szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elutasította az Európai Parlament az ACTA néven ismertté vált Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást.

Jelentős többséggel, 478:39 arányban utasította el az Európai Parlament a ACTA-t, amely kapcsán korábban hatalmas nemzetközi tiltakozás bontakozott ki. Civil szervezetek mellett például az Európai Adatvédelmi Hatóság (EDBS) is komoly kétségeket fogalmazott meg a sokak által vitatott Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ügyében – közölte a szervezet kedden Brüsszelben. Az EDBS szerint a szerzői jogokra vonatkozó megállapodás "elfogadhatatlan következményekkel járna az alapjogokra nézve". Úgy látják ugyanis, hogy a szerzői jogok védelmére kidolgozott intézkedések az internetes "felhasználók magatartásának és kommunikációjának széles körű ellenőrzését" vonják maguk után.

©

A megállapodás ellen hatalmas nemzetközi tiltakozás bontakozott ki az internetet használó fiatalok körében is. A magyar protestálók szerint az ACTA "büntetőjogi felelősséget hárít a csatlakozó országok (tehát egyúttal Magyarország) internet-szolgáltatóira a jogvédett tartalmak közvetítéséért, amivel csak a kisebb baj lesz, hogy azonnal magával rántja majd a jelenlegi leglátogatottabb honlapjainkat – pl.: YouTube, Piratebay, Wikipédia és a többi –, de ügyfelei internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti majd az internet-szolgáltatókat".

Az ACTA támogatói szerint a versenyhátrányt jelentő hamisítás elleni fellépés eszköze, a dokumentumot az Európai Unió és 22 tagállama, köztük Magyarország ez év január 26-án írta alá Tokióban. A EU-béli hatálybalépéshez a tagállamok ratifikációja mellett az unió általi megerősítésre lett volna szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!