idő szerint 8.35-kor ér földet a floridai Kennedy űrrepülőtéren, fedélzetén hat űrhajóssal.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Fotók az űrből: az Endeavour kiköt a Nemzetközi Űrállomáson

Közzétették az első felvételeket az Endeavour űrsikló és a Nemzetközi Űrállomás összekapcsolásáról. Az amerikai űrrepülőgép szerdán közép-európai idő szerint déli 12 óra után néhány perccel kötött ki az ISS Harmony nevű szárnyán. A dokkolást Mark Kelly parancsnok hajtotta végre kézi vezérléssel. Az űrben így jelenleg 12 ember tartózkodik.

MTI Tech

Tiszteletkörrel búcsúzik utolsó útja végén az Endeavour

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép hétfőn reggel örökre lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és a számítások szerint kedden, közép-európai idő szerint 8.35-kor ér földet a floridai Kennedy űrrepülőtéren, fedélzetén hat űrhajóssal.

MTI Tech

Befejezték harmadik űrsétájukat az Endeavour szerelő asztronautái

Befejezte harmadik űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép két szerelő asztronautája szerdán. A két űrhajós, Drew Feustel és Mike Fincke csaknem hét órát tartózkodott a nyílt világűrben, és ez idő alatt úgy rögzítették a Nemzetközi Űrállomás (ISS) amerikai robotkarját, hogy azt az orosz Zarja (Hajnal) modulig lehessen mozgatni.