szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple elhunyt elnök-vezérigazgatója a reflektorfényben élt, de van néhány érdekes tény, amit csak kevesen tudnak róla.

1. Az apja szíriai származású, az anyja amerikai, és csecsemőkorában örökbe adták.

2. A hippikorszak utórezgéseként indiai guruknál is megfordult, az LSD-t is kipróbálta.

3. Az Apple-t 1976-ban alapította, társalapítója, Steve Wozniak volt a mérnöki zseni, Jobs a dizájnért és a marketingért felelt. A legismertebb hirdetési kampánya a George Orwell 1984 című antiutópiájának hangulatát idéző, a Macintosh személyi számítógépet beharangozó reklámfilm. Ridley Scott rendezte, és egyetlen egyszer, az 1984-es amerikaifutball-döntő során vetítették. A gép elsőként kínált a felhasználóknak grafikus felületet és egeret.

4. Jobsot egy évvel a Macintosh premierje után kiszorította a cégből John Sculley, akit a Pepsitől csábított át Jobs a legendás mondattal: „Egész hátralévő életedben cukrozott vizet akarsz árulni, vagy velem tartasz megváltani a világot?”.

©

5. Jobs ezt utólag a legjobb fordulatnak nevezte, ami vele történhetett. A „száműzetés éveiben” a filmrendező George Lucastól megvette a Lucasfilm számítógépes animációs vállalkozását, ebből lett a Pixar, amelyet 2006-ban 7,4 milliárd dollárért megvásárolt tőle a Disney.

6. A sorozatos ballépések után az összeomlás szélére sodródott Apple 1996-ban 400 millió dollárért megvette Jobs új cégét, a NeXT-et, és tanácsadóként visszahívta Jobsot, aki előbb ideiglenes, majd 2000-től jelző nélküli vezérigazgató lett.

7. Mindent szabályozni akaró, egocentrikus ember volt, végletekig öntörvényű. Félistenként tisztelték és diktátorként rettegték tőle a munkatársai. Ha találkoztak vele a liftben, inkább nem szálltak be mellé.

8. Soha nem szerzett diplomát, de beszédet mondott egyetemen. A kaliforniai Stanford Egyetem végzősei előtt 2005-ben mondott beszédében rákjával és a halál elkerülhetetlenségével is foglalkozott, de azt is elmondta, hogy kólásüvegeket váltott vissza fiatal korában, hogy ételt tudjon venni. Ami ott elhangzott, ma a pólókról is visszaköszön.

9. A sajtóval hagyományosan rossz viszonyban volt az Apple-vezér, mégis dicsőítő cikkek sora jelent meg róla.

10. A 2004-ben hasnyálmirigyrákkal műtötték, két éve májátültetésen esett át, idén január óta volt ismét betegszabadságon. 56 évesen hunyt el.

Forrás: HVG 2011/35  09.03. Nagy Gábor

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A 7 legjobb Steve Jobs-idézet

A volt Apple-vezér már 1996-ban tudta, hogy az asztali gépek ideje lejárt. De nem csak a technológiáról beszélt szívesen, az élet és a halál nagy kérdéseire is volt frappáns válasza.

Lukács Andrea Shake

Mi az a csótányroppantó, és mi köze van Steve Jobsnak a divathoz?

Lehet-e minden szezonban valami újat mutatni? Nem. És a divat célja nem is az, hogy egyre futuristább kreációkkal rukkoljon elő. A retro mindig divatos, csak épp minden évszakban más tegnapelőtthöz kell visszanyúlni. A hvg.hu és a Hírszerző munkatársai magukra öltötték az ősz új színeit és matériáit, egy stílustanácsadó ajánlásaival.

hvg.hu Tech

Meghalt Steve Jobs

Ötvenhat éves korában elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója. Jobs, aki hasnyálmirigyrákkal küszködött, és nemrég lemondott cége vezérigazgatói posztjáról, egyik egyetemi beszédében azt mondta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt.

hvg.hu Tech

A Google is tiszteleg Steve Jobs előtt

A Google is tiszteleg az Apple volt elnök-vezérigazgatója előtt, a kereső nyitólapján kiírták a legendás vezér születési és elhalálozási dátumát.

hvg.hu Tech

"Én sosem szereztem diplomát" – Steve Jobs diplomaosztó beszéde, videóval

Az Apple és a Pixar vezére maga soha nem szerzett diplomát, de felkérték arra is például, hogy a kaliforniai Stanford Egyetem végzősei előtt 2005-ben mondjon beszédet. Az avatási ünnepségen Steve Jobs három történetet osztott meg a „nagybetűs életbe” kilépő fiatalokkal. Azóta pólókra nyomtatják a szavait.

HVG Tech

Galéria: képes áttekintés Steve Jobs pályájáról

Ötvenhat éves korában elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója. Jobs, aki hasnyálmirigyrákkal küzdött, és nemrég a lemondott cége vezérigazgatói posztjáról, egy egyetemi beszédében azt mondta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt.

hvg.hu Napi merítés

Steve Jobs igazi életműve

Steve Jobsnak kreáltak egy szimbolikus pozíciót, ahol a kreativitásával és szellemiségével támogathatja a céget, de ez csak udvariassági kör, a bejelentés valószínűleg azt jelenti, hogy Steve Jobs egészségi állapota nagyon súlyosra fordult. Nem meglepő, de szomorú hír.

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása