szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bő egy hét van hátra a Facebook május 18-ai tőzsdei megjelenéséig. Özönlenek a felhasználók, de a tavalyi tetőzés után csökkenőben profit - összeszedtük a közel 100 milliárd dolláros kibocsátáshoz kapcsolódó legfontosabb trendeket.

A Facebook várakozásai szerint részvényei 28-35 dolláros áron kelnek majd el. A két szélsőségnek megfelelően a cég kapitalizációja elérheti a 96 milliárd dollárt, de a pesszimistább forgatókönyv szerint is legalább 77 milliárd dollár lesz. A Facebook így a 35 legnagyobb tőzsdei cég közé szinte biztos, hogy bekerül az USA-ban, de a 96 milliárd dollárral a Citi csoportot megelőzve a McDonald’s közelébe kerülhetne.

©

A két becslés mögött több eltérő trend áll. A közösségi oldal egyrészt magasan felülteljesíti az internetes cégek átlagát, nettó profitja már harmadik negyedéve 1 milliárd dollár körül mozog. Ami viszont a vállalatban rejlő potenciál megkérdőjelezésére ad okot, az az egyre kisebb növekedés: a bevétel nem a várt ütemben növekszik, a negyedéves profit pedig a tavalyi utolsó három hónap több mint 1 milliárd dollárja után idén 974 millióra csökkent.

©

A haszon csökkenésének okát jelentik például a masszívan növekvő kiadások is, melyek jelentős hányadát a fejlesztések, illetve a felvásárlások teszik ki, gondolunk itt például a legutóbbi nagy bevásárlása, amikor a Facebook 1 milliárd dollárt költött a közösségi képmegosztó Instagram megszerzésére.

Szintén ellentétes trendek figyelhetők meg a felhasználókat és a rájuk eső bevételt összemérve. Bár a havi aktív felhasználók száma gyors ütemben növekedve már 901 milliónál jár, az egy főre eső bevétel az idei első negyedévben már csökkent, igaz így is 5 dollár körül jár. Ennek egyik oka, hogy bár a Facebook árbevételének 80 százalékát a hirdetésekből szerzi, az egyre több facebookozó által használt mobilos felületen a közösségi oldal nem jelenít meg hirdetéseket, így mint a mobilweb, mind az okostelefonos alkalmazások nulla bevételt termelnek. A bevétel másik részét a játékokból származó bevételek jelentik. Így szintén csökkenti az egy főre eső bevételt, hogy a felhasználói szám növekedéséhez az elmúlt fél évben főleg a brazil és az indiai regisztrálók adták, ők pedig jóval kevesebbet költenek például a Zynga játékaira, mint az USA-béli vagy éppen európai társaik.

A KBC Equitas szakértői szerint a Facebook első hetei a tőzsdén óriási hullámzást hozhatnak. Ez egyrészt kiemelkedő profitlehetőséget teremt, másrészt viszont extrém kockázatokkal jár a befektetni kívánók részére. A hullámzás iránya és mértéke az elmúlt évek hasonló kibocsátásai alapján sem jósolható meg: míg az üzleti közösségi oldal LinkedIn részvényárfolyama egy átmeneti időszak után szárnyalni kezdett, addig a közösségi vásárlós Groupon és a közösségi játékokra építő Zynga részvényeit vásárlók komoly veszteségeket könyvelhettek el.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!