szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A klímaváltozás hatásai miatt jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy 2050-re hómentes, szürke karácsonyok válnak jellemzővé a finnországi Lappföld tartomány fővárosában, amelyet a Mikulás hivatalos hazájaként tartanak számon - figyelmeztetnek a kutatók.

A Skóciában működő University of the Highlands and Islands (UHI) kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgáló kutatásuk során tanulmányozták a finnországi Lappföld tartomány fővárosára, Rovaniemire váró éghajlati változásokat. A három évig tartó Clim-ATIC elnevezésű kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az északi országok apró, gyéren lakott településeire nézve, és milyen stratégiákkal lehetne megkönnyíteni az új környezeti feltételekhez való alkalmazkodást.

A Finn Környezetvédelmi Intézet előrejelzései szerint a régió hőmérséklete akár 3,8 Celsius-fokkal is emelkedhet 2050-re. Emellett növekedni fog az átlagos csapadékmennyiség, hamarabb fognak beköszönteni a tavaszi áradások, és rövidülni fognak a havas időszakok.

A Clim-ATIC kutatói ezeket az információkat és egyéb adatokat felhasználva próbálták feltérképezni a régió idegenforgalmának legsebezhetőbb pontjait. Az egyetem kutatóival együttműködő grönlandi, finn, norvég, skót, valamint svéd szakértők, illetve intézmények egy térképet is összeállítottak a régió áradásveszélyes területeiről.

"A hóolvadás és a vízrajz átrendeződésnek a helyi turizmusra és árvízvédelemre irányuló lehetséges gazdasági hatásai meglehetősen aggasztóak. Rovaniemi esetében kitolódik az első megmaradó hó leesésének ideje, növekszik a szürke karácsonyok kockázata" - állapították meg a szakemberek.

"Habár a jövőben egyre gyakoribbá válnak a hóban szegény telek, továbbra is lesznek olyan téli időszakok, amikor bő havazásra számíthatunk. Első hallásra a klímaváltozás talán kedvezőnek tűnhet Európa legészakibb városaira nézve, hiszen csökkeni fog a fűtési igény, és a mezőgazdasági termelés, valamint az erdőnövekedés is erőre kaphat. Idővel azonban világossá fog válni, hogy a hátrányok elnyomják az előnyöket - idézte a kutatókat a BBC online.

Rovaniemi utazási irodája szerint évről évre egyre több turista látogat el a városba. Tavaly karácsonykor nagyjából 500 ezren keresték fel a Mikulás hazáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja