szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kemény "harapnivalót" kedvelte távoli ősünk, a kétmillió évvel ezelőtt "Dél-Afrikában" élt Australopithecus sediba, amely leginkább fákkal, bokrokkal és gyümölccsel táplálkozott - derítették ki amerikai és német tudósok, akik kutatásaikat a Nature legújabb számában ismertetik.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet, valamint a Coloradói Egyetem kutatói az Australopithecus sediba két egyedét vizsgálták, amelyek csontvázát 2008-ban fedezték fel egy barlangban Johannesburg közelében - olvasható a PhysOrg valamint a Scientific American tudományos hírportálokon.

Az egyik fosszília egy 12-13 éves hímé, a másik a húszas éveiben járó nőstényé. Mindkét egyed 127 centiméter magas volt, a nőstény testsúlya 33 kilogramm körül lehetett, a hímé pedig 27 kilogramm.

A kutatók vizsgálták a fogazaton lévő kopásokat, a fogkőlerakódásokat, valamint a fogzománcban lévő szénizotópok arányát.

A fotoszintézisnek két folyamata van: egyrészt a fényreakció, amikor a fényenergia kémiai energiává alakul, és az úgynevezett sötét reakció, amikor a növény által felvett, a szén és az oxigén stabil izotópjait tartalmazó szén-dioxid megkötődik és a növény a növekedéséhez szükséges energiaforrásként használja fel. Az úgynevezett C3-as típusú fotoszintézis során a növény a felvett szén-dioxidot három szénatomos alakban köti meg, míg a C4-esnél négy szénatomosban. A C3-as a fákra és a bokrokra jellemző, míg a C4-es típusú a fűfélékre. Ezáltal a fogba beépült stabil szénizotóp-arány alapján következtetni lehet az elfogyasztott növényekére.

Mint kiderült, az Australopithecus sediba két egyede C3-as típusú növényeket, azaz fákat és bokrokat fogyasztott. Sokkal keményebb étkeken élt, mint a többi korai emberféle, amelyek a C4-es típusú növényeket preferálták. Még a masszív állkapcsa és fogazata miatt "diótörőnek" becézett Paranthropus boisei is inkább a fűféléket kedvelte.

"Étrendje az afrikai szavannákon élő csimpánzokéhoz hasonlított" - hangsúlyozta Paul Sandberg, a Coloradói Egyetem antropológusa, a tanulmány társszerzője.

A kutatók a fogkőben fakéregmaradványokat fedeztek fel, valamint fitoliteket, a növények legkülső szövetében lévő kovaszemcséket, utóbbiak szintén a C3-as típusú növényzet fogyasztására utalnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyomrost adott a lakáspiacnak a korlátozások bejelentése, de csak két napig fájt az ütés

Gyomrost adott a lakáspiacnak a korlátozások bejelentése, de csak két napig fájt az ütés

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását