szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyengülőben lévő finn mobiltelefon-gyártó egyszerre három céget is beperelt, a vád szokás szerint szabadalomsértés. Nem csak a szavakkal dobálóznak, az újabban milliárdos veszteséget felhalmozó Nokia százmillió eurókat is nyert már hasonló eljárás után.

Két országban, egyszerre három gyártót perelt be a Nokia. Az Egyesült Államokban és Németországban indított eljárásokban a finnek azzal vádolják a ViewSonicot, a RIM-et és a HTC-t, hogy összesen 45 szabadalmukat sértették meg.

A Nokia által vélelmezett szabadalomsértések közt van a kettős antennahasználattal, az energiaellátással, az alkalmazásboltokban található szoftveres megoldásokkal, a dinamikus menükkel, az adatkódolással és az emailek csatolmányainak mobiltelefonra történő letöltésével kapcsolatos is.

A szabadalmi perek indításának megítélése kettős. Egyrészt egy olyan komoly múlttal és rengeteg saját maga által fejlesztett technológiával rendelkező cégtől, mint a Nokia, egyáltalán nem tekinthető üres vagdalkozásnak, hogy szeretné megvédeni az elmúlt évtizedek valóban fontos, szabadalmaztatott technológiáit. Másrészt viszont nehéz nem figyelembe venni azt az álláspontot - főleg a Nokia jelenlegi, erősen lefelé csúszó helyzetét ismerve -, hogy a jogászok akkor jelennek meg ekkora erővel, amikor a tervezőknek és a marketingeseknek már elfogytak az ötleteik.

Mobiltesztelés a Nokia egyik gyárában - nagy a nyomás?

A sokáig legnagyobbnak számító cég az idei első negyedévben 70,8 millió mobilt adott el, ami jelentős visszaesés a tavalyi hasonló időszakban mért 84,3 millió darabhoz képest. Ennek és a profitra kiélezett okosmobilos eladásaik hanyatlásának köszönhetően a finn gyártó 1,3 milliárd eurós veszteséget könyvelt el 2012 első három hónapjában.

Az utóbbi néhány évben a mobilos iparágban tapasztalható szabadalmi harcokban a Nokia egyébként egyáltalán nem számít kezdőnek. Olyannyira nem, hogy tavaly nyáron, hosszú pereskedés után, sikerült egy olyan megállapodást kötnie, amely értelmében az Apple egy egyszeri, nagyobb összeg után rendszeresen fizet a finn gyártónak. Akkori piaci becslések szerint az egyszeri összeg 600 millió euró körül lehetett, de a negyedévenkénti licencdíj is bőven 100 millió euró fölött van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!