szerző:
hvg.hu

Búvárok egy csoportja rábukkant arra a roncsra a Balti-tenger mélyén, amely minden valószínűség szerint a svéd hadiflotta zászlóshajója volt egykor.

A Mars nevű hajó 1564-ben merülhetett a tenger fenekére, amikor a svédek a dánokkal és a lübeckiekkel csatáztak. A roncsra Öland szigetétől északra bukkantak rá a kutatók - a Stockholm News híre szerint.

A víz alatti feltárásokkal foglalkozó búvárok egyike, Richard Lundgren szerint mind a roncs méretei, mind pedig a feltehető kora egyezik a Mars hajó paramétereivel. A svéd zászlóhajó a korabeli hasonló hajók méretét jelentősen felülmúlta, a Balti-tengeren kevés ehhez fogható hajó volt a XVI. században.

1564-ben a svédek Jacob Bagge admirális vezetésével küzdöttek a dánok és a lübeckiek ellen - írja a Helsingin Sanomat finn újság internetes oldala. A két napig tartó ütközetben az ellenség körülvette a Mars zászlóshajót, amely előbb kigyulladt, majd elsüllyedt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Több száz éves hajóroncsot sodort partra a cunami

Több száz esztendős lehet az a minden jel szerint értékes rakományú hajóroncs, amelyet indonéz halászok találtak a Pagai-sziget partjainál az október végén pusztító szökőár után.

MTI Itthon

Látványos uszálykiemelés lesz a Margit hídnál

A Margit híd felújítása során a Duna medrében talált két uszály kiemeléséhez délelőtt 10 órakor kezdenek hozzá, a munkálatok várhatóan több órán át tartanak, de a híd forgalmát nem zavarják - közölte a Mh 2009 Konzorcium kedd reggel.

Itthon

Újabb darabok a Margit hídnál talált hajóroncsból - fotók

Újabb darabját emelték ki ma a Margit híd felújítása során, a Duna medrében talált hajóroncsnak. A 40 méter hosszú vízi járművet a Margitsziget és a budai rakpart között a rekonstrukciós munkák során, a mederkotrás, illetve a roncsmentesítés alkalmával találták a búvárok.

hvg.hu Tech

Megtalálták Morgan kapitány kalózhajóját?

Panama közelében megtalálták egy XVII. századi hajó törzsét. Régészek szerint ez az egyik olyan hajó az öt közül, amely a híres kalóz, „Captain Morgan”, azaz Morgan kapitány „flottájához” tartozott.