szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Senkit nem lehet azzal büntetni, hogy megfosztják az internetkapcsolattól - állapítja meg a nemzetközi szervezet friss jelentése.

©
Csak nagyon kivételes esetben, és akkor is csak nagyon kis mértékben korlátozható az emberek internethozzáférési joga. Az ENSZ dokumentuma azt is megállapítja, hogy a politikai hatalom gyakran jogalap nélkül korlátozza állampolgárai világhálóhoz való hozzáférési jogát. Az ENSZ, miként a témáról szóló uniós direktíva is külön hangsúlyozza, hogy jogellenes állampolgárokat azzal büntetni, hogy megvonják internethozzáférésüket.

Néhány országban, így például Észtországban vagy Franciaországban már korábban törvénybe foglalták az állampolgárok internethez való jogát. Finnországban pedig két évvel ezelőtt fogadták el azt a törvényt, mely garantálja a finn állampolgárok számára a legalább egy megabites sávszélességet, teszi hozzá a hírhez a The Atlantic.

Magyarországon az új alkotmány szövege sem tartalmazza expliciten az internethozzéféréshez fűződő alapvető állampolgári jogot.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének állásfoglalását itt olvashatja el angol nyelven (.pdf)

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson